• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

24.04.2024

19:45

Gem, set i meč za Putina! Moskva gazi, a pokušaji Vašingtona da nanese fatalnu štetu Rusiji su neviđen fijasko!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Gem, set i meč za Putina! Moskva gazi, a pokušaji Vašingtona da nanese fatalnu štetu Rusiji su neviđen fijasko!

Podeli vest

Pokušaji Vašingtona da nanese fatalnu štetu Rusiji i destabilizuje njenu vladu ne samo da su propali već su doveli do drastičnog slabljenja NATO i poljuljanog imidža Sjedinjenih Država širom sveta - sukob u Ukrajini je pokazao da ni američka moć ni njeni resursi nisu neograničeni, piše bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor za "Amerikan konzervativ".

Prema rečima penzionisanog pukovnika, kada je Rusija poslala trupe u istočnu Ukrajinu u februaru 2022. godine, nije imala plan da uspostavi trajnu kontrolu nad tom teritorijom; njena ograničena akcija je bila iznuđena budući da je Moskva insistirala na tome da Ukrajina bude neutralna teritorija koja će biti tampon između Ruske Federacije i NATO-a.

To što Zapad nije ispunio obećanja o neširenju Alijanse ka ruskim granicama, te priznanje nekadašnje kancelarke Angele Merkel da su Minski sporazumi doneseni s idejom da se kijevskom režimu kupi vreme da vojno ojača, samo je potvrdilo Rusiji da ne veruje zapadnim obećanjima da će poštovati, a kamoli sprovoditi ukrajinsku neutralnost.

"Strategija gotovo trogodišnjeg neograničenog finansiranja iz Vašingtona za napredno oružje i podršku u proksi ratu što treba da uništi Rusiju ispala je smešna, kao i pokretanje prinudnih mera - ekonomskih, diplomatskih i vojnih - širom Severoatlantske alijanse sa ciljem nanošenja fatalne štete Rusiji i destabilizaciji njene vlade. Nerealni pristup Vašingtona je propao i sada nije Rusija već NATO fatalno oslabljen", piše Mekgregor.

Dakle, dodaje bivši savetnik Pentagona, "brend" Vašingtona je u velikoj meri uzdrman i oslabljen. Pogubno je bilo uverenje Sjedinjenih Država da bi mogle da iskoriste moć NATO-a za stratešku pobedu nad Rusijom tako što će naoružati Ukrajince da se bore za Zapad. Vašington nije uzeo u obzir mogućnost da Ukrajina može za izgubi.

Ta činjenica treba da dovede u pitanje novi hladni rat protiv Rusije, Kine i Irana, konstatuje Mekgregor, te dodaje da je predsednik SAD Džozef Bajden pogrešio kada je rekao da su SAD "najmoćnija država na svetu". Istina je da američki resursi i moć nisu neograničeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija