• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

10.05.2024

08:30

Kako je pastir od stada ovaca napravio čopor lavova? Mendilibarov doktorski rad u Pireju!

EPAIMAGES

Fudbal

Kako je pastir od stada ovaca napravio čopor lavova? Mendilibarov doktorski rad u Pireju!

Podeli vest

Hose Luis Mendilibar za tri meseca postao živa legenda Olimpijakosa, crveno-belima doneo prvo evropsko finale, a ni titula nije nemoguća misija.

Kada je početkom februara Olimpijakosa nakon tek nešto više od mesec i po dana smenio Karlosa Karvalala, velikan iz Pireja bio je predmet podsmeha. Sa crveno-belima su ispirali usta širom Evrope, a stadion "Jorgos Karaiskakis" proglašen je grobljem trenera. Pred sportskim direktorom, Darkom Kovačevićem, bio je težak posao. Pronaći trenera spremnog da se prihvati klupe posrnulog grčkog velikana, sa sve neugodnim vlasnikom Evangelisom Marinakisom... 

Licitacije su trajale danima. Šuškalo se da bi put Pireja mogao i nekadašnji trener Crvene zvezde - Barak Bahar, od tog posla nije bilo ništa. Onda je, kao grom iz vedra neba, iz lučkog grada na samom jugu Atike stigla vest. Hose Luis Mendilibar novi je trener Olimpijakosa. 

Crveno-beli su se ponovo našli na meti neslanih šala. Čak ni najveći navijači Olimpijakosa nisu verovali da bi iskusni Španac mogao da pomogne propalom projektu. Karvahal je zimus doveo koloniju Portugalaca, polu-propalih proizvoda i za kratko vreme uspeo je da uništi ono malo dobrog što je od početka sezone gradio Dijego Martinez. 

Foto: EPAImages

Karlos Karvahal

Za razliku od ostalih, Mendilibar je rešio da nove crveno-bele gradi od temelja. Uspostavio je Španac, kako se može čuti u Pireju, paklenu disciplinu. Podelio jasne uloge, a problematične izbacio iz kombinacije. Na listi za odstrel našao se i iskusni golman - Aleksandros Pahalakis, Mendilibarovu metlu nije preživeo ni Sotiris Aleksandropulos, ništa bolje nisu prošli ni Medi Kamara, Jusef El Arabi, Panajotis Retsos i Julijan Bjankone. Mada, poslednja dvojica dobijaju sporadično minute najviše zbog malog broja opcija na poziciji štopera.

Mendilibar je dočekan na nož budući da mu CV nije prepun uspeha. Iskusni Španac radio je u osrednjim klubovima iz Primere, a najveće uspehe ređao je na klupi Sevilje prošle sezone pošto je sa Andalužanima osvojio Ligu Evrope. Sporadične rezultate postizao je u Levanteu, Eibaru i Alavesu, ali za ambicije Olimpijakosa - tanko. 

Ipak, svestan da će mu u Pireju glave doći i sitna greška, Mendilibar je pažljivo počeo preporod Olimpijakosa. O tome koliko poverenje je klub imao u njega dovoljno govori podatak da je po dolasku potpisan ugovor do kraja sezone. 

Počelo je idealno - Olimpijakos je vezao šest pobeda, od toga dve protiv Ferencvaroša u baražu Lige konferencija, a jednu u gostima protiv PAOK-a. Crveno-beli su deklasirali crno-bele na "Tumbi" sa 4:1, a Mendilibar je nakon samo mesec dana kupio srce svih navijača pirejskog giganta. 

Foto: EPAIMAGES

 

Vrlo brzo stiglo je otrežnjenje pošto je na krcatom "Jorgosu Karaiskakisu" Makabi Tel-Aviv slavio sa 3:1. Olimpijakos i Mendilibar bili su otpisani. Prežaljeni. Crveno-beli su prethodno ispali u Kupu Grčke, a titula i vodeći AEK bili su miljama udaljeni. 

Malo ko je verovao u istorijsko veče čiji smo svedoci bili u četvrtak kada je Olimpijakos po prvi put došao do finala u evropskim takmičenjima. Da je Mendilibar novi "Mister Četvrtak" videlo se 14. marta u Bačkoj Topoli. Crveno-beli su režirali veliko iznenađenje, nadoknadili ogroman minus iz prvog meča i eliminisali Makabi sa 6:1. Žreb im nije bio naklonjen pošto ih je usmerio na Fenerbahče, a potom i u potencijalnom polufinalu na prvog favorita takmičenja - Aston Vilu. 

U međuvremenu Olimpijakos je ušao u mirnu luku u grčkoj Superligi. Crveno-beli su smanjili zaostatak za vodećim klubovima i četiri kola uoči kraja prvenstva imaju tri boda minusa u odnosu na vodeći PAOK. Pritom, crno-beli će im biti rivali u nedelju 12. maja. Eventualnom pobedom, četa Hosea Luisa Mendilibara dodatno bi zakuvala situaciju u domaćem prvenstvu. 

Titula bi bilo još jedno veliko čudo, ali dok se ne desi, pričaćemo o prvom. Postignutom. 

Nakon 3:2 protiv Fenerbahčea u Pireju i prosuta tri gola prednosti, Olimpijakos je ponovo bio prežaljen. Išli su crveno-beli na noge Turcima u Istanbul, lišeni pomoći navijača, ali je Mendilibar uspeo da "nacrta" prolazak svom timu. Promovisao je Španac među stativama talentovanog Kostasa Colakisa, a ovaj mu je vratio na pravi način odbranivši tri penala u istanbulskom grotlu. "Legenda" je bila u polufinalu. 

Da bi ih ponovo otpisali, Olimpijakos nije ni morao da izlazi na teren. Crveno-beli su se namerili na moćnu Aston Vilu. Četa Unai Emerija igra sjajan fudbal tokom čitave sezone, u Birmingemu će se naredne godine po svemu sudeći igrati Liga šampiona, ali ništa to nije interesovalo Hosea Luisa Mendilibara. 

Foto: EPAIMAGES

 

Olimpijakos je delovao taktički perfektno na "Vila Parku". Svi prilazi golu bili su zatvoreni, a iz kontre je pretio napadač-ubica - Ajub El Kabi. Marokanac je već u prvom poluvremenu postigao dva gola, Aston Vila je na kolenima. Slavili su Grci i slavili sve dok se domaćin nije ekspresno vratio u utakmicu početkom drugog dela igre. Ipak, ispostavio se to kao jedini trzaj bogatih Engleza u dvomeču protiv crveno-belih. 

El Kabi je trećim golom vratio prednost Olimpijakosu, prvim golom u crveno-belom dresu Santijago Hese trasirao je put ka pobedi na Ostrvu. Sedam dana kasnije na programu je bio revanš, ali je dan nakon utakmice u Birmingemu stadion "Jorgos Karaiskakis" planuo. Karte su nestale za tili čas, a sa takvom atmosferom malo ko može da se izbori. 

Crveno-bele boje videle su se iz svih krajeva svemira, atmosfera je proključala nakon samo desetak minuta. Ponovo El Kabi. Ponovo kontra. Nemoćan je bio Emilijano Martinez. Vila je pritiskala svim silama, a Mendilibarov najveći izum - Colakis, začarao je svoju mrežu. Bio je grčki golman toliko motivisan da je u finišu meča, kada je sve bilo rešeno, vikao na svoje defanzivce nakon što im je prvi put nakon više od 180 minuta fudbala pobegao Oli Votkins. Fanatično. 

Ni kada je Olimpijakos u ukupnom plasmanu imao 5:2, niko nije verovao da će se crveno-beli plasirati u finale. A onda... Nova kontra, ponovo El Kabi, još jednom je Martinez morao da vadi loptu iz svoje mreže. Čekao se VAR zbog potencijalnog ofsajda, ali kada je Feliks Cvajer pokazao na centar bilo je jasno - Olimpijakos je u finalu. Prvi put u istoriji, a Hose Luis Mendilibar postigao je uspeh vredan svake hvale. 

Foto: EPAIMAGES

 

Naravno, crveno-beli su mnogo pre dvomeča sa Aston Vilom produžili ugovor Mendilibaru, ali budući da je Marinakis poznat kao "lak na otkazu", ništa što je postigao do sada nije garant da će kraj 2024. godine Španac dočekati u Pireju. 

Ipak, do tada je pred Mendilibarom mnogo posla. Od propale sezone napravio je istorijsku. Od posrnulog giganta bez glave i repa, ozbiljnu mašineriju spremnu da igra sa svima. Da stvar bude romantičnija, crveno-beli će finale Lige konferencija igrati na samo 13 kilometara od svog stadiona. U centru Atine, u domu ljutog rivala - AEK-a. 

Fiorentina će biti neugodan rival, nema nikakve dileme, ali još manje može da se diskotuje na temu kome će biti teže. Pred Mendilibarom i Olimpijakosom je novo čudo. Još ako u nedelju padne PAOK na "Tumbi", goreće Pirej... 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija