• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ D. K.

22.04.2024

13:49

Pogrebnici iz Srbije spremili poklone za posetioce! Ovog vikenda u Nišu drugi Sajam pogrebne opreme

Shutterstock

Vesti

Pogrebnici iz Srbije spremili poklone za posetioce! Ovog vikenda u Nišu drugi Sajam pogrebne opreme

Podeli vest

Da nije bilo potrebe, vlasnici pogrebne opreme iz Srbije i okruženja ne bi organizovali ni prvi, a za vikend su najavili drugi Sajam na kome će izložiti proizvode i prateću opremu.

Predsednik Udruženja pogrebnika Srbije Ivan Stanisavljević najavio je da će Sajam biti održan u niškoj hali "Čair" od petka do nedelje, od 26. do 28. aprila. 

- Biće više od 50 izlagača iz Srbije, Bugarske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a očekuje se i veliki broj posetilaca kako iz Srbije tako i iz Bugarske. Tokom ova tri dana biće izloženi bukvalno svi proizvodi pogrebne i prateće opreme – mrtvački sanduci, venci, cveće, sveće, pokrovi, tekstilni proizvodi koji su neizostavni deo svake sahrane - rekao je Stanisavljević.

Poput "Grobarijada" na kojima se uvek za goste pripremi torta u obliku mrtvačkog sanduka i na Sajmu pogrebne i prateće opreme biće torte i to u obliku krsta.

Prema njegovim rečima, poziv za Sajam koji je Udruženje pogrebnika poslalo svojim kolegama na Balkanu, posebno je dobro prihvaćen u  Bugarskoj.

 - Najava sajma kod naših komšija objavljena je i podeljena veći broj puta nego kod nas u Srbiji. Dolazak su nam potvrdili brojni izlagači i posetioci -  dodao je Stanisavljević.

Prvi sajam organizovan je u Nišu 2016. godine. Bio je to, međutim, regionalni sajam sa dvadesetak firmi sa juga Srbije, a sada će ih biti više.

- Naša zemlja ima razvijenu industriju pogrebne opreme i ovo je prilika da se to vidi.  Cilj sajma je i umrežavanje i međusobna saradnja kako pogrebnika tako i ljudi koji se bave ovom delatnošću. Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis - kaže Stanisavljević.

Foto: D. K.

Ivan Stanisavljević, predsednik Udruženja pogrebnika Srbije

 

Prema njegovim rečima da je reč o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova.

- Za razliku od drugih grana privrede u kojima značajnu ulogu igraju proizvodi iz uvoza, na domaćem tržištu i u veleprodaji opreme za organizovanje sahrana, nalaze se skoro isključivo proizvodi domaćih proizvođača. Rat u Ukrajini izmenio je prilike na evropskom tržištu u tom smislu da zapadnoevropske zemlje više ne uvoze sirovine iz te zemlje, već se okreću drugim tržištima, među njima i našem - ističe naš sagovornik.

Otvaranje Sajma je u petak u podne, a ulaz za posetioce je besplatan. Svi oni koji posete sajam dobiće glogov kolčić kao suvenir.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set