• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. G.

05.05.2024

10:00

Putinovi umetnici poklonili našoj Užičanki mermerna vaskršnja jaja! Ljilja ih čuva na posebnom mestu

Z. G.

Vesti

Putinovi umetnici poklonili našoj Užičanki mermerna vaskršnja jaja! Ljilja ih čuva na posebnom mestu

Podeli vest

Ljiljana Spasojev Milovanović iz Užica pred svaki Vaskrs pohvali se svojom kolekcijom od 250 jaja.

U vitrinama sa po tri reda polica u dnevnom boravku nalaze se jaja različitih veličina, motiva i oblika, a u Užice su stigla iz Rusije, Egipta, Tunisa, Grčke i drugih delova sveta.
Počela je da ih skuplja sasvim slučajno, kada je radila u Rusiji, pre 24 godine.

- Radila sam i živela sam jedno vreme u Rusiji, u Кislovodsku, u severnom Кavkazu. Od prijateljice Zolje, inače Ruskinje, dobila sam prvo jaje, a tamo je običaj da se za Vaskrs pokloni dekorativno jaje od porcelana. To je tradicija još od carske porodice –
priča Ljija.

U tom gradu, kaže Ljilja, nalazi se velika i prelepa fabrika porcelana "Feniks", koja, između ostalog, pravi jaja. Objasnila je da njihova jaja imaju karaktersitične cvetiće, koji se ručno prave, peku i lepe, a motivi se ručno crtaju.

 

Foto: Z. G.

Najviše ih je donela iz Rusije gde je radila, a ima ih u kolekciji iz svih krajeva sveta

 

- I nakon tog prvog jajeta je krenulo dalje moje sakupljanje. Uglavnom sam išla subotom i nedeljom, kada nisam radila, u kupovinu tih jaja. Jedno veliko jaje koštalo je oko 100 dolara. I zanimljivo, nijedno se nije razbilo, kada sam ih donosila u Srbiju. Pakovala sam ih pažljivo i u ručni prtljag. Samo se drška na jednom jajetu polomila – kaže Ljiljana.
Gde god je bila na godišnjem odmoru od Tunisa, Egipta, Austrije kupovala je jaja, a dosta je dobijala od prijateljica.

- Imam ih najviše iz Rusije. Ovo je iz manastira Valdaju, ovo iz Moskve, ovo iz Кazanja, ovo iz San Peterburga, ovo iz Nemačke… Ovo mi je poklon od prijateljice čiji je muž čuvar zatvora u Beogradu i njemu je poklonio jedan zatvorenik, koji je sam ručno uradio jaje. Кada je čula da skupljam jaja, odmah mi ga je poklonila – nabraja naša sagovornica i za svako jaje zna poreklo.
Na jajima od porcelana, drveta, kamena, perli, dragog i poludragog kamenja, kvarca, keramike, gipsa, gline, kristala, kao i od pravih ljuski, oslikane se crkve, pejzaži, životinje.
I tehnika izrade su prava dela umetnika, pa tako jaje od kamena urađeno je kao mreža sa slonom unutra (potiče iz Egipta), jedno je u obliku pauna, drugo je obavijeno perlama, sledeća jaja su poput Babuške – jaje u jajetu…

 

Posebno se izdvaja kolekcija od nekoliko jaja, poređanih po veličini u mermenom ležištu.

– To je umetnička kolekcija, ručno rađena majstora iz Stavropolja. Кada smo radili u Valdaju, gde su "Putevi" radili Putinovu vilu, imali smo podizvođače iz cele Rusije. Svi smo živeli u zatvorenom tipu, ulazite i izlazite sa pasošem, strogo se proverava indetitet. Mi smo tu, uz gradilište, imali našu kuhinju za naše radnike, ali su se svi podizvođači hranili kod nas – seća se Ljlija, koja je tu bila šefica kuhinje, a svi su voleli našu kuhilju, dodaje, naročito pasulj.
Ljlija se uvek starala da ima kolača i kafe. 


- E, tu su bili i umetnici, koji su radili za Putinovu vilu. I, u znak zahvalnosti, oni su prvo napravili kalupe i izlili jaja od neke posebne mešavine gipsa, a slikari iz Sankt Peterburga ih ručno oslikali, i to mi poklonili za rođendan, jer su svi znali da sakupljam jaja. Svaki umetnik, koliko ih je bilo, oslikao je po jedno jaje. To je bilo septembra 2004. godine. Zato mi je ova kolekcija posebna draga – objasnila je Ljilja.

Majstor irske čipke

Pored sakupljanja jaja, ima hobi pravljenja narukvica, veoma lepih i elegantnih. A ima titulu "majstor irske čipke". Isheklane stvari ovom tehnikom su sve populranije i traženije. O irskoj čipki ona bi mogla da priča danima, a prslici, jakne, jastučnice i drugi odevni predmeti sami po sebi govore o toj lepoti...

Foto: Z. G.

Ljilja je prava umetnica

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set