• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.03.2024

17:17

FON i JKP "Beogradski metro i voz" potpisali sporazum! Veliki projekat prate i studenti

Bg metro

Društvo

FON i JKP "Beogradski metro i voz" potpisali sporazum! Veliki projekat prate i studenti

Podeli vest

Sporazum o saradnji koji predviđa aktivno učešće studenata i nastavnog osoblja u projektu izgradnje beogradskog metroa potpisan je juče između Fakulteta organizacionih nauka i JKP „Beogradski metro i voz”.

Potpisivanjem ovog dokumenta formalizovana je uloga ove akademske institucije u projektu, u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja.

Ovom prilikom na fakultetu je organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost.  Studentima sa Katedre za industrijsko i menadžment inženjerstvo, pored osnova projekta, predstavljena je i BIM platforma – softversko rešenje za unapređenje poslovnih procesa izgradnje metroa. 

Dekan FON-a prof. dr Milan Martić otvorio je skup i izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom. „Ovaj dokument je veoma važan za naš fakultet, za studente, ali i za zaposlene. Fakultet organizacionih nauka ima višedecenijsku tradiciju obrazovanja stručnog kadra i vrhunskih inženjera organizacionih nauka.

Foto: Bg metro

 

 

Naše diplome su priznate i cenjene u celom svetu i uveren sam da ćemo našim znanjem i iskustvom značajno doprineti ovom projektu od nacionalne važnosti i da će naši stručnjaci učestvovati u uspešnoj realizaciji, u svim fazama sprovođenja.” 

Direktor JKP “Beogradski metro i voz” zahvalio je studentima koji su u velikom broju došli na prezentaciju i istakao da je ovaj fakultet izuzetno važan za razvoj projekta izgradnje metroa. „Beograd, posle više od pola veka od prve ideje i inicijative za izgradnju metroa, započinje sa izgradnjom ovog šinskog sistema.

U projekat su uključeni inostrani partneri i velike međunarodne kompanije, ali evidentno je koliko je za ovaj državni projekat neophodno uključenje domaćeg znanja i domaće pameti. Zato smo i započeli stratešku saradnju sa fakultetima, a ovaj sporazum koji smo potpisali sa vama trasiraće put našoj daljoj saradnji”. 

Pred punim amfiteatrom broj pet FON-a Ivanka Rankusović, direktor Sektora za upravljanje informacionim modelom iz JKP „Beogradski metro i voz“ studentima je govorila o razvoju i upotrebi BIM digitalne platforme u svim fazama projekta. „Projekat izgradnje beogradskog metroa je prvi državni infrastrukturni projekat koji se radi po BIM modelu.

Foto: Bg metro

 

 

Složenost izgradnje metro sistema u Beogradu zahteva unapređenje poslovnih procesa i prilagođavanje najsavremenijim IT trendovima i uspostavljanje digitalnog softverskog rešenja. Naše preduzeće ovim, zapravo, ide u korak sa digitalnom transformacijom kroz implementaciju 3DEXPERIENCE rešenja.

Osnov je stvaranje kompletnog digitalnog blizanca projekta, a svi podaci će se čuvati u državnom Data centru u Kragujevcu”. I. Rankusović na kraju je istakla mogućnost i potencijal da se FON uključi i u ovaj IT deo poslovnih procesa, kao vrlo perspektivnu i inovativnu granu delatnosti od interesa za fakultet. 

JKP „Beogradski metro i voz” nastavlja saradnju sa fakultetima i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka, te je, tokom aprila ove godine, planirana nova prezentacija na Fakultetu primenjenih umetnosti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija