• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

08.04.2024

22:46

Homen i Malovićka predloženi kao svedoci na suđenju Darku Šariću! Jestrović: "Gde je nestalo 11, 5 miliona dolara?"!

Insajder

Vesti

Homen i Malovićka predloženi kao svedoci na suđenju Darku Šariću! Jestrović: "Gde je nestalo 11, 5 miliona dolara?"!

Podeli vest

Slobodan Homen (52), bivši državni sekretar u Ministarstvu prave i Snežana Malović (48), nekadašnja ministarka pravde za vreme vladavine demokratske vlasti, predloženi su kao svedoci na suđenju grupi Darka Šarića, optuženoj za "pranje" novca od prodaje kokaina, saznaje informer.rs.

Njih je kao svedoke predložio Nebojša Jestrović, Šarićev kum, koji se tereti da je upravljao firmama preko kojih je grupa Darka Šarića oprala više od 20 miliona evra od šverca kokaina, a kome se već 14 godina sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

U svojoj predlogu, upućenom postupajućem sudiji Vladanu Ivankoviću, Jestrović je obrazložio svoj predlog, prethodno ukazujući da su svi razgovori koje je vodio nosili pečat državne tajne.

Foto: Tanjug

Nebojša Jestrović predložio nove dokaze

- Takođe, želim da Vam ukažem da ja svo vreme vodim računa o procesnoj ekonomiji, pa sam Vam tako prilikom uvodnog izlaganja skrenuo pažnju da obratite pažnju na moju žalbu upućenu Apelacionom sudu misleći prvenstveno na kriminalne radnje bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena, na šta ste mi Vi neumesno i ironično odgovorili kako ste pročitali kako je sudiji Trešnjevu umrla tašta. S toga ću i ovaj put predložiti kao svedoke sledeća lica bez obzira što sam protiv istih podneo krivičnu prijavu, a postupajući tužilac u tom i ovom predmetu, dr Predrag Ćetković, izuzetno sporo radi svoj posao, izvlačeći se na sporost rada SBPOK - stoji u pismenom dopisu upućenom sudiji Vladanu Ivankoviću.

Kako navodi, Homena i Malovićku predlaže na okolnost nestanka 11,5 miliona dolara!

Foto: Informer

Dopis Nebojše Jestrovića upućen sudiji

Pored njih, predlaže i sledeće svedoke advokata Vladmira Galjaka, Dušana Bjelopetrovića, Nikola Dimitrijević, Zorana Ćopića, Nikolu Dimitrijevića, Srđana Petrovića, Đorđa Jevtića, Dušana Dragojevića, i Slobodana Bajina.

- Prva lica (Homen, Malović) predlažem na okolnosti nestanka 11, 5 miliona dolara. Zorana Ćopića kao prodavca A.D. Mitrosrem. Nikola Dimitrijević i Srđan Petrović nikad nisu bili saoptuženi i saokrivljeni tako nikad nismo mogli da im postavimo pitanja s obzirom na stav tužioca da su isti potpisali sporazume o priznanju krivice i da je time stavljen pečat na to. Lica pod rednim brojem 8. 9. i 10.predlažem kao radnike nekadašnje "Metals banke", a kasnije razvojne banke Vojvodine, a ista se spominju na stranama 8015, 8017 i 8018 spisa u izveštaju od 13. 7. 2010. godine koje su sačinili Bogdan Pušić i Milun Kostić - precizirao je svoj zahtev Nebojša Jestrović, koji negirao krivicu za pranje novca i istakao da je sve poslove obavljao po zakonu i da je na sve transakcije uredno plaćen porez.

Foto: Informer

Dopis Nebojše Jestrovića upućen sudiji

Jestrović je predložio da sud može da presluša sve njegove razgovore, ali pod jednom pretpostavkom.

- Naime, ja sam Vam bezbroj puta ukazivao gde da svi razgovori koje sam vodio nose pečat državna tajna, i tražio od Vas da nam pokažete naredbu ko je doneo odluku da je to državna tajna, kao i naredbu o skidanju odluke tajnosti. Onda je moj predlog da sve te razgovore izdvojite kao nezakonite dokaze. Zakonom o tajnosti podataka definisani su rokovi tajnosti, pa je tako rok za državnu tajnu 30 godina, za strogo poverljivo 15 godina, poverljivo 5 godina i interno dve godine. Ukoliko nam ne pokažete naredbu o dodeljivanju oznake državne tajne, kao i naredbu o skidanju oznake tajnosti, onda je moj predlog da sve te razgovore, to jest transkripte izdvojite kao nezakonite dokaze - naveo je Jestrović u svom procesnom predlogu sudiji Vladanu Ivanković. 

Inače, policija od 2024. za traga za Slobodanom Homenom zbog navodnog učešća u krađi i organizovanju grupe koja je krala državna odlikovanja iz Kancelarije za Ordene u sklopu Palate Srbije. Šestoro od osam osumnjičenih je uhapšeno marta 2024. a Homen je, prema pisanju nekih medija, u bekstvu. Grupa je ukrala 43.000 vrednih državnih odlikovanja.

Homen je negirao optužbe i naveo da godinama sa porodicom ne živi u Srbiji i da nema veze sa krađom ali da je dobra meta, jer su mu otac i deda kao i on sakupljali odlikovanja. Kako se saznaje, Homen sa porodicom živi u Dubaiju.

Inače, na današnjem suđenju su slušani prisluškivani razgovori Radovana Štrpca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija