• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2024

10:35

Taj stvor joj je ušao u mozak i počeo da je jede! Lekari mislili da žena boluje od tumora, a onda su otkrili šokantnu istinu

EPA

Zdravlje

Taj stvor joj je ušao u mozak i počeo da je jede! Lekari mislili da žena boluje od tumora, a onda su otkrili šokantnu istinu

Podeli vest

Sedamdesetsedmogodišnja žena u Kini umrla je od retke amebe koja jede mozak nakon što su lekari prvobitno ustanovili da boluje od raka.

Pacijentkinja (77) otišla je kod doktora 2022. godine nakon što je danima osećala tegobe u vidu vrtoglavice, poteškoća u govoru i zbunjenosti.  

Nakon odrađenog skenera glave lekari su bili sigurni da žena boluje od tumora na mozgu jer su snimci pokazali leziju. Međutim, lumbalna punkcija pokazala je šokantnu dijagnozu - pacijentkinja je bila zaražena Balamuthia mandrillaris, jednoćelijskim organizmom koji se širi na mozak i ubija devet od 10 pacijenata

Balamuthia mandrillaris se obično nalazi u prašini, zemljištu i vodi i smatra se da izaziva infekcije kada dođe u kontakt sa otvorenim ranama ili se udiše kroz pluća. 

Medicinski tim Kineskinje napisao je da se verovatno zarazila zbog svog ruralnog okruženja, jer je živela blizu izvora vode poput bara.

Žena je provela osam dana u svojoj lokalnoj bolnici, postepeno postajući zbunjena i sve više nesposobna za govor Tokom narednih nekoliko dana došlo je do začepljenja disajnih puteva, zbog čega je stavljena na respirator, piše Daily mail.

- Uprkos agresivnim merama lečenja, stanje pacijenta se pogoršalo -  napisao je tim lekara. 

Pacijentkinja je umrla nakon što je njena porodica odlučila da odustane od daljeg lečenja. 

Izveštaj o slučaju objavljen je u časopisu Heliion.  

Foto: Shutterstock

 

Ameba koja ubija

Balamuthia mandrillaris je prvi put otkrivena 1986. godine, a samo 200 slučajeva je prijavljeno širom sveta - od kojih 100 u SAD. CDC procenjuje da ubija 90 odsto pacijenata, a rano lečenje je ključno. 

Kada uđe u krvotok, ameba putuje do mozga, gde izaziva infekciju granulomatoznog amebičnog encefalitisa (GAE). 

To je slobodnoživa ameba, slična Naefleria fovleri, koja se nalazi u toploj vodi. U poslednjih nekoliko godina upravo ova ameba izazvala je niz slučajeva u SAD.

Prema CDC-u , rani simptomi uključuju groznicu, glavobolju, povraćanje, letargiju i mučninu. Međutim, kako stanje napreduje nedeljama do mesecima, to može dovesti do napada, slabosti, konfuzije, delimične paralize, poteškoća u govoru i problema sa hodanjem. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija