• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TV front

05.05.2024

21:15

(VIDEO) Okršaj f-16 kojim upravlja veštačka inteligencija protiv lovaca sa ljudskom posadom! Šta mislite ko je pobedio?!

pixabay.com

Vesti

(VIDEO) Okršaj f-16 kojim upravlja veštačka inteligencija protiv lovaca sa ljudskom posadom! Šta mislite ko je pobedio?!

Podeli vest

Sekretar za ratnog vazduhoplovstva SAD Frenk Kendal u vazduhoplovnoj bazi Evdvards u Kaliforniji izveo let borbenim avionom F-16 koji je bio upravljan veštačkom inteligencijom.

Frenk Kendall je bio toliko impresioniran posle svog leta da je rekao da će ovoj borbenoj letelici kojom upravlja veštačka inteligencija poveriti sposobnost odlučivanja da li će lansirati oružje.

Stručnjaci za kontrolu naoružanja i humanitarne grupe zabrinuti su da bi veštačka inteligencija jednog dana mogla samostalno da baca bombe bez daljih ljudskih konsultacija i traže ograničenja u njenoj upotrebi u vojne svrhe.

Kendal je rekao da će uvek postojati ljudski nadzor kada se koristi oružje.

Ovaj prbni let bio je deo ispitivanja u okviru programa da SAD do 2028 godine uspeju konvertovati i proizvesti do 1.000 letelica kojima će umesto pilota upravljati veštačka inteligencija, odnosno da borbeni avioni kojima ne upravljaju piloti nego tehnologija postanu leteće robotizovane platforme.

Piloti koji rade na Visti kažu da se korišćenje veštačke inteligencije tako brzo uči da neki već pobeđuju ljudske pilote u simulaciji borbi.

Za sada ova ideja je u povoju, ali bi mogla da unese revoluciju u vazduhoplovstvo.

Jedna od zanimljivosti ovog testiranja bila je ta što su paralelno sa eksperimentalnim F-16 Vista poletela i dva F-16 koja su imali ljudsku posadu. Tokom ispitivanja praćene su letne karakteristike Viste, izvođenje manevara, ali izvedena je bila i simulacija borbi u vazduhu.

Eksperimentalni F-16 za sada leteo je podzvučnom brzinom od 880 km/h dok supersonične brzine veće od jedniog maha nisu razvijane.

Kendalov let koji je trajao sat vremena bio je još jedan dokaz o poverenju u veštačku inteligenciju posle prve poznate borbe između ljudskog pilota i borbenog aviona pod kontrolom veštačke inteligencije u aprilu tekuće 2024.

- Bezbedonosni je rizik ne imati ga. U ovom trenutku, moramo da ga imamo - rekao je Kendal nakon što sišao iz kokpita smešeći se.

 

 

Operateri Viste, koji su leteli oko dvadeset puta od septembra 2023, kažu da nijedna druga zemlja nema sličan mlaznjak kojim upravlja veštačka inteligencija - gde softver uči na milionima podataka u simulatoru, a zatim testira svoje zaključke na stvarnim letovima.

Podaci o performansama u stvarnom svetu se vraćaju u simulator gde ih veštačka inteligencija obrađuje da bi naučila više.

Piloti koji programiraju Vistu su svesni da potencijalno treniraju sopstvenu zamenu, ali su rekli bi se takođe plašili da se sami sukobe sa neprijateljskom flotom veštačke inteligencije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12