• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.02.2024

20:42

Nebojša Bakarec: Skaredno je da nasilnik Đilas pridikuje o nasilju!

Tanja Andric

Kolumne

Nebojša Bakarec: Skaredno je da nasilnik Đilas pridikuje o nasilju!

Podeli vest

Parafraziraću čuvenu izreku – „Ko o čemu k...a Đilas o poštenju“. Nasilnik Dragan Đilas je 23.2.2024. dao skarednu izjavu: „Danas je otkriven nož kod učenika osmog razreda u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. U istoj školi gde se prošlog maja desilo ubistvo velikog broja dece, što pokazuje da se ništa u Srbiji posle tragedije nije promenilo.

Policajac ispred škole neće sprečiti ovakvo ponašanje dece. Sprečiće ga promene u medijima, ukidanje rijalitija, ukidanje agresije koju šire političari SNS (...). Sprečiće ga promena odnosa prema nastavnicima kako dece, tako i roditelja. Sprečiće ga kažnjavanje onih koji vrše nasilje u školama kroz društveno koristan rad. Sprečiće ga potpuno resetovanje celokupnog društva, što nije moguće dok su inspiratori mržnje i nasilja na slobodi“.

Foto: Privatna arhiva

 

Prvo, skaredno je da višedecenijski nasilnik Đilas bilo kome drži pridike o nasilju. Drugo, kakve veze ima nož koji je pronađen kod jednog učenika, sa Đilasovom neistinom „da se ništa u Srbiji posle tragedije nije promenilo“? Nikakve veze nema. U Srbiji se mnogo toga promenilo nabolje, zahvaljujući predsedniku Vučiću i SNS-u. O tome ću kasnije, kada navedem mere koje su usvojene ili predložene još u maju 2023. i koje su dale odlične rezultate.

Šta se nije promenilo? Ništa se nije promenilo u vezi Đilasovog nasilja, i nasilja njegove stranke SSP, i njegove liste SPN. Oni su među glavnim generatorima nasilja u Srbiji. Promocijom i praktikovanjem verbalnog i fizičkog nasilja, opozicija koju predvodi Đilas, i njihovi mediji, od 2018. godine, stvaraju bolesnu atmosferu u društvu, koja pogoduje nastajanju tragedija, poput onih u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu. Najmanje 6 godina, đilasovci dehumanizuju i demonizuju neistomišljenike, na prvom mestu predsednika Vučića i njegovu porodicu i pripadnike SNS. Dehumanizacija je zasnovana je na tome da đilasovci i njihovi mediji, u nama ne vide ljude koji su kao oni, odnosno đilasovci smatraju da mi uopšte nismo ljudi. Predstava đilasovaca o nama je raščovečena, dehumanizovana. To im omogućuje da prema nama, žrtvama, imaju samo neprijateljska osećanja: prezir i mržnju.

Opozicija koju predvodi Đilas, je odmah posle dve tragedije, odlučila da ih besramno zloupotrebi, u svoje političke svrhe. Đilasovci su 6 meseci sprovodili nasilje na svojim protestima, blokadama ulica, mostova, autoputa, i pozivima na obračun sa neistomišljeniocima. Karakterističan primer je nošenje lutke obešenog (ubijenog) predsednika Vučića na skupovima đilasovaca. Na kraju svojih nejakih protesta, u novembru, opozicija je konačno prizala da cilj polugodišnjih protesta, nije bila borba protiv nasilja, već zahtev za izborima. Izbori su održani onda kada je to tražila opozicija. Opozicija je pretrpela strahovit poraz na svakom nivou izbora. Svoju žudnju za nasiljem đilasovci su pokazali na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, kada su jurnuli da se fizički obračunaju sa mirnim poslanicima SNS. Ovaj napad je predvodio Dragan Đilas.

Dve decenije Đilasovog nasilja

Podsetiću na istorijat Đilasovog nasilja. Dragan Đilas ima dugu istoriju nasilja. Đilas je 2005. pretio otkazom i vređao policajca Dejana Stevića zbog toga što ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja. Đilas je 17.10.2008. na sednici Skupštine grada, pred medijima, najgrublje psovao odbornika SRS, Zorana Ognjanovića. Svedočio sam tome. Đilas je 6.12.2014. bio vinovnik porodičnog nasilja. Mеdiji su izvеstili da je Đilas fizički napao bivšu suprugu i njеne roditеlje, pеnzionеre. Oni su 7.12.2014. dali potrеsnе izjave u MUP Vračar. Dеo izjavе bivšе Đilasovе suprugе glasi: „ja sam rеkla Draganu da mi višе nе prеti kako ćе mi oduzеti dеcu (…) Majka jе rеkla Draganu da nеma smisla da vrеđa mеnе, da bi on u tom trеnutku nasrnuo na nju (…) Tada jе Dragan oborio mog oca i pеsnicom mu zadao udarac u prеdеlu glavе, i to svе prеd našom ćеrkom Anom (…) Psihički mе jе maltrеtirao, to jеst vršio torturu nada mnom dok sam bila trudna, dеtе jе rođеno prеvrеmеno i sa srčanom manom, ima ozbiljnu aritmiju (…) Prе mеsеc dana mi jе prеtio tako što mi jе rеkao: “Odrubiću ti glavu”“. Đilas je 9.5.2018. na sednici Skupštine grada, fizički nasrnuo na šefa odbornika SNS, Aleksandra Mirkovića. Đilas je 19.1.2019. najgrublje vređao i psovao studente grupe „Marks 21“. Đilas je predvodio nasilni upad u RTS, 16.3.2019., kada je demoliran RTS i kada je novinarima prećeno motornim testerama. Đilas je 17.3.2019. predvodio napad na zgradu Predsedništva kada je povređeno 6 policajaca. Đilas je 17.3.2019. na Terazijama, pretio pripadnicima policije da će ostati bez posla kada on dođe na vlast. Đilas je 3.5.2020. pretio i vređao predsednika Srbije, i rekao: „Zato što si ti, Aleksandre Vučiću, jedan kreten, bre. Bolesnik jedan. Odgovaraćeš za ovo kad tad, ja ti garantujem, kad tad“! Đilas je 7.7.2020. bio jedan od organizatora napada na Skupštinu Srbije, kada je 5 dana vandalizovana Skupština i povređeno 140 policajaca. Bivši Đilasov potpredsednik SSP, poslanik Dejan Bulatović svedočio je u medijima kako je Dragan Đilas u leto 2021. krvnički pretukao svog psa, na Bulatovićevom imanju u selu Batrovci. Đilas je 10.6.2023. na aerodromu pretio Saši Milovanoviću, direktoru Srpskog telegrafa, i to pred njegovom maloletnom ćerkom. Konačno, Đilas je 6.2.2024. izazvao nasilje na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije, kada je jurnuo sa 60 svojih poslanika, da se obračuna sa mirnim poslanicima SNS. Snimci pokazuju da je Đilas opet grubo psovao, i da je ka poslanicima SNS, upućivao psovke, pretnje i uvrede: „Marš u pi**u materinu! J**em ti mater, da ti j**em! Tebi, tebi...Zapamtićeš me, mater ti j**em!“. Bio sam na pet metara od Đilasa, i sve to sam lično čuo. Ima li veće sramote od ovakvog ponašanja? Da li je normalno da čovek sa ovakvom istorijom nasilja bilo kome pridikuje o nasilju?

Sada ću objasniti šta se sve u Srbiji promenilo, od maja do danas, u pogledu mera Vlade, koje je predložio predsednik Vučić!

Foto: Privatna arhiva

 

Mere Vlade, na predlog predsednika Vučića

Vlada Srbije je na dve sednice, na predlog predsednika Vučića usvojila dva paketa mera, povodom dve tragedije, one na Vračaru, i one u Mladenovcu. Ove mere takođe pokazuju kako Srbija ima sposobnu vlast, koja živi u dodiru sa stvarnošću, i koja ne okleva u donošenju adekvatnih mera u krizi.

Prvi paket mera - Vlada Republike Srbije donela je na predlog predsednika Republike, niz mera nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ (pored ovih odluka u školu „Vladislav Ribnikar“ će kroz rekonstrukciju škole, biti uloženo 7 miliona evra).

Vlada Republike Srbije donela je odluke u kojima se predlaže, između ostalog i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, izmene Krivičnog zakonika u smislu snižavanja granice za krivičnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina, pooštravanje sankcija za medijske sadržaje u kojima se emituju scene nasilja, a biće uvedeni testovi na narkotike, ali i zabrana mobilnih telefona u školama.

Na sednici Vlade Srbije, u maju, doneta je odluka da se u roku od tri meseca izvrši revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja, kao i kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije. Takođe, u roku od mesec dana da se pripreme propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Sprovedena je kontrola lica koja imaju dozvole za držanje oružja, a posebno da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.

Ministarstvo pravde je u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, pripremilo izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravde je predložilo izmene Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja su pripremili propise kojima će biti omogućeno uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim i u osnovnim školama, ali za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada je formirala Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija 2023.), su predložili propise o pooštravanju sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Vlada je formirala Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja je predložila uvođenje mera zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i sl.) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Foto: Privatna arhiva

 

Drugi paket mera - Vlada Republike Srbije usvojila je mere koje je predložio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon zločina u Mladenovcu.

MUP je hitno pripremio izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima su se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove je predviđen obavezan otkup oružja. Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja, u posedu pravnih i fizičkih lica, smanjio za devedeset procenata.

Izmenama Zakona o oružju i municiji je predviđene obavezne provere lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance. Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana. MUP je predložio pooštravanje uslova za posedovanje lovačkog oružja.

MUP je, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, donete 4.5.2023. godine, preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.

MUP je uputio javni poziv licima koja nelegalno poseduju oružje i eksplozivne naprave da ih predaju bez posledica do 30.6.2023. Ta mera MUP-a je dala izvanredne rezultate. U akciji predaje oružja je prikupljeno – predato, 108.883 komada oružja i minsko-eksplozivnih sredstava  82.398 komada oružja i 26.485 komada minsko-eksplozivnih sredstava) i 4.243.139 komada municije!

Ministarstvo pravde je u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremilo izmene zakona, kojima bi se pooštrile kazne za krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija” iz člana 348. Pripremljene izmene odnose se na pooštravanje kazni za sledeća krivična dela: onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se može dobiti dozvola da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina; onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži vatreno oružje za koje se ne može dobiti dozvola dabude kažnjen kaznom zatvora od 2 do 12 godina; onaj ko neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, vrši razmenu ili drži veće količine oružja ili oružje velike razorne moći da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina; onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje nema dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 5 do 15 godina; onaj ko neovlašćeno nosi oružje za čije nabavljanje i držanje ima dozvolu nadležnog organa da bude kažnjen kaznom zatvora od 1 do 8 godina.

U skladu sa pooštravanjem kazni za krivično delo iz člana 348. Krivičnog zakonika, na odgovarajući način pooštriće se kazne i za druga slična krivična dela, kao što je član 347. Krivičnog zakonika „izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela”.

Ministarstvo prosvete pripremilo je izmene propisa kojima bi se pooštrile sankcije prema učenicima koji krše propisanu zabranu unošenja alkohola, droge, psihoaktivnih supstanci, oružja, pirotehničkih predmeta ili drugih oruđa kojima se može povrediti ili ugroziti druga osoba. Sankcije će biti pooštrene tako da će rokovi biti skraćeni, disciplinski posptupak efikasniji, a predviđaće obavezno isključenje učenika iz škole.

Foto: Privatna arhiva

 

Nažalost, deo ovih mera nije mogao biti usvojen u Skupštini Srbije, zbog toga što je opozicija u maju tražila da parlament raspravlja isključivo o zahtevima đilasovaca. Posle toga su raspisani izbori, na zahtev opozicije. Deo mera koje sam naveo, nije usvojen krivicom opozicije. Međutim, biće usvojen čim novi saziv Skupštine počne da radi.

Za kraj navešću poslednju Đilasovu rečenicu iz skarednog saopštenja -„nasilje nije moguće sprečiti dok su inspiratori mržnje i nasilja na slobodi“. Tačno Đilase! Dokle god si ti na slobodi, i dokle god ti predvodiš opoziciju, nasilje ćemo teško moći da sprečimo. To si pokazao na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije. To si pokazao u dugoj hronici tvog razobručenog nasilja. To si pokazao onda kada si vršio porodično nasilje nas svojim bližnjima.

Srbija je danas jaka, zahvaljujući predsedniku Vučiću. Danas je jaka, jedinstvena i ujedinjena zbog Vučića. Aleksandar Vučić nam je vratio dostojanstvo. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti. Živela Srbija! Srbija ne sme da stane!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija