• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2024

20:25

Rakete uperene ka Crvenom moru! Evo kako izgleda pakleno oružje koje Huti čuvaju u tajnosti! (VIDEO)

Shuterstock/wikipedia

Vesti

Rakete uperene ka Crvenom moru! Evo kako izgleda pakleno oružje koje Huti čuvaju u tajnosti! (VIDEO)

Podeli vest

Huti su posedovali 300 projektila Skad do juna 2015. godine, iako su vazdušni udari pod vođstvom Saudijske Arabije navodno oštetili ili uništili većinu njih, međutim iz Zapadnih izvora dolaze tvrdnje da ovi raketni sistemi još uvek cirkulišu Jemenom.

U periodu od 2015. do novembra 2017. godine, Hutiske snage su ispalile više od 170 balističkih projektila na Saudijsku Arabiju, uključujući Scud Arabiju. Skarab, i modifikovane rakete SA-2.

Od oktobra 2016. bilo je 85 potvrđenih presretanja pomoću raketa Patriot.

Pored projektila Scud-B, postoji izveštaj o jednoj raketi Scud-C lansiranoj 6. juna 2015. u vojnoj bazi Al-Salil.

Lokalne verzije projektila Skad, poznate kao Burkan 1 i Burkan 2-H, takođe su prikazivane i korišćene od strane Hutija od septembra 2016.

Foto: Shuterstock/wikipedia

 

Šta je Skad projektil?

Raketa Skad je jedna u nizu taktičkih balističkih projektila koje je razvio Sovjetski Savez tokom Hladnog rata. Široko se izvozio u zemlje Drugog i Trećeg sveta.

Termin potiče od naziva NATO izveštaja koji su zapadne obaveštajne agencije dodale raketi. Ruski nazivi za raketu su R-11 i R-17 i Elbrus.

Ime Skad se naširoko koristi za označavanje ovih projektila i širokog spektra izvedenih varijanti razvijenih u drugim zemljama na osnovu sovjetskog dizajna.

Rakete Skad se koriste u borbama od 1970-ih, uglavnom u ratovima na Bliskom istoku.

Zapadnoj javnosti su postali poznati tokom rata u Persijskom zalivu 1991. godine, kada je Irak pucao na desetine na Izrael i Saudijsku Arabiju.

U ruskoj službi ga zamenjuje 9K720 Iskander.

Foto: Shuterstock/wikipedia

 

Zapad upozorava da Huti kriju rakete

Huti su 25. marta 2018. ispalili ukupno sedam projektila, od kojih su tri bile usmerene na Rijad, uključujući najmanje jedan Burkan-2H.

U incidentu je poginuo jedan državljanin Egipta, što je prva žrtva u prestonici od početka saudijske umešanosti u jemenski sukob.

Saudijski izvori su tvrdili da su ga ubili krhotine presretnute Huti projektila, ali je to sporno, s obzirom da je analiza video snimaka sa lica mesta pokazala da projektil Saudijske Patriot ne radi i pada u stambeni deo.

Preostale četiri rakete gađale su aerodrome i vojne objekte u blizini Abhe, Džizana i Najrana na jugu Saudijske Arabije

Više o ovom raketnom sistemu saznajte u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija