• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

06.05.2024

07:00

Selektor Rojević jasan: Nema nas punu deceniju! Želim da se momci sa okupljanja vraćaju uz osmeh, a kruna će biti Olimpijske igre!

rss.org.rs

Ostali sportovi

Selektor Rojević jasan: Nema nas punu deceniju! Želim da se momci sa okupljanja vraćaju uz osmeh, a kruna će biti Olimpijske igre!

Podeli vest

Selektor Srbije i trener Vojvodine - Boris Rojević, u razgovoru za "Informer" izneo svoja očekivanja pred baraž sa Špancima.

Rukometna reprezentacija Srbije našla se na novom početku nakon kraha na Evropskom prvenstvu početkom godine. Četvorogodišnja saradnja sa Tonijem Đeronom je prekinuta nekoliko meseci pre isteka ugovora, a Španca je na klupi nacionalnog tima nasledio Boris Rojević. 

Perspektivni stručnjak iz Vrbasa nametnuo se kao idealno rešenje u teškom momentu za reprezentaciju. "Orlovi" su bili devastirani nakon novog neuspeha, spremni za reset, a jedan od najtalentovanijih trenera u Evropi bio je pravi izbor da povede novu Srbiju u budućnost. 

Rojević je dobio poverenje Rukometnog saveza Srbije iako se u danima nakon rastanka sa Đeronom mnogo imena dovodilo u vezu sa reprezentacijom. Mnogi od njih, navodno, nisu bili spremni da sednu na užarenu klupu "orlova", ali aktuelni trener Vojvodine nije imao dilemu. 

- Sigurno da je teško prihvatiti reprezentaciju koja je završila loše na prethodnom takmičenju. Javnost ne prihvata ništa drugo sem da je trener odradio loš posao, a mnogi faktori utiču na to. Još kada je izvučena Španija za baraž, zaista je bilo teško da se čovek prihvati posla jer verovatno krećeš neuspešno. Iz Saveza su mi rekli da je sve ovo saostavština prošlog stručnog štaba, da protiv Španije damo sve od sebe, a da moj ciklus kreće od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo - rekao je Boris Rojević. 

Dolazak na kormilo "orlova" ogromna je odgovornost, ali i privilegija, smatra naš sagovornik. 

- Ogromna odgovornost je stavljena pred mene, reprezentacija Srbije više od decenije nije zabeležila dobar rezultat. Imamo malu bazu igrača, ni jednom mom prethodniku nije bilo lako, pa nije ni meni. Imam plan da oformim reprezentaciju na duge staze i koja bi u budućnosti beležila bolje rezultate - poručuje novopečeni selektor Srbije. 

Mnogo imena dovođeno je u vezu sa reprezentacijom od kako je Đerona dobio otkaz, ali je Savez odlučio da poverenje dobije Boris Rojević. 

- Znao sam da postoji šansa da budem izabran, nisam mnogo razmišljao o tome. U momentu kada je Đerona završio priču, mislio sam da će se Savez odlučiti za stranca. Bavio sam se obavezama u klubu, bili smo na pripremama kada me zvala Milena Delić. Rečeno mi je da sam jedan od tri kandidata za klupu reprezentacije. Svojim rezultatima, radom i predanošću znao sam da imam šanse i da ću u jednom momentu dobiti priliku. Samo nisam znao u kom momentu, da li odmah ili za četiri godine. Znao sam da posedujem kvalitet da uđem u uži krug i desilo se sada. Presrećan sam zbog toga i pokušaću sve što je u mom moći da vratim reprezentaciju, za početak, među deset najboljih - poručio je novi selektor nacionalnog tima. 

Foto: EPA

 

Iza Borisa Rojevića i reprezentacije Srbije je prvo okupljanje, evo kako je selektor video odrađen posao tokom utakmica sa Poljacima. 

- Podmladio sam reprezentaciju, nema nekih imena koja su ranije bila tu. Nemanja Ilić će se vratiti u tim, ali neće biti Abutovića i Đorđića. Plan je da baziram reprezentaciju od momaka koji imaju najviše 30 godina. Moguće je da će biti nekoliko njih koji imaju koju godinu više, ali ostatak će biti znatno mlađi. Tako dobijamo ekipu koja može da izgura čitav olimpijski ciklus od tri godine. Na bekovima moramo da tražimo dodatni kvalitet, tu će šansu dobiti mlađi momci kao što su Zečević, Kos, Kojadinović, Dodić... To će biti okosnica bekova uz iskusnijeg Kukića. Mlada postava pred kojom je velika budućnost. Biće potrebno da budemo strpljivi, moramo da biti svesni da nas nema već deceniju nema u top 10. Prvi cilj je da okupim reprezentaciju koja će da raste iz dana u dan. Nešto kasnije će na taj spisak ući i jedan vanserijski talenat Ognjen Cenić - otkriva selektor "orlova", a potom dodaje. 

- U Poljskoj sam želeo da se vrati vera u pobedu, iako rezultat nije bio bitan. Želeo sam da se sa okupljanja vraćaju uspešni i uz osmeh, a za tako nešto su nam potrebni trijumfi. Zbog toga nije dobro što nam je Španija prvi rival. Nesretni gol protiv Crne Gore nas je poslao na njih, da ga nismo primili išli bi na Belgiju ili Italju, koje bi skoro sigurno prošli i otišli na Svetsko prvenstvo. Bio bi to ogroman vetar u leđa, ali nema plakanja. Idemo da pokažemo zube i vidimo gde smo u ovom momentu. Imamo malo vremena da uradimo nešto veliko, pokušaćemo da se spremimo koliko možemo.

Boris Rojević će, pored posla u reprezentaciji, ostati na kormilu i Vojvodine u narednom periodu. 

- Neće mi biti problematičan rad u reprezentaciji i klubu, radoholičar sam po prirodi. U Vojvodini radim sa dosta reprezentativaca tokom cele godine, sa klubom pratim Ligu Evrope, domaće prvenstvo i ostaje mi mali deo koji moram da pratim mimo toga. Kada bih radio samo u reprezentaciji, ispao bih iz trenerske forme. Sigurno da to što u klubu radim sa potencijalnim reprezentativcima može da donese benefite, tokom cele godine su sa mnom. Tako mogu da profitiraju i Vojvodina i Srbija - jasan je stručnjak iz Vrbasa. 

Budući da je pomenuo Superligu Srbije, nameće se pitanje da li u domaćem šampionatu ima potencijalnih reprezentativaca. 

- Nikola Zečević je neko ko je meni jako interesantan. Moderan igrač, onakav kakve ja volim, igra u oba pravca. Levi bek i četvorka u odbrani, hrabar, pred njih je velika budućnost. Stefan Dodić je ogroman talenat, ako se oporavi i bude sve u redu sa povredom biće od ogromnog značaja za nas. Ima još momaka u domaćem prvenstvu koji mogu da budu okosnica reprezentacije. 

Foto: Starsportphoto

 

Jedna od ideja za početak selektorskog mandata je formiranje i B reprezentacije koja bi u budućnost okupljala kandidate za najjaču selekciju. Uz to, Rojević napominje važnost saradnje sa trenerima svih uzrasnih kategorija. 

- Važno je formirati B reprezentaciju u kojoj bi se radilo sve isto kao u najjačem timu kako bi igrači lakše mogli da se adaptiraju. Kroz B tim bi širili bazu koja je sada skromna. Prva ideja je da okupim tim talentovanih igrača, uz neke iskusnije, i da ti momci u narednim godinama narastu, a samim tim da dobijemo dodatni kvalitet koji nam fali. Kratkoročni cilj je da se u naredne dve godine vratimo među deset, kruna bi bio plasman na Olimpijske igre. Plan je da tamo napravimo zapažen rezultat, ali ne treba da se zavaravamo da imamo kvalitet za medalje. Naravno, ako se ukaže mogućnost da će mo je napasti. Ne treba stvarati ogroman pritisak za ovu reprezentaciju, moramo da je gradimo i u tom četvorogodišnjem ciklusu pokušamo da se vratimo u vrh svetskog rukometa - u dahu priča Rojević, a potom dodaje. 

- Ne znam u kolikoj meri je bila saradnja dok nisam bio u stručnom štabu, dok sam bio tu bila je skromna saradnja. Često se čujem sa Teodorovićem i Trifkovićem, razgovaramo o reprezentaciji. Imamo u planu junsko okupljanje gde bi zajedno trenirali sedam dana. Želim da pratim sva takmičenja, da budem stalno na vezi sa njima, otvoren sam za svaku saradnju i pomoć svim selekcijama. 

Iako strateg Vojvodine ima svega 44 godine iza njega je ogromno trenersko iskustvo za koje je uveren da će biti od ogromne koristi srpskoj reprezentaciji. 

- Bio sam prepoznat od svojih saigrača da imam talenta za trenreski posao i dok sam igrao. Stalno sam imao neke ideje, terali su me na to. Kada sam završio karijeru nisam želeo da se bavim trenerskim poslom, ali nakon što je dobar drug počeo sa tim, rešio sam da pokušam i ja. Krenuo sam od mlađih pionira, prošao sam sve omladinske selekcije, bio pomoćni trener u prvom timu, potom u reprezentaciji, sada sam prvi trener i selektor, ogromno iskustvo... Znam kako se svi moji saradnici osećaju jer sam nekada bio na njihovom mestu. 

Foto: Starsportphoto©

 

Zajedno sa Rojevićem na kormilo reprezentacije stigao je i sportski direktor Vojvodine, a nekada proslavljeni srpski reprezentativac - Marko Vujin. 

- Marko i ja imamo sjajan odnos, dobro se razumemo i sarađujemo. Sigurno da su to prepoznali i ljudi iz Rukometnog saveza. Kvalitetno radimo, srećan sam što smo zajedno i na reprezentativnom poslu. 

Tokom rada u Vojvodini Rojević je postao "pretplaćen" na trofeje, pobednički mentalitet je za kratko vreme u nekoj meri uspeo da prenese i na nacionalni tim. 

- Videli smo već u Poljskoj da moj vreliji temperament prija reprezentaciji. Moj prethodnik dolazi sa drugog podneblja, a ja mislim da srpski igrači moraju da igraju na srce i veliku želju. Prijalo im je to, delovali su kao da igramo završnicu Evropskog prvenstva. Drago mi je što sam tu energiju uspeo da prenesem na njih - objašnjava Rojević i dodaje da atmosfera na prvom okupljanju nije bila sjajna. 

- Mnogo toga se promenilo, mnogo razočarenja se dešavalo... Bitno je spustiti ambicije u realne mogućnosti, ako tako uradimo onda možemo samo da ih nadmašimo. Kada se ekipi nametne pritisak onda ne uspete da uradite i ono što je realno. Za mene je na Evropskom prvenstvu bilo realno da budemo ispred Crne Gore, danas bi imali lakšeg protivnika i sigurno išli na Svetsko prvenstvo. Ovako su pod pritiskom izgubili sve i završili loše. Pokušaću da ih relaksiram, ne namećem ogromne ciljeve, a sa druge strane od njih tražim veliku borbi za nacionalni grb. U godinama koje slede biće bolji rezultati nego što su bili, siugran sam u to - poručuje Boris Rojević. 

Početak neće biti lak budući da Srbiju početkom maja očekuje baraž za plasman na Svetsko prvenstvo protiv Španije. Protivnik nije mogao da bude teži, a dodatan problem predstavlja malo vremena za rad novog selektora.

- Dosta momaka nije bilo u Poljskoj, skupljamo se tek u ponedeljak u Portu. Imaćemo dva treninga pre utakmice sa Šppancima. Jako malo vremena da se bilo šta promeni, kroz prethodno okupljanje sam video da nas očekuje mnogo posla pre nešto što se nađemo. Napravili smo "video buk" koji smo poslali reprezentativcima i kroz to ćemo pokušati da ih pripremim kako bi došli što spremniji na okupljanje. Tako ćemo dobiti na vremenu, video analizom ćemo takođe nadomestiti vreme koje nam fali. 

Foto: Starsportphoto

 

Nema Rojević nameru da se preda iako je Španija izraziti favorit, već ističe da će njegova ekipa na želju i srce pokušati da dođe do plasmana na Svetsko prvenstvo. 

- Moramo da budemo realni, Španija na svakoj poziciji ima tri-četiri igrača koji igraju u najboljim ekipama u Ligi šampiona. Dva puta su na poslednja tri Evropska prvenstva bili šampioni. Pokušali su da podmlade tim, ali su videli da ne ide tako. U kvalifikacijama za Olimpijske igre su vratili one najiskusnije i završili sa tri pobede. Bila bi senzacija da ih prođemo, uradićemo sve da budemo dostojan protivnik. Pobeda u Srbiji bi bila velika za nas, nećemo izaći sa belom zastavicom iako znamo o kakvom se protivniku radi. Daćemo 300 odsto da napravimo dobar rezultat. 

Za kraj, Boris Rojević ističe da će od ogromne važnosti za budućnost reprezentacije biti i podrška navijača, posebno ukoliko bude ostvaren dobar rezultat protiv Španaca u baražu. 

- Imam osećaj kao da navijači čekaju prvu utakmicu da vide kako ćemo proći u Španiji. Igrali smo sa njima pred Evropsko prvenstvo i utakmica je izgubljena već sredinom drugog poluvremena, ubediljvo su nas pobedili. Dosta ljudi ne veruje u ozbiljan rezultat. Ako napravimo dobar rezultat, aktivan za revanš, siguran sam da će SPENS biti popunjen do zadnjeg mesta - podvukao je Boris Rojević. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12