• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Milica Dakić

24.04.2024

06:20

Mesto gde mitovi postaju stvarnost! Upoznajte čari Golubačke tvrđave i legendu o neuzvraćenoj ljubavi

Shutterstock

Putovanja

Mesto gde mitovi postaju stvarnost! Upoznajte čari Golubačke tvrđave i legendu o neuzvraćenoj ljubavi

Podeli vest

Obavijena misterijom, Golubačka tvrđava i danas čuva brojne tajne i ljubomorno skriva ime svog prvog graditelja, a istraživanja ukazuju da je podignuta možda čak i u 13. veku, u vreme kralja Dragutina.

Nema sumnje da  je Golubačka tvrđava jedno od najlepših mesta u Srbiji, koje definitivno vredi posetiti.

Kažu da je Golubac smešten tamo gde "Dunav piše svoje najlepše bajke". Na 120 kilometara od Beograda i dva sata lagane vožnje, srednjovekovna tvrđava Golubački grad uzdiže se na najnepristupačnijem mestu, na kraju Homoljskih planina i hridi povrh tačke gde je Dunav najširi u svom toku, a potom se sužava u najužu tačku sliva i svom snagom juriša kroz Đerdapski tesnac. 

Istorija

Obavijena misterijom, i danas čuva brojne tajne i ljubomorno skriva ime svog prvog graditelja. Po svemu sudeći, planski je građena zbog svog vojno-strategijskog značaja. Prvi put se u spisima pominje 1335, ali sva istraživanja ukazuju da je podignuta ranije, možda čak i u 13. veku u vreme kralja Dragutina.

Vekovi su na njoj ostavili traga i decenijama je strpljivo čekala obnovu. Konačno, septembra 2014. prve skele okružile su zidine ovog srednjovekovnog utvrđenja. Posle pet godina rekonstrukcije svečanu dobrodošlicu Golubačka tvrđava poželela nam je pretposlednjeg dana marta u svom punom sjaju, ne stideći se vekova koji su na njoj ostavili trag, zadržavajući svoju patinu i ponosno pokazujući svojih devet obnovljenih kula, Palatu i bedeme.

Rekonstrukcija je obuhvatila obnovu bedema i svih 9 kula Golubačke tvrđave, izgradnju obaloutvrde i centra za posetioce, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu. Unutrašnjost tvrđave za posetioce je podeljena u četiri zone koje se razlikuju prema težini, dostupnosti i ceni ulaznice za obilazak (vidite okvir).

Tursko kupatilo i rimska kuća

Prilazni put renoviran, izgrađen parking, a putnike danas dočekuje restoran i kafe terasa s pogledom na Dunav, uređen park s klupama i cvećem uz šetalište pored reke... Osim tvrđave, posetioci sada mogu da vide arheološki park, u kojem se nalaze tursko kupatilo iz 15. veka i rimska kuća iz 3. veka nove ere. Tu su i kutak za posmatranje ptica, uz panoramski pogled na Dunav i tvrđavu. Može se obići i vizitorski centar, u kojem se nalaze sala za prezentacije i info desk-suvenirnica.

Već na samom početku postaje jasno da odlazak na izlet do Golupca više nije stihijski put ponekog zalutalog ljubitelja prirode, već pažljivo osmišljeni koncept razvoja turizma u Srbiji i obnovi naše kulturne baštine.

Foto: Foto: Shutterstock

Golubačka tvrđava

Legende

Nepoznato je poreklo imena Golubac. U svim imenima koje je kroz istoriju imala na različitim jezicima - Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik... - zajedničko je značenje reči "golub".

Prema jednoj legendi, ime srednjovekovnog grada Golupca je priča o neuzvraćenoj ljubavi u kojoj se turski komandant grada zaljubio u lepu meštanku zvanu Golubana. Odbijajući da uđe u njegov harem, kažnjena je tako što je vezana za stenu da bi se pokajala. I danas na sredini Dunava viri stena poznata kao "Baba-kaj" ("pokaj se").

Druga legenda kaže da je u glavnoj, Šešir kuli, bila zatočena vizantijska carica Jelena, koja je zbog usamljenosti gajila golubove, i da su joj oni donosili i odnosili poruke.

Brojke:

1335. godine Golubačka tvrđava se prvi put pominje u spisima

6.100 metara širok je Dunav kod Golubačke tvrđave


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!
Hronika

Sine, samo nemoj da zaspiš, molim te! Potresna ispovest majke Nemanje koji je ubijen u Malom Orašju - majci dao obećanje koje nije ispunio!

U Malom Orašju je obeležena godišnjica smrti šestorice mladića koji su mučki ubijeni dok su se družili i zajedno veselili. Uroš Blažić ugasio je 4. maja njihove živote, pucajući iz automatskog oružja, a jedan od ubijenih mladića bio je Nemanja Stevanović koga porodica opisuje kao najvećeg veseljaka, bez koga više ništa nije isto.

06.05.2024

07:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija