• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. Gligorić

19.10.2023

11:28

Šta se to dešava sa Zvezdom? Ponovo je prosula veliku prednost i raspala se u drugom poluvremenu (VIDEO)

Starsportphoto

Crvena zvezda

Šta se to dešava sa Zvezdom? Ponovo je prosula veliku prednost i raspala se u drugom poluvremenu (VIDEO)

Podeli vest

Crveno-beli imali plus devet u drugoj četvrtini, ali se, kao po običaju, raspali u drugom delu meča i nisu uspeli da se vrate na pravi put jednom kada su "kola krenula nizbrdo".

Reče Duško Ivanović posle sinoćnjeg poraza košarkaša Crvene zvezde od Monaka (82:76) u Evroligi da je njegov tim dobijao neizvesne završnice i drame. I to je tačno.

Međutim, timovi Zvezde koje je predvodio prošle i koji predvodi ove sezone izgleda imaju jednog drugog zajedničkog imenitelja, a to je da gube utakmice posle preokreta i nakon velikih prednosti u prvom poluvremenu.

To je bio slučaj i sinoć. Zvezda je vodila protiv Monaka devet poena prednosti i tada je trebalo da ode na 15 ili 20 razlike. Međutim, nije. Crveno-beli su rivalu ponovo dozvolili da se vrati u meč, i da sredinom treće četvrtine preuzme vođstvo koje je držao do kraja meča.

Foto: Starsportphoto

Ivanovićeva reakcija nakon što je Nejpir prodao tri napada

 

Takav scenario Zvezdi se desio osmi put u Ivanovićevom mandatu. Srpski šampion i regionalni vicešampion u drugom delu sinoćnjeg meča u "Areni" nije ličio na tim koji želi u plej-of Evrolige. Ređale su se greška za greškom, prodata lopta za prodatom loptom, a koliko su košarkaši bili smušeni najbolje govore situacije koje su se desile pred kraj meča, kada je Šabaz Nejpir triput zaredom prodao napad i to maltene na isti način.

Zvezdin trend da gubi utakmice nakon što u prvom poluvremenu ili pred kraj ima veliku prednost započet je krajem 2022. godine protiv Barselone. Bio je to, ako se sećate, meč karijere Filipa Petruševa, koji je početkom četvrte četvrtine doneo Zvezdi +12. Ipak, malo po malo, Barsa je krckala prednost, pa je na kraju Nikola Mirotić onom trojkom iz auta doneo produžetak Blaugrani, a kasnije i trijumf.

Foto: Starsportphoto

Ivanovićeva reakcija nakon što je Nejpir prodao tri napada

 

Nekih 20-ak dana kasnije Duško Ivanović i njegova ekipa otišli su u Kaunas na najteže gostovanje - Žalgirisu. I šta se tamo dešava - Petrušev ponovo dominira, Zvezda ima plus sedam na oko pet minuta do kraja i onda ponovo prosipa sve urađeno.

Mesec dana kasnije u Beograd je došla Alba i to kao veliki autsajder. Trebalo je da to bude jedan od ključnih mečeva u pohodu ka plasmanu u Top osam, a desio se veliki debakl i razočaranje. Zvezda je imala +12 na startu druge četvrtine i na krilima osvojenog Kupa i sjajne podrške navijača trebalo je da zgromi skromne "Albatrose". Desio im se ponovo Luk Sikma, koji je okrenuo meč i na kraju bilo je 15 razlike za tim iz Nemačke.

Nisu se tu opametili crveno-beli. Usledio je put u Nemačku na megdan Bajernu. Crveno-belima to je bio prvi meč sa Fakundom Kampacom u Evroligi, a ekipa je na sedam minuta pre kraja imala devet poena prednosti. Desio se brutalan pad, ispucavanje ključnih igrača i onda poraz od sedam poena razlike.

Foto: Starsportphoto

 

 

Osam dana kasnije - ista priča, samo još gori scenario. Zvezda je u Atini protiv nejakog Panatinaikosa vodila 53:37, dakle 16 poena razlike. To se desilo sredinom treće četvrtine, ali onda je usledio istorijski pad i preokret "zelenih". Već do početka četvrte Panatinaikos je preokrenuo, a na kraju je došao do pobede od devet razlike.

Tri dana kasnije Zvezda je gostovala u "Areni" Partizanu. Već su je mnogi navijači prežalili zbog loše serije i neodgovorne igre, a onda je Kampaco počeo da "pleše" i doneo je svojoj ekipi pred poluvreme 20 poena razlike! Usred "Arene", pred "grobarima".

Dalje se dešava to da je Partizan na krilima Avramovića, Lesora i Pantera uspeo da istopi tu prednost, a kada je Jam Madar pogodio trojku za minus tri uz zvuk sirene na kraju treće četvrtine, bilo je jasno da će Partizan pregaziti Zvezdu. Na kraju, crno-beli su imali milosti pa su slavili svega 11 razlike, a moglo je da bude od minus 20, do plus 20.

Do kraja protekle sezone Zvezda je imala uspone i padove, ali mečeve poput ovih nije. Međutim, ako Duško Ivanović kaže da nije pravilo to da mu ekipa gubi neizvesne završnice, onda definitivno jeste da gubi posle velikog vođstva.

Foto: Starsportphoto

 

 

Prošle nedelje u Kaunasu Zvezda je protiv Žalgirisa početkom četvrte deonice imala plus devet i da je Dejan Davidovac ubacio trojku bilo bi plus 12. Nakon toga, usledio je munjevit preokret Žalgirisa, koji je na krilima Butkevičijusa i Ulanovasa kaznio sve bezidejne i neodgovorne napade ekipe Duška Ivanovića.

Nešto slično desilo se i protiv Monaka, doduše u različitim intervalima, nakon čega se Ivanović iščuđavao na konferenciji za medije i, na neki način, potcenjivao vrlo jasna i precizna novinarska pitanja.

Dajte molim vas, pa koliko smo utakmica dobili? Sve zavisi kako se gleda. U poslednja tri minuta smo imali tri kardinalne greške u napadu pred kraj, oni su to iskoristili. Nejpir je igrač odluke i to će i biti. Ima pravo da izgubi utakmicu, ali će nam i donositi pobede. Oni su pogodili neke teške šuteve, a sve bi bilo otvoreno da nisu - pričao je Ivanović.

I sa jedne strane je u pravu. Zvezda jeste dobila neizvesne završnice protiv Partizana u "Areni" pre godinu dana, zatim protiv Makabija dve, Fenerbahčea, Olimpijakosa dve, Valensije u gostima, Albe u gostima, Žalgirisa kod kuće, Asvela kod kuće...

Međutim, izgleda da je učestalije postalo to pravilo da nakon velikih prednosti sve prosipa, a potom uđe u "crnu rupu" iz koje ne može da izađe šta god trener pokušavao i koga god slao na teren.

 

MEČEVI KOJE JE ZVEZDA GUBILA POSLE PREOKRETA I VELIKOG VOĐSTVA

18. oktobar 2023.     Crvena zvezda - Monako 76:82

13. oktobar 2023.     Žalgiris - Crvena zvezda 79:74

13. mart 2023.          Partizan - Crvena zvezda 92:81

10. mart 2023.          Panatinaikos - Crvena zvezda 75:66

2. mart 2023.            Bajern - Crvena zvezda 87:80

24. februar 2023.      Crvena zvezda - Alba 72:87

20. januar 2023.       Žalgiris - Crvena zvezda 71:66

30. decembar 2022.  Crvena zvezda - Barselona 94:99 (produžetak)

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!
Preigrali se

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

20.05.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija