• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

14:42

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Zoran Sinko

Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Podeli vest

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

Opozicija želi nezavisnost tzv. Kosova

Prema rečima predsednice Skupštine Srbije opozicija tvrdi da je bilo genocida u Srebrenici, ali i tvrde da Srbija treba da prizna tzv. Kosovo.

- Hvala Vuku Jeremiću, iako ssmo imali neslaganja i najgore uvrede, ali se zajedno sada borimo za našu državu uprkos razlikama. Opozicija je svako malo u Berlinu i stalno su tražili rezolucije u Evropskom parlamentu. Marinika Tepić i Ćuta su rekli da je Srebrenica genocid i neki od njih su čak rekli da trebamo da priznamo tzv. Kosovo. Bore se za to da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope - istakla je Brnabićeva.

Foto: Zoran Sinko

Ana Brnabić

 

Slovence baš briga za BiH

Ana Brnabić ističe da će proguravanje rezolucije o genocidu u Srebrenici dodatno uzburkati region.

- Mi želimo da se nastavi rast plata i penzija, da se grade putevi i pruge, ali i da obezbedimo mir i stabilnost u regionu. Aleksandar Vučić gradi mostove između naroda, kada je otišao za Mostar, a ići će i u Njujork da pokuša da se izbori. Proguravanje rezolucije o genocidu u Srebrenici će dodatno uzburkati region. Slovence je briga šta će da se desi sa Bosnom i Hercegovinom i ignorišu posledice - navela je Brnabić.

Opozicija ne zna šta želi

Predsednica Skupštine kaže da opozicija više ne zna šta hoće. 

- Opozicija traži smenu dva ministra, a ranije su bojkotovali izbore i onda su hitno tražili izbore. Predsednik Vučić je uradio sve što je tražila Đilasova opozicija. Opozicija je tvrdila da smo pokrali izbore u Beogradu, ali nije logično da jedne pokradete izbore, a druge ne. Iznosili su užasne povike protiv naroda iz Republike Srpske, tražili su da im se oduzmu pasoše. Predsednik Vučić je rekao da ne treba da prave matematičku većinu, kao što to Đilas radi, ali su na kraju tražili ponovljene izbore - kazala je Brnabić.

Foto: Zoran Sinko

Ana Brnabić

 

Zapad i opozicija pritiskaju Srbiju

Predsednica Skupštine Ana Brnabić ističe da je Srbija suočena sa pritiscima sa Zapada, a da te pritiske otežava opozicija.

- S obzirom na to kakva je situacija u svetu i sa kakvim izazovima se suočavamo, tim je neverovatnije što imamo ovakav odnos sa opozicijom i dijalogom. Prirodno je da se ne slažemo, ali moramo da razgovaramo i da ne destabilizujemo našu zemlju. Kad vidimo sa kakvim izazovima se suočavamo u Savetu Evrope i pritiscima o genocidu o Srebrenici, a onda imamo opoziciju koja misli drugačije. Opozicija daje različite zahteve svake nedelje koji nemaju veze sa zahtevima naredne nedelje. Svi mi moramo da pokažemo odgovornost prema opoziciji - rekla je Brnabić.

Izbori će biti održani u skladu sa zakonskim okvirima

Ona tvrdi da je trenutno ponašanje opozicije besmisleno.

Mi smo pokazali da želimo da razgovaramo. Ovo je posebna vrsta sramote, koja je ponovo, dosada, nečuvena u Srbiji. Oni pozivaju OEBS da posreduje u razgovorima između narodnih poslanika. Besmisleno je sve ovo što se dešava. Izbori za odbornike za Skupštinu grada Beograda će biti održani 2. juna. Ostali lokalni izbori će biti raspisani i održani u skladu sa zakonskim okvirima, osim ako opozicija ne dođe i podrži predlog stranki nacionalnih manjina da budu održani između 29. septembra i 13. oktobra. Ti izborni ciklusi će na kraju krajeva biti za nama. Mi imamo našu odgovornost da se prema građanima ponašamo kao ozbiljni i racionalni ljudi - navodi Brnabić.

Za vreme vladavine sadašnje opozicije, svi mediji su bili za vlast

Foto: Zoran Sinko

Ana Brnabić

Za vreme bivše vlasti, poručuje ona, situacija je bila mnogo gora.

- Opozicija za vreme svoje vladavine nije implementirala nijednu ODIHR-ovu preporuku. Dok su oni bili vlast, mi nismo imali jedinstveni birački spisak. Nismo imali ni adresni registar. Da ne pričam o medijima. Niste imali nijednu televiziju niti novinski medij za opoziciju. Ono što je opozicija meni danas rekla je sasvim suprotno od onoga što je ODIHR rekao, odnosno poručio da to ne treba da radimo - kaže Brnabić.

Većina sedi i ćuti dok manjina priča sat, dva, a onda ode

Mislim da na listi "Srbija protiv nasilja" postoje ljudi koji znaju da dijalog ovako ne izgleda. Neki drugi skidaju bubice čim im se nešto ne sviđa. Za vreme sastanka sa stranim ambasadorima su samo napustili razgovor kad su rekli šta su imali. Svi članovi poslaničkih grupa, koji su u većini, sede po sat, dva i slušaju ove koji su u manjini dok oni pričaju. Onda oni završe i odu - poručuje Brnabić.

O bizarnim zahtevima opozicije

Ona kaže da se parlament svakodnevno bavi novim zahtevima opozicije, umesto onime čime bi trebalo da se bavi.

Sutra formiramo radna tela, za koje sam juče rekla da ćemo ih formirati. Ako hoćete da učestvujete, hoćete, ako nećete - nećete. Jedno od osnovnih pitanja danas je Parlamentarna skupština Saveta Evrope. Njom treba da se bavimo mi kao parlament, a ne predsednik Aleksandar Vučić, niti Vlada Srbije. Čime se bavi parlament? Svaki dan novim zahtevima opozicije za lokalne izbore. Mi svaki dan drndamo vunu - ističe Brnabić.

Kad je opozicija napustila sastanak, ja sam morala da idem kod Vučića da razgovaram o tome kako ćemo se boriti. Ja sam kasnila na tako važan sastanak jer mi je prekidanje sastanka bilo znak nepoštovanja. Ja dajem sve od sebe za dijalog. Ja mandat gradonačelniku Kragujevca nisam dala, niti Narodna Skupština, već stanovnici Kragujevca. Nije ni na meni, ni na Đilasu, da mu ga uzme. To je nepoštovanje ka tim građanima - tvrdi Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija