• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

29.03.2024

13:34

Čuveni pas Zigi ovako traži nestalu Danku! Vlasnik otkriva važan detalj (FOTO)

Informer

Društvo

Čuveni pas Zigi ovako traži nestalu Danku! Vlasnik otkriva važan detalj (FOTO)

Podeli vest

Čuveni pas tragač Zigi, koj je prošle godine otišao u penziju, ponovo je aktiviran kako bi pomogao u potrazi za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2).

Mili Radojević, vodič službenog psa Zigija, odnosno psa za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima otkriva kako teče potraga za nestalom Dankom.

Čuveni pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima, Zigi, stigao je danas, zajedno sa vatrogascima iz Novog Sada, u Bor i priključio se u potragu za malom Dankom Ilić (2).

Zigi, star deset godina, službeni pas MUP-a Sektora za vanredne situacije u penziji, posle razornog zemljotresa u Turskoj pomagao je u pronalasku zatrpanih i specijalno je treniran za te stvari.

Pas je u misiju pomoći ugroženima u Turskoj u februaru prošle godine upućen kao ravnopravan član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Zigi je belgijski ovčar i prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica. Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Vodič tog službenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Radojević vodi brigu o Zigiju. Za svoje podvige Radojević je dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine. Vodiči službenih pasa su prošli više obuka i treninga i zemlji i inostranstvu. 

Mili Radojević je za Mondo pojasnio da psi ceo svoj život zasnivaju na čulu mirisa, a da je sistem pronalaženja ljudi jako specifičan. On je istakao da trenutno ne može da otrkiva detalje potrage za nestalom Dankom, ali da Zigi traga za živom osobom.

- Zigi, odnosno pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima može da nanjuši samo živu osobu - izjavio je Radojević za Mondo, a ranije je objasnio kako izgleda potraga službenih pasa.

- Strujanje vazduha je specifično kada je u pitanju ruševina i ova situacija. Postoji elementi gde može da struji neki vazduh i pas može tu da locira miris. Kad oseti miris on laje, pokaže izvor mirisa - rekao je Radojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija