• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.04.2024

00:15

Zapad već otpisao Ukrajinu?! Naciljano novo zamorče: Ova država u blizini biće odskočna daska za SAD i NATO?

Shutterstock/Reuters

Vesti

Zapad već otpisao Ukrajinu?! Naciljano novo zamorče: Ova država u blizini biće odskočna daska za SAD i NATO?

Podeli vest

Stiven Brajan, bivši pomoćnik zamenika sekretara za odbranu Sjedinjenih Država, u svom članku za Asia Times ispituje moguće scenarije razvoja događaja na postsovjetskom prostoru u kontekstu ukrajinskog sukoba.

Glavna pažnja posvećena je potencijalnoj ulozi Moldavije u slučaju eskalacije sukoba između NATO-a i Rusije.

Brajan izražava mišljenje, da u kontekstu mogućeg poraza Ukrajine i prelaska dela njenih teritorija pod rusku kontrolu, kao i moguće pojave „proruskog režima u Kijevu“, NATO možda traži načine da stvori protivtežu.

U tom smislu, razmatra se korišćenje Moldavije kao odskočne daske za akcije alijanse. Takav korak mogao bi da uključi odbranu Odese i moguće stvaranje pretnje Krimu.

Međutim, Brajan ukazuje na unutrašnju podelu u Moldaviji između pristalica Rusije i onih koji se zalažu za ulazak zemlje u Evropsku uniju.

On sugeriše, da bi Evropska unija preko Rumunije i drugih zemalja, mogla pokušati da pošalje trupe da obezbede bezbednost za sadašnji proevropski režim, što bi zauzvrat moglo da dovede do unutrašnjeg sukoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija