• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.02.2024

10:56

Vučević: Pitanje vojnog roka nije vezano za KiM, već za odbranu i zaštitu Srbije!

Miloš Rafailović

Politika

Vučević: Pitanje vojnog roka nije vezano za KiM, već za odbranu i zaštitu Srbije!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da pitanje ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji nije vezano za Kosovo i Metohiju, već za odbranu i zaštitu naše države.


- Što se tiče pitanja vojnog roka, ono uopšte nije vezano za pitanje KiM ili nije direktno vezano za pitanje KiM. Nije se neko odlučio da ide u rat, pa mu sada treba dodatna vojska. Mi moramo da razumemo šta je ono što nas čeka u budućem vremenu i činjenicu da mi svake godine gubimo 60 hiljada ljudi koji su bili u rezervnom sastavu Vojske Srbije zato što ispunjavaju godine života kada izlaze iz evidencije, dešavaju se smrtni slučajevi, sve ono što život donosi, a dobijamo 1.500 novih vojnika koji se javljaju na dobrovoljnom služenju vojnog roka - rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Kako je ocenio, takva situcija ne može da se izdrži i dodao da, kada pričamo o vojsci, ne govorimo samo o ratovima, već pre svega o odbrani i zaštiti naše države.

- Da nas niko ne maltretira, ne ponižava, da nam ne oduzimaju nešto novo. I da nam ne spremaju neke nove smicalice. Da li je onda sigurno da će Srbija ponovno uvesti vojni rok? Ja se nadam da hoće. Ja živim za to, borim se politički, navijam u smislu promocije i objašnjavanja - istakao je Vučević.

Ministar odbrane je rekao da očekuje da će konačna odluka o tome biti doneta do kraja ove godine, zato što treba sačekati, kako kaže, konstituisanje i Narodne skupštine i nove vlade.
Prema njegovim rečima, do 1. maja se očekuje potpuna formulacija, odnosno predlog koji će ići predsedniku i njegovom vojnom kabinetu.

- Mi treba, kao Ministarstvo odbrane, da dobijemo jedan period da pripremimo sve, regrutacione centre, zdravstvene ustanove, da te mladiće pregledamo, da se zdravstveni pregledi izvrše. Koliko za to treba vremena? Mi ćemo sigurno tražiti od 6 do 12 meseci da pripremimo sve ono što je neophodno da bi mlada vojska, kada dođe, ako takva bude odluka, imala najbolje moguće uslove - izjavio je on.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Vučević je dodao da moramo da razumemo okolnosti koje nas okružuju i da moramo da čuvamo državu.

Kako kaže, možemo da se pravimo da se ništa ne dešava i da nema nikakve opasnosti za Srbiju, ali to ko bude govorio i promovisao, obmanjivaće javnost.

- Taj koncept sa tim pričom o potpunoj profesionalizaciji nije uspeo gotovo nigde. On i ne može da uspe gotovo nigde. I svi imaju, šta god vam rekli, manjak profesionalnog sastava vojske. Počevši od najjače vojne sile, pa do svake države koja ima taj koncept. Nije moguće platama sve to regulisati i nekim materijalnim prinadležnostima, zato što možete da uvek ugrozite balans u odnosu na druge sektore. Morate morati voditi računa i o prosveti, zdravstvu, kulturi, socijalnoj zaštiti - rekao je Vučević.

Ministar je ocenio i da smatra da je uvođenje obaveznog vojnog roka dobro za zdravlje nacije, jer će se mladići koji prođu obuku osećati korisnije i zadovoljnije, a njihove porodice biti ponosnije.
Takođe, kako je naveo, time se sprema i država da reaguje na različite situacije, poput elementarnih nepogoda.

- Mi svi očekujemo iz toplih stanova da se neka sila pojavi koja će to da reši. Setimo se 2014. godine i poplava i koliko je vojska tada učinila. Poplave, klizišta, sneg, različite situacije. I onda očekujemo da se vojska i policija pojave sa dovoljnim brojem ljudi, sa dovoljnom mehanizacijom i da to sve reše. I svi komentarišemo da li je to dobro organizovano, da li se pravovremeno reagovalo, da li je to trebalo bolje, brže, jače, snažnije. A niko se ne pita ko je taj koji nosi tu uniformu. Ko je taj koji treba da leti ili vozi ili otkopava ili rešava ili prenosi ili zaštiti. Pa to je ista vojska o kojoj pričam - rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, kad god smo pokušali da vojsku otuđimo od naroda, to je rezultiralo krahom i neuspehom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija