• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.12.2023

11:48

Apelujem na sve da ne šire paniku i dezinformacije - Dimitrijević o nedopustivom vršenju pritisaka

Beta

Vesti

Apelujem na sve da ne šire paniku i dezinformacije - Dimitrijević o nedopustivom vršenju pritisaka

Podeli vest

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević apelovao je na sve da ne šire paniku i dezinformacije oko glasanja i govorio je o nedopustivom vršenju pritisaka

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević istakao je da je nedopustivo širenje panike i vršenje pritisaka iz pojedinih nevladinih organizacija po pojedinim društvenim mrežama. 

- Nedopustivo je širenje panike i vršenje pritiska iz pojedinih NVO, i pisanja po društvenim mrežama. Posebno su nedopustivi paušalni navodi o neregularnostima.

- Podsetiću, na ovim izborima se glasa na 8.273 biračka mesta.

- Podsećam da su članovi odbora imenovani na predlog svih stranaka i izbornih lista. Većinu u tim odborima imaju predstavnici opozicionih stranaka. 

- Apelujem na sve da na šire paniku i dezinformacije - rekao je Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a i podsetio je članove biračkog odbora da su dužni da u danas u toku dana održavaju red na biračkim mestima. 

- Podsećam članove biračkih odbora da su dužni danas da održavaju red na biračkim mestima. Podsećam da nepreduzimanje svih zakonskih radnji podrazumeva pozivanje na krivičnu odgovornost - istakao je Dimitrijević. 

Predsednik RIK-a istakao je da na biračkim mestima sve teče po pravilu i da nisu utvrđene bilo koje nepravilnosti. 

- Od tih paušalnih navoda - recimo biračko mesto br. 7 u Raškoj - tu glasanje teče uredno. Na 50 metara od biračkog mesta, navodno je neko video neke spiskove. Provereno je i nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti.

- Navodi se da se vode neki paralaleni spiskovi u Kovilju, i to nije tačno. To je i strogo zakonom zabranjeno. Apelujem na sve organe da ako nešto tako vide da odmah sankcionišu - rekao je Dimitrijević. 

Dimitrijević je naglasio da glasanje protiče u najboljem redu. 

- Imali smo navode na mrežama za biračko mesto 112 u Zemunu, navodi se neki paralelni spisak koji stoji pored glasačke kutije. Provereno je i taj navod nije tačan. Glasanje protiče u najboljem redu.

- Na mestu 46, Stari grad, navodilo se da u glasačkoj kutiji ne postoji kontrolni listić. Mi smo to proverili i utvrđeno je da kontrolni listić postoji u kutiji.

- Takođe, bili su i navodi pojedinih medija o navodnom fizikom napadau u Kuli. I to smo proverili, nije bilo fizičkog sukoba, već verbalnog, i o tome je i obaveštena policija u Somboru - rekao je Dimitrijević. 

Povodom objava Save Manojlovića

Dimitrijević je govorio i o spornim objavama Save Manojlovića koje šire nepotrebnu paniku među građanima Srbije.

- Ja sam napomenuo da je važno šta se dešava na biračkom mestu. Bilo kakvi snimci šira nepotrebnu paniku. Nadležni državni oragni će biti u obavezi da procesuiraju sve. Birački odbor je utvrdio da nije bilo nepravilnosti - rekao je Dimitrijević i dodao da izborna tišina traje danas do 20 časova.

- Što se tiče izborne tišine, ona je jasno propisana zakonom, važi do danas u 20 časova. Što se tiče televizija, ne bi trebalo upite ka građanima da preduzimaju do završetka glasanja - rekao je Dimitrijević.

Prve informacije o rezultatima današnjih izbora, analize stručnjaka i sve aktuelnosti pratite večeras od 20 časova na Informer televiziji u specijalnoj emisiji "Izborna noć".




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija