• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/G. R.

22.04.2024

14:08

Kako je voćar iz Mačve zaštitio kruške od mraza! Primenio neobičnu tehniku!

G. R.

Vesti

Kako je voćar iz Mačve zaštitio kruške od mraza! Primenio neobičnu tehniku!

Podeli vest

Zahlađenje i pad temperature zabrinuli su voćare zbog opasnosti od mraza i izmrzavanja cvetova i tek zametnutih plodova jer i slab mraz može da napravi štetu u voćnjaku i znatno umanji rod.

Da bi zaštitio svoj voćnjak jedan proizvođač iz Mačve ga zaliva veštačkim kišom. U svitanje, dok se sunce podizalo sa istoka, stabla, grane, cvetovi i mali plodovi zabeleli su se od leda koji ih je okovao i zaštitio od mraza.

Foto: G. R.

Svi bi rekli "ode sve", ali nije tako...

 

Romantičan i idiličan prizor voćnjaka koji izgleda kao da je od stakla nestvaran je za oko  "običnog" i neupućenog posmatrača, a za domaćina i vlasnika plantaže, koji nije želeo da mu se spomenemo ime, to je slika koju posmatra peti put ove godine. Toliko je bilo jutara kada je mraz zapretio.

- Kada se očekuje jutarnji mraz, te noći nema spavanja, u voćnjaku se dežura i dočeka jutro. Potrebno je da se prati temeperatura i prskanje započne u pravom trenutku, odnosno kritičnom vremenu, a to je na nula stepeni. Nema svrhe ako se prskalice uključe ranije jer se tada ne formira led, a isto tako ne sme da se zakasni - objasnio je vlasnik plantaže. 

Foto: G. R.

Veštačka kiša formira ledenu skramu i štiti zametnute plodove

 

Voćke se zalivaju odozgo u vidu izmaglice i zbog niske temperature voda se smrzava na površini stvarajuću ledenu skramu koja ih štiti da ne izmrznu. Ovaj egzotermični proces je praćen oslobađanjem toplote u celom voćnjaku i tako se izbegavaju negativne posledice niske temperature.
Za vreme trajanja mraza prskanje voćaka ne sme da se prekida, a kada sa prvim zracima sunca temperatura vazduha pređe u plus prelepe ledenice počinju da se tope. 
- Voćke reaguju na velike temperaturne razlike. Na početku aprila smo imali letnje temperature, koje su prevarile voće, a sada su temperature ispod prosečnih. Primećeno je da opadaju cvetovi i plodovi koji su se zametnuli, a na sve to ima i jutarnjih mrazeva. Bez prskanja bi šteta u voćnjaku bila još veća - istako je proizvođač iz Bogatića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set