• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

25.04.2024

17:34

(VIDEO) Svet na ivici! Bajden tajno poslao 100 raketa Kijevu da gađa Rusiju! Putin jasan, to neće spasti Ukrajinu!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

(VIDEO) Svet na ivici! Bajden tajno poslao 100 raketa Kijevu da gađa Rusiju! Putin jasan, to neće spasti Ukrajinu!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je prošlog meseca tajnu isporuku najmanje 100 raketa dugog dometa Ukrajini, izvestilo je više medija u SAD.

Prema njihovim navodima, u pitanju su vojni taktički raketni sistemi (ATACMS) s dometom do 300 kilometara, kojim Kijev može lako da pogodi teritoriju Rusije, najpre Krim.   

Uštedeli, pa platili

Iako je Bajden rekao da neće slati u Ukrajinu rakete dugog dometa, zvaničnik iz Vašingtona otkrio je za "Politiko", "Njujork tajms" i još nekoliko medija da su ti projektili bili uključeni u vojnu pomoć vrednu 300 miliona dolara koju je predsednik SAD odobrio 12. marta. Taj izvor je rekao da je Kijev prvi put upotrebio te rakete prošle srede, gađajući ruski aerodrom udaljen oko 165 kilometara od linije fronta. On je mislio na napad koji se dogodio 17. aprila, kad je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio da su njegove snage izvele udar na vazduhoplovnu bazu u Džankoju na Krimu. 

Prema rečima američkog zvaničnika, Zelenski je dugo tražio rakete većeg dometa, ali se Pentagon tome u početku protivio. Američka vojska se, kako izvor kaže, predomislila nakon što je Rusija upotrebila balističke rakete, navodno dobijene iz Severne Koreje, kojima je počela da gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine.    

- Upozorili smo Rusiju na te stvari. Oni su obnovili napade na energetsku infrastrukturu - kazao je sagovornik američkih medija.

On je dodao da su savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejk Saliven, ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i načelnik generalštaba američke vojske Čarls Braun savetovali Bajdena da pošalje rakete većeg dometa. 

- ATACMS su nabavljeni od kompanije "Lokhed Martin", a ne iz zaliha Pentagona. Plaćeni su uštedama otkrivenim u martu, kad je nekoliko vojnih ugovora realizovano za manje para od prvobitne vrednosti - kazao je taj zvaničnik.

Zaharova: Prevara međunarodne zajednice

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ukazala je na to da je do priznanja Vašingtona o isporuci ATACMS dugog dometa Ukrajini došlo usred pokušaja Kijeva i njegovih zapadnih pristalica da prevare međunarodnu zajednicu kako bi je dovukli na neku vrstu konferencije o "formuli Zelenskog". Ona je mislila na to što je Švajcarska saopštila da će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, ali bez učešća Rusije.

"Plan Vašingtona je bolesno jednostavan: dovući sve na besmisleni sastanak pod izgovorom 'miroljubivih namera', dok istovremeno jačaju teroristički potencijal ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog", napisala je Zaharova na Telegramu. 

Kako je istakao, Bajden je naložio svojim pomoćnicima da uključe ATACMS u paket pomoći Kijevu, ali da to drže u tajnosti, kako bi bila sačuvana "operativna bezbednost Ukrajine i element iznenađenja".

Produžetak agonije

Ukrajina je, inače, prvi put dobila ATACMS srednjeg dometa prošlog septembra. Međutim, ruska vojska je brzo počela da ih obara, osujetivši plan Zelenskog da uništi Krimski most.

Ruski predsednik Vladimir Putin tada je rekao da su SAD napravile ogromnu grešku poslavši to oružje režimu u Kijevu. 

- Ovo je još jedna greška Sjedinjenih Država. Da se uzdržao od slanja tih projektila, Vašington bi se kasnije mogao pozicionirati kao "dobar momak" zbog pokušaja da spreči nepotrebne žrtve - kazao je Putin u oktobru. 

On je istovremeno objasnio zašto je slanje tih projektila greška. 

- S obzirom na to da Rusija unapređuje protivvazdušnu odbranu kako bi presrela ATACMS, njihova pojava na frontu neće imati veliki uticaj na borbena dejstva, već će samo produžiti agoniju Ukrajine - objasnio je Putin.

Antonov: Ovo opasno oružje neće preokrenuti tok sukoba

Foto: Shutterstock

 

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da rakete dugog dometa ATACMS, koje su SAD tajno isporučile Ukrajini, predstavljaju "izuzetno opasno oružje", ali je istakao da ono neće pomoći Kijevu da preokrene tok sukoba protiv Moskve.

"Isporuku raketa dugog dometa Kijevu nemoguće je opravdati. Taj potez Vašingtona povećava pretnju po bezbednost Krima, uključujući Sevastopolj, nove ruske regione Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonsku i Zaporošku oblast i druge ruske gradove", napisao je Antonov na Telegramu. 

On je dodao da uveravanja američkih zvaničnika da rakete dugog dometa neće biti upotrebljene za gađanje ruske teritorije predstavljaju najobičniju laž.

"To je posebno cinično. Kako možemo ignorisati brojne terorističke napade kijevskih kriminalaca? Smrtonosne udare na bolnice, škole, vrtiće, mostove, pa čak i na sopstvene vojnike?", pitao je Antonov. 

Ruski ambasador u SAD podsetio je da su ruske snage već obarale rakete srednjeg dometa ATACMS, koje je Ukrajina dobila prošlog septembra. On je naglasio da će se isto dogoditi i s njihovim "kolegama dugog dometa", te ni te rakete, ni drugo oružje ne mogu pomoći da Rusija bude pobeđena.

"Zar se lokalni političari u SAD ne boje da će se utopiti u močvari sukoba? Vašington neće moći da se izvuče iz užasne močvare, koja je upila krv običnih vojnika", upozorio je Antonov. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija