• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2024

11:34

Predsednik obišao Sajam u Mostaru! Vučić se obratio na otvaranju: Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo!

printscreen

Politika

Predsednik obišao Sajam u Mostaru! Vučić se obratio na otvaranju: Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Mostaru, sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto i potpredsednikom Doma naroda parlamentarne skupštine BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Vučić obilazi sajam

Predsednik Srbije krenuo je u obilazak sajma. 

- Veliki broj. Republika Srpska i cela BiH. Bukvalno sve izvozimo u Bosnu. BiH je jedna od najvažnijih izvoznih destinacija Srbije. Kao i u Hrvatskoj. To je za nas strašno važno tržište. I mi od njih uzimamo i mnogo sirovina i mnogo drugih proizvoda. Neverovatno koliki je značaj Bosne i Hercegovine za nas. Nekada je BiH bila i treći partner kada su Italijani i Rusi bili prvi i drugi. Sada imamo Nemce, Kineze, pa Italijane, pa više zemalja EU, BiH je na osmom mestu, ali za nas veoma značajna i u regionu verovatno najznačajnija - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje "Novosti" o tome koji su proizvodi najtraženiji na ovom tržištu, a koje je Srbija izvozila u Bosnu. 

- Tek je potrebno da dođe taj novac iz plana rasta za Balkan EU. Tek je potrebno da ljudi osete blagodeti. Iako ja mislim da je to dobra vest za Srbiju, ovo što je najavio komesar Varhelji - rekao je Vučić. 

- Važno je da ima privrednika, važno je da oni sarađuju. Važna je linija Beograd - Mostar - rekao je Vučić. 

- Razgovarali smo, imali smo ne lake razgovore. Ja sam imao ne lake razgovore oko Kosova sa predstavnikom EU. Predsednik Dodik je imao oko RS i Bih. Ali smo onda i zajedno razgovarali oko svih pitanja. Prilično komplikovana pozicija. Nisu laki, nema tu lakih i lepih razgovora. Komplikovana je i kompleksna situacija. Naša poruka je da pokušavamo da sačuvamo mir, kao što sam rekao sa govornice, i da ne koristimo svaku priliku da govorimo loše jedni o drugima, da se ne hvatamo za gušu u svakom trenutku. Nisu Srbi nikoga ni napali ni optuživali za bilo šta. A samo pogledajte sa čime se Srbi danas suočavaju - rekao je predsednik. 

11.35 Obraćanje predsednika Vučića 

- Hvala vam na toplom dočeku. Mi smo juče uradili jednu veoma važnu stvar. Uspostavili smo redovnu liniju od Beograda do Mostara. Neće to lako ići, ali sam siguran da će za godinu ili dve to biti jedna od najboljih linuija koje će Hercegovina da ima sa svetom, ali i Beograd i Srbija. Hvala vam na dobroj računici i pametnom pristupu za budućnost regiona - rekao je Vučić. 

- Nije nama prvi put da se ovde sretnemo, postala je nekako tradicija - rekao je Vučić. 

- Imao sam kratak razgovor sa Plenkovićem. Ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari u Pančevu, ne samo da osuđujem, već je to kažnjivo i to ne sme da se dešava nigde u regionu. Verujem da zajednički možemo da živimo i napredujemo i nismo loši od svih drugih koji bi da budu tutoti i mentori. Želim da se zahvalim i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima - podvukao je predsednik. 

11.00 - Otvaranje Sajma privrede

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Sajma privrede. 

 

 

 

 

9.20 - Poseta Bileći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poestili su Bileću.

- Sa predsednikom Miloradom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada. Hercegovački rečiti i otvoreni, govorili su mi o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima. Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji - napisao je predsednik na Instagramu.

 

 

Izuzetno gostoprimstvo

- Hvala Borjani i Draganu na izuzetnom gostoprimstvu. Zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom osećamo se kao kod kuće ovde u Mostaru i pripremamo se za Vaskršnji sabor u maju - napisao je predsednik sinoć iz Mostara.

 

 

Podsećamo, Er Srbija od juče je uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a na prvom letu na ovoj liniji bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tim letom je Vučić i otišao u zvaničnu dvodnevnu posetu BIH.

Za predsednika Srbije na međunarodnom aerodromu u Mostaru pripremljen je svečani doček u čijem odboru je bila i i predsedavajuća Veća ministara BiH, Borjana Krišto.

- Veoma sam srećan i mislim da je ova linija od velikog značaja kako za Mostar i Beograd, BiH i Srbiju, tako i za sve naše narode. Verujem da će ovo biti izuzetna prilika, ne samo za turizam, već i za dodatno povezivanje naših poslovnih zajednica. Mi ćemo, u duhu partnerskih odnosa, nastaviti da razvijamo sveukupnu saradnju. Pozivam građane Srbije da iskoriste priliku i posete kako Istočnu Hercegovinu, tako i da upoznaju zapadni deo Hercegovine - istakao je Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija