• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. I.

24.04.2024

12:38

Prodavci ne pamte kad su je prodali poslednji put: Više je niko ne kupuje, a mnoge je othranila!

I. I.

Vesti

Prodavci ne pamte kad su je prodali poslednji put: Više je niko ne kupuje, a mnoge je othranila!

Podeli vest

Prodavci u poljoprivrednim apotekama u Jagodini ne pamte kada su poslednji put prodali motiku! Poljoprivrednici su prestali da ih traže pre dve decenije, jer se, kažu trgovci, gotovo više ništa ne okopava!

- Otkad ovde nema više nadničara iz Rumunije naši seljaci sirak uništavaju preparatima, ko više koristi motiku? Eto, baš sad je aktuelna setva kukuruza, pa je jagma za semenskim kukuruzom i hemijom za prskanje protiv korova – kaže jedan od prodavaca koji je želeo da ostane anoniman. 

U ovim radnjama košta  580 dinara, a na Šarenoj pijaci 1000. 

I kod prodavaca na pijaci, međutim, nema potražnje za ovom "robom". Jedna od retkih koja je baš pred nama došla da obnovi alat bila je Zorica Dekić iz Ribara.

Foto: I. I.

Zorica Dekić se uzda u motiku

 

- Treba mi da kopam luk, grašak, boraniju... ja kopam, jer sadim povrće samo za sebe. Nije mi teško, jer sam seljačko dete. Ostali koriste hemiju, ali ja se uzdam u motiku – kaže Zorica.

Sagovornici sa pijace, prodavci voća i povrća kažu da će motika još malo u muzej. 
- Sad se sve malo više "prska". Pasulja zato i nema. Ni kukuruz se ne okopava kao nekad. Ranije se vinograd u ovo vreme okopavao, pa se prašio kad nikne trava. Motika se koristi samo da se nešto "kopne" - smeje se Mira Timotijević iz Trešnjevice kod Paraćina.

Ivana Nikolić iz Trnave kod Jagodine kaže da nije ni čudno jer svi beže da rade na zemlji.

Foto: I. I.

Ivana Nikolić, prodavac na Šarenoj pijaci u Jagodini

 

- Mi smo nekada mnogo sadili i "na otvorenom" i u plastenicima. Plaćali smo radnike da kopaju, jer nismo mogli sve sami. Nažalost, oni nikada nisu uradili kao što bismo mi, pa smo morali da ih nadgledamo. Zato smo smanjili proizvodnju. I kako da se borimo protiv uvoznih proizvoda? Grčki paradajz je 280 dinara kilogram, a naš 100 dinara - negoduje Ivana.

Supružnici Zoran i Dušica Bogosavljević iz Despotovca, koji su lane posejali stare sorte kukuruza i uzgajaju ga kao organski proizvod, a potom ga melju u brašno, moraju da ga okopavaju. I oni kubure sa radnicima, ali kažu da kupci prepoznaju kvalitet i ne žele da odustanu od organske proizvodnje, jer smatraju da je budućnost u organskoj hrani.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set