• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. B.

21.04.2024

10:00

(VIDEO) Ovde je živela Petrija iz filma "Petrijin venac". Ona umrla, kuća propala, ali...

kanal M

Vesti

(VIDEO) Ovde je živela Petrija iz filma "Petrijin venac". Ona umrla, kuća propala, ali...

Podeli vest

Od kuće u kojoj je davne 1980. godine sniman kultni film jugoslovenske kinematografije "Petrijin venac" ostala je samo ruina, koju danas čine zidine i deo krova.

Ona se nalazi u Senjskom rudniku, nedaleko od Ćuprije, a priča o njoj je uvertira za reportažu o naturščiku Darinki Živković iz Donje Mutnice, na kojoj ekipa paraćinskog Kanala M vredno radi.

O tome kakva je bila Darinka koja je glumila Petriju u poznim godinama i o iskustvu sa snimanja svog prvog filma govorila je i Mirjana Karanović.

Inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna Reka kod Ćuprije, a upravo Darinka je bila pravi izbor za oživljavanje tuge iz čuvenog dela Dragoslava Mihailovića.

Foto: Kanal m/Fb

O svom prvom filmu i Darinki govorila je i Mirjana Karanović

 

 

Po okolnim selima, reditelj Srđan Karanović mesecima je tražio ženu autentičnog govora, veštu da nauči tekst i da likom podseća na glavnu glumicu Mirjanu Karanović. Jednog dana, vraćajući se sa njive, Darinku je zaustavila neka žena i pozvala je u obližnju školu. 

To je bio susret, na kome je bila viđena za Petriju.

 

Darinka je rođena 31. decembra 1927. godine u Donjoj Mutnici u kojoj je živela do smrti, 8. novembra 2013. Zvali su je Lale. Sa mužem Miloradom dobila je dvoje dece Slobodana i Slavicu. 

Pričalo se da je od honorara za ulogu Petrije napravila kuću i kupila još dva hektara zemlje!

Ovo je samo jedan od novinskih napisa koji je objaljen za Darinkinog života: 

- Ja sam Darinka Živković, al` me svi viču Petrija. Ovo ti je moja kuća, a ovo su svi moji. Ovaj ovde ti je moj čovek Milorad, ja ga vikam Lola, e zbog njega nisam smela u Pulu, da primim Zlatnu arenu. Nije dao, kaže: "Ženi je mesto u kući, a ne tamo negde, gde nikoga ne poznaješ! I ja ga poslušah, ne odoh, a sad mi nekako žao - pričala je Darinka davne 2005. godine.

- Nema tu puno da se zbori, ja sam uzeo ženu, čestitu seljanku, a ne glumicu. Sećam se kao da je juče bilo, došli neki ljudi, s njima i Darinka, traže me, ja u cementari. Uplaših se da nije nešto deci. Ona ćuti, ne gleda me u oči, a neki reče: "Bil` ti, gospodine, pustio ženu da ide s nama na snimanje?" Kakvo snimanje, kakvi bakrači, gledam je, ona ništa ne veli, samo skupila ruke i prevrće s prsti. Objasniše mi da su ovakvu ko što je moja Darinka jedva našli i da moraju da je vode da prave neki film. Ja se ućutah, a usne mi samo prošljapkaše - nadovezivao se Darinkin suprug.

- E, kako je meni bilo, to samo ja znam, mlogo sam drhtala, al` ga nekako ubedismo i on me pusti. Našli su mi zamenu na njivi, platili nadničare da beru kukuruz, a posle, kad smo se vrnuli iz banku, nasmeši se i moj Milorad - prisećala se ona.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

POSLE 41 GODINU OTKRIVENA TAJNA FILMA PETRIJIN VENAC! Reditelj Srđan Karanović priznao da je imao mnogo poteškoća u ODABIRU GLAVNE GLUMICE!
Kultura

POSLE 41 GODINU OTKRIVENA TAJNA FILMA PETRIJIN VENAC! Reditelj Srđan Karanović priznao da je imao mnogo poteškoća u ODABIRU GLAVNE GLUMICE!

Reditelj Srđan Karanović je 41 godinu od snimanja filma "Petrijin venac" otkrio da je imao mnogo poteškoća u odabiru glavne glumice! On priča da su na kastingu bile mnoge tada slavne glumice, ali se nijedna nije dobro pokazala kao Mirjana Karanović, koja je u to vreme bila tek na drugoj godini Fakulteta dramskih umetnosti.

28.07.2021

14:05

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set