• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

27.04.2024

08:22

Detalji iz istrage hapšenja falsifikatora! Biznis vodili iz štamparije u Beogradu, a imali i cenovnik

MUP Srbije

Vesti

Detalji iz istrage hapšenja falsifikatora! Biznis vodili iz štamparije u Beogradu, a imali i cenovnik

Podeli vest

U akciji koja je izvedena pre tri dana uhapšeno je 17 članova dve kriminalne grupe koje su prodavali falsifikovane diplome i isprave, ali i zloupotrebili položaj, a sada je poznato i koliko su naplaćivali svoje usluge.

Osumnjičeni su, kako je utvrđeno, u periodu od aprila 2023. godine do hapšenja, u ilegalnoj štampariji u Rakovici u Beogradu napravili više od 400 lažnih javnih isprava - ugovora, punomoćja, diplome srednjih, viših, i visokih školskih ustanova.

Na ovaj način, kako se sumnja, pribavili su protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 12 miliona dinara.

Sada je otkriveno i da je postojao cenovnik kojim je doređeno koliko košta diploma srednje škole, ali i diplome fakulteta. 

- Diplome jednog privatno fakulteta u Beogradu koštale su od 8 do 12 hiljada evra, a cena je zavisila od smera, diplome srednjih škola su bile nešto jeftinije, dok su cene falsifikovanih ličnih karti ili dokumenata o poklonu, ovlašćenja, ili punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na Kosovu i Metohiji u vlasništvu raseljenih Srba, čime je Albancima bilo omogućeno da nezakonito prijave prebivalište i dobiju državljanstvo Republike Srbije i dokumenta cena išla od 500 evra pa čak do 6.000 evra - objasnio je izvor iz istrage. 

Kako smo već pisali uhapšeni su R. B. (65), A. B. (36), B. D. (48), S. K. (50), B. Đ. (61), D. G. (70.), S. K. (63), I. D. (30), M. B. (73), M. P. (68.), Z. V. (62.), M. N. (62), S. B. (51), N. G.(56), N. P. (55), V. S. (40) i L.R.S. (56).

Inače među uhapšenima su dva lica zaposlena u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i jedno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se sumnjiče da su iskorišćavanjem svog službenog položaja vršili provere kroz zatvorene baze matičnih službi i MUP-a, za lica za koja su se falsifikovana dokumenta izrađivala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija