• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

30.03.2024

19:00

Čudo neviđeno! Ovo jezero je kao džinovska kada! Svojim oblikom oduzima dah, a odvodi su mu prava atrakcija (VIDEO)

youtube/printscreen/mojospictures2

Putovanja

Čudo neviđeno! Ovo jezero je kao džinovska kada! Svojim oblikom oduzima dah, a odvodi su mu prava atrakcija (VIDEO)

Podeli vest

Jezero Ladybower ima čak dva odvoda u obliku levka, koji stvaraju vrlo impresivan prizor na površini zbog kojeg turisti i hrle na njegove obale.

Dolina Aper Dervent u središnjoj Engleskoj, na granici Derbišira i Jorkšira, popularno je odredište ljubitelja prirode i rekreativaca koji slobodno vreme provode na njena tri akumulacijska jezera po kojima je poznata. Sve tri akumulacije, Dervent, Hovden i Lejdibover Reservoir, zajedno pokrivaju gotovo 200 kilometara i prave oblik slova "Y", a Lejdibover, najveća i najnovija, verovatno je i najposećenija.

 

 

Odvod kao senzacija

Jezero Lejdibover ima čak dva odvoda u obliku levka, koji stvaraju vrlo impresivan prizor na površini, zbog koga turisti i hrle na njegove obale. Svaki od odvoda ima promer od gotovo 25 metara, a osim što se u njima stvara vizualno atraktivan vodeni vir, njihova uloga je, naravno, od presudne važnosti za funkcioniranje akumulacije. Svaki od odvoda višak vode ispušta u vlastiti ispust, a voda na putu do njega prolazi kroz dve hidroturbine koje proizvode električnu energiju.

Sva tri akumulacijska jezera doista su impresivna inženjerska dostignuća. Hovden i Dervent nastali su kada su preko reke Dervent izgrađene ogromne brane koje su se gradile čak 14 godina, između 1902. i 1916., a za više od 1000 radnika koji su na njima radili, i njihove porodice, sagrađen je i čitav grad koji su nazivali Birchinle ili "Tin Taun". Imao je školu, bolnicu, prodavnice, pub i policijsku stanicu, a izgrađena je i železnička pruga koja je u gradić dovozila materijal za gradnju brana.

 

 

Neprežaljena sela i gostionica

Akumulacija Lejdibover građena je između 1935. i 1943. godine, a još je pune dve godine trebalo da se napuni vodom. U tu svrhu potopljena su dva sela – Dervent i Ashopton. Dervent je bio maleno selo s nekoliko kuća i župnom crkvom koja je okupljala oko 140 meštana, a Ashopton je bio veći i prometniji jer se nalazio na glavnom putu, a gostionice The Ashopton Inn i danas se putnici sećaju sa setom..

Pre početka gradnje akumulacije, sve kuće u selima su otkupljene, a stanovnici su usprkos velikom protivljenju, preseljeni. I živi i mrtvi. Oba sela nestala su pod vodom Lejdibovera 1945. godine. Zvonik crkve sv. Ivana i Jakova u Derventu, još je neko vreme virio iz mirne jezerske vode, dok i on nije srušen 1947. godine.

Stari kameni most za konjske zaprege koji je povezivao obale reke Dervent premešten je kamen po kamen na akumulacijsko jezero Hovden i ima status zaštićenog spomenika. Između jezera Lejdiboveri Dervent danas se nalazi Informacijski centar za turiste sa suvenirnicom i restoranima, oko jezera su uređene pešačke i biciklističke staze, a čitavim područjem upravlja Nacionalni parka Peak Distrikt.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!
Fudbal

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!

Jedan od najvećih derbija u istoriji fudbala igra se u nedelju između Galatasaraja i Fenerbahčea. Ukoliko popularna Galata ne izgubi, matematički će obezbediti titulu turskog šampionata, pa je interesovanje navijača ogromno, a cene karata astronomske!

16.05.2024

13:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija