• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2024

19:08

Ovde vladaju veštice i prodaju se mumificirani fetusi lama! Najmagičnija pijaca na svetu pomutiće vam um (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

Ovde vladaju veštice i prodaju se mumificirani fetusi lama! Najmagičnija pijaca na svetu pomutiće vam um (FOTO)

Podeli vest

Jedna od najneobičnijih pijaca na svetu nalazi se u La Pazu, glavnom gradu Bolivije. Zovu je veštičijom pijacom i uprkos tome ona nije skrivena u nekom zabačenom delu grada.

Merkado de ečiserija dočekaće vas sa šarenim maramama, rančevima, ćebadima i najrazličitijim suvenirima, ali "Čiflerijas", veštičije prodavnice, imaju i mnogo toga što nije za one sa osetljivim želucem.

Bolivijski narod čini zanimljiv miks naslednika španskih osvajača i više naroda južnoameričkih Indijanaca. Jedan od tih naroda su i Ajmare, koji su, iako prihvataju hrišćanski pogled na život posle smrti, odani svojim hiljadugodišnjim verovanjima, imaju žive odnose sa svetom duhova, a vračevi, vračare, veštice i šamani cenjeni su članovi društva i imaju važno mesto u njihovom kulturnom identitetu.

Foto: Shutterstock

 

Zato i kratak obilazak ove bolivijske pijace daje dobar uvid u verovanja Ajmara i drugih Bolivijaca.

Male prodavnice i šareni štandovi nude razne talismane, amulete, "lekovito bilje", keramičke dvoglave figure... Ništa što niste videli u gotovo svakoj suvenirnici na svetu. Ali kada napravite još nekoliko koraka dalje, stvari postaju ozbiljnije.

 

Ovde ćete pronaći "lekove i lekovite napitke za gotovo sve bolesti na svetu", ponekad u obliku sapuna, ponekad kao prašak, a ponekad kao čaj. Još malo dalje mogu da se kupe mumificirane žabe, naravno, za sreću, ili kornjače, koje garantuju dug život.

Ovde može da se za malo novca nabavi tukanov kljun, koji će "dobro doći za lečenje bolesti". Prodavci su mislili i na turiste, pa su sekcije obeležene natpisima: "za rasplamsavanje strasti", "za sreću", "za zdravlje" ili "za izobilje i bogatstvo".

Najčešći "motiv" ove neobične pijace su - mumificirani fetusi lama, koji se najčešće koriste na gradilištima. U stvari, možda i ne postoji kuća u Boliviji ispod koje ne postoji kostur lame.

Foto: Shutterstock

 

Lama je žrtva koja se prinosi andskoj boginji Pačamami ili Majci Zemlji, a ako kuću grade imućniji Bolivijci, oni će moći da žrtvuju i živu lamu. Pored fetusa lame, u temelj se dodaju i druge stvari - alkohol, kokain, duvan i novac, kako bi se Pačamama umilostivila.

Iako se svi ovi prinosi Pačamami smatraju belom magijom jer je cilj čaranja nešto dobro, na pijaci se mogu sresti i "veštice" koje će vam pomoći da "bacite" čini na nekoga.

Tuga, nevolja i nesreća nekome se može navući na vrat jednostavnim ritualima, a ako ih kupuju turisti, ljubazne "veštice" će im prodati i instant-prašak za tugu i nesreću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija