• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.05.2024

12:00

Stalno se pitate da li ste isključili peglu! Ova caka vas rešava muke i više nećete morati da brinete

Shutterstock

Zanimljivosti

Stalno se pitate da li ste isključili peglu! Ova caka vas rešava muke i više nećete morati da brinete

Podeli vest

Psihološki trik koji će vam pomoći da budete sigurni da ste isključili peglu pre nego što izađete iz kuće.

Koliko često vas pamćenje izneveri? Da li i vi spadate u one koji nikad nisu sigurni da li su isključili peglu ili šporet pre nego što su izašli iz stana ili da li su uopšte zaključali ulazna vrata? Ako ste se prepoznali u ovim primerima, sigurno znate i da niste jedini. Probajte metodu koja zaista funkcioniše i koja će vam pomoći da iz kuće izađete "mirne glave", sigurni da niste zaboravili ove stvari.

Stručnjak za neurokognitivnu psihologiju Siri-Marija Kamp sa Univerziteta u Triru objašnjava u da se naš mozak ne fokusira na radnje koje se obavljaju svaki dan.

Foto: pexels.com

 

Isključivanje šporeta nakon kuvanja ili zaključavanje ulaznih vrata na putu do posla deo su niza radnji koje se dešavaju, manje-više, istim redosledom. Na primer, kada izađete iz kuće, ovo su radnje koje redovno obavljate: obuvate cipele, oblačite kaput ili jaknu, uzimate torbu, gasite svetla, zaključate ulazna vrata i potom odlazite na prevoz. Ove radnje izvodite gotovo automatski, ne razmišljajući o njima, objašnjava stručnjak i dodaje da postoji trik koji će vam pomoći da "prevarite mozak" i naterate ga da zapamti ove rutinske radnje.

Pretvorite "običnu" radnju u nešto "neuobičajeno", i to koristeći maštu. Postoji nekoliko opcija da ovo uradite: pevajte pesmu kada zatvorite vrata ili, na primer, poskočite kada isključite peglu. Tada će vaš mozak zabeležiti ovaj trenutak u sećanju i povezati ga sa tim konkretnim danom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija