• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.02.2022

21:46

ŠTA DONOSI POSETA LAJČAKA BEOGRADU I PRIŠTINI? Čadež: Konačno brže rešavanje problema privrednika

Društvo

ŠTA DONOSI POSETA LAJČAKA BEOGRADU I PRIŠTINI? Čadež: Konačno brže rešavanje problema privrednika

Podeli vest

Privredna komora Srbije, radi bržeg i efikasnijeg rešavanja problema privrednika, pripremiće inicijativu specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavu Lajčaku, kako bi bila razmotrena u okviru dijaloga Beograda i Prištine, dogovoreno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i predstavnika kompanija koje posluju na kosovskom tržištu sa Lajčakom


Sa visokim predstavnikom EU dogovorena je intenzivna saradnja radi pronalaženja najboljih rešenja koja će obezbediti neometano poslovanje kompanija, saopštila je Privredna komora Srbije.


- Dobar primer i rezultati koje smo do sada imali u saradnji dveju komora, kao što je usaglašavanje rada institucija radi rešavanja otvorenih pitanja dveju poslovnih zajednica, mogu da budu model i u ovoj fazi razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - ukazao je Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan je put za rešavanje mnogih otvorenih pitanja i problema privrednika, uključujući i probleme Beograda i Prištine.

Lajčak je istakao da dobra ekonomska saradnja dveju poslovnih zajednica podstiče rast i čuva radna mesta, kao i da obe strane moraju da upostave jednake uslove u poslovanju.

Predstavnici domaćih kompanija upoznali su Lajčaka sa problemima plasmana mesa i mleka na tržište Kosova zbog neusaglašenosti veterinarskih sertifikata, naveli probleme koji su nastali zbog antidamping mera Prištine na blokove i stočnu hranu, kao i odbijanja kosovskih carinskih službi da carine našu robu na čijoj ambalaži se nalazi srpski znak usaglašenosti AAA.

Na sastanku je bilo reči i o taksi Prištine na uvoz brašna od 0,4 centa po kilogramu, kao i prometu lekovima i medicinskim sredstvima sa apekta komercijalnog plasmana i humanitarne pomoći.

Proizvođači su ukazali i da je suvišna i neprihvatljiva obaveza isticanja zastava pored cena proizvoda na rafovima, jer deklaracije proizvoda već sadže poreklo.

Učestvovali su predstavnici kompanija Koka kola/Bambi, Neoplanta/Nelt, DPS Klas, Nektar, Mlekara Šabac, Mladost Leskovac, Metalac, Hemofarm, Farmalogist, i FSH Jabuka.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

LAJČAK BEZ ODGOVORA NA OVO PITANJE!
Politika

LAJČAK BEZ ODGOVORA NA OVO PITANJE!

Specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na konferenciji za medije u Beogradu izbegao da konkretno odgovorio na pitanje novinara da li je i za EU "rešen status Kosova", kao što je za SAD

03.02.2022

18:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija