• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.04.2024

21:45

Sve je rešeno! Izrael će napasti Iran: Udar moguć i za čak nekoliko sati

Shutterstock/Reuters

Vesti

Sve je rešeno! Izrael će napasti Iran: Udar moguć i za čak nekoliko sati

Podeli vest

Zaključen je ratni savet Izraela na kome je razmotren predlog kontranapada na Iran, uz informaciju da je odlučeno da se reaguje, možda čak u narednih nekoliko sati.

Cilj Izraela je da udari Iran bez izazivanja opšteg rata, javila je izraelska TV mreža Kanal 12, nakon završetka sastanka ratnog saveta jevrejske države.

Kako prenosi Haarec, „Izraelski ratni kabinet sastao se u ponedeljak nekoliko sati, gde je razgovarao o opcijama za odmazdu na napad Irana. Izrael se nada da će dobiti podršku SAD u bilo kojoj akciji koju preduzme protiv Teherana“.

Informacije, međutim, ukazuju da je ono što na kraju preovladava relativno tvrda linija.

Drugim rečima, mišljenje je da će bolnih udaraca biti, kako informacija kaže, ali da neće izazvati regionalni rat. Odnosno, čini se da prema trenutnim informacijama scenario da Izrael ne uzvrati nije na stolu.

TEHERAN ĆE ODMAH ODGOVRITI AKO IZRAEL UZVRATI

Iran ne želi da eskalira tenzije, ali će odgovoriti odmah i snažnije nego ranije ako Izrael uzvrati, rekao je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan svom britanskom kolegi, prenose iranski državni mediji.

Islamska republika je u subotu uveče ispalila bespilotne letelice i projektile na Izrael u znak odmazde za napad na iransku ambasadu u Damasku, podgrevajući strah od šireg regionalnog rata koji bi mogao da izbije u jeku rata između Izraela i Hamasa.

SAD ne “traže eskalaciju”, već će nastaviti da brane Izrael nakon iranskog napada na jevrejsku državu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ne tražimo eskalaciju, ali ćemo nastaviti da branimo Izrael i štitimo naše snage u regionu, rekao je šef američke diplomatije na početku sastanka sa zamenikom iračkog premijera Mohamedom Ali Tamimom.

- Mislim da je ovaj vikend pokazao da Izrael ne mora da se brani kada je žrtva agresije…, rekao je on, osudivši iranski napad kao “bez presedana po razmerama”, prvi direktni napad Irana na Izrael.

Američki državni sekretar je ponovo govorio o intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti „u poslednjih 36 sati, u cilju koordinacije diplomatskog odgovora u pokušaju da se spreči eskalacija” u regionu.

Šef američke diplomatije sastao se sa kolegama iz Egipta, Jordana, Turske, Saudijske Arabije, Britanije i Nemačke, navodi Stejt department.

Džo Bajden je navodno zamolio Netanijahua da pažljivo i strateški razmisli, dok u svakom slučaju SAD jasno stavljaju do znanja da neće učestvovati u napadu na iransko tlo.

Generalni sekretar UN traži da se izbegavaju bilo kakve akcije koje bi dovele do sukoba na svim frontovima u regionu, dok Kremlj izražava zabrinutost i poziva sve strane na uzdržanost.

VAŠINGTON POST: IZRAEL TRAŽI NAČIN DA UDARI IRAN, A DA NE NALJUTI SVOJE SAVEZNIKE

Uprkos upozorenjima Vašingtona, Izrael namerava da uzvrati Iranu nakon masovnog napada u nedelju uveče. U telefonskom razgovoru sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, šef izraelskog odeljenja za odbranu Joav Galant rekao je da ID nema drugu opciju osim da odgovori na kombinovani napad Teherana.

Kako piše Vašington Post, Izrael namerava da pokrene udar koji neće dovesti do eskalacije u regionu i neće naljutiti zapadne saveznike. Vašington Post piše da je premijer Benjamin Netanjahu zadužio vojsku da pronađe mete u Iranu koji će „dati Teheranu jasan signal“, ali će izbeći civilne žrtve.

Pretpostavlja se da bi odgovor mogao biti napad na sekundarne mete IRGC-a ili naftne industrije u Teheranu, a možda bi se Izrael mogao ograničiti na izvođenje samo sajber napada.

Moguć je i vazdušni udar na iranske zastupnike u Siriji. Izraelski TV kanal 13 tvrdi da je IDF završio planove za napad na Iran.

Usred stalnih tenzija, Nemačka i Francuska pozvale su svoje građane da odmah napuste Iran, a brojne aviokompanije su otkazale letove za Teheran i Tel Aviv.

Iranske vlasti su, zauzvrat, poslale Izraelu, uz posredovanje Egipta, upozorenje da su spremni da odgovore „na svaku novu izraelsku avanturu“.

Teheran preti desetostruko jačim udarom od onog koji je izveden u noći 14. aprila.

Treba napomenuti da je NJujork Post objavio otvaranje međunarodnog aerodroma u Teheranu i ukidanje ograničenja za letove civilne avijacije iznad Irana. Ovo sugeriše da Persijanci ne očekuju ozbiljan napad Izraela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija