• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.04.2024

18:57

Ceo svet posmatra genocid u Gazi na televizijskom prenosu! U Srebrenici je prekršeno Međunarodno ratno pravo, ali nije bilo genocida! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Ceo svet posmatra genocid u Gazi na televizijskom prenosu! U Srebrenici je prekršeno Međunarodno ratno pravo, ali nije bilo genocida! (VIDEO)

Podeli vest

Veliki sukobi u svetu potrajaće makar još jednu zimu. Ova 2024. godina čini se da će biti još krvavija od prethodne. U emisiji "Rat uživo" o svim ratovima koji se već vode, ali i onima koji su na pomolu govorili su istoričar Saša Adamović i prof. dr Velibor Stević, pukovnik.

Hamas je objavio video mladića koji je kidnapovan kada je bio na festivalu 7. oktobra prošle godine.

Istoričar Saša Adamović komentarisao je ovaj snimak rekavši da je taj mladić jedan od zarobljenika koje drži Hamas.

Foto: Tanja Andric

Saša Adamović

-Hamas je izveo 7. oktobra jednu vrstu vojne operacije iskoristivši nepažnju izraelske vojske. Radi se o jednoj vojnoj operaciji koja je imala za cilj da što više Izraelaca prebaci na drugu teritoriju kako bi došlo do razmene. Hamas je uradio ono što je bio na neki način iznuđen potez. Hamas je napao jer je situacija u kojoj su se Palestinci našli bila izuzetno teška. Bilo je na korak do realizacije planova Netanijahua. On je u UN pokazao mape Izraela u kojoj Palestine više nema. On je hteo da stavi tačku na palestinsko pitanje i hteo je da palestinsko pitanje rešava bez Palestinaca. Hamasu ništa drugo nije preostalo osim preventivnog rata. Ta operacija je bila izuzetno uspešna. Ukazivali su izraelski oficiri da izraelska vojska ima određenih problema. Izraelci su mislili da su prilično bezbedni jer nisu verovali da postoji mogućnost za otpor Hamasa. Hamas je izraelsku vojsku "uhvatio na spavanju". Taj sukob traje više od 6 meseci. Mislim da je i ranije bilo teza kako taj sukob neće dugo trajati, ali ni neki drugi sukobi se nisu završavali brzo kao što se očekivalo. Ovaj sukob se transformisao u nešto što je genocid nad Palestincima. Izraelska vojska je bila mnogo brutalnija nego što je bio napad Hamasa. Pri put imamo priliku da posmatramo genocid u relnom vremenu, odnosno u televizijskom prenosu- rekao je Saša Adamović.

Prof. dr Velibor Stević komentarisao je pokušaj da se optuži srpski narod za navodni genocid u Srebrenici.

Foto: Tanja Andric

Velibor Stević

-Kod nas se pravi jedna zabuna. Nije isto ratni zločin i genocid. Ratni zločin nije genocid. Genocid je proterivanje jednog naroda i uništenje jedne nacije. Šta su radili Amerikanci sa Indijancima? To je genocid? Kako Nemačka može nama da priča da smo mi učinili genocid, a oni su ubili deset miliona. Sad oni da bi oprali sebe govore da nije genocid nego holokaust. To se radi da se Nemci ne bi nazali genocidnim narodom, a jesu. Srebrenicu su autobusima napuštali. Svaka suza, muslimanska, hrvatska ili bošnjačka je bolna. Ovo što se sada dešavalo, pomeranje datuma desilo se jer su se našli u ćorsokaku. Šest meseci su radili u tajnosti. Naša vlada na čelu sa predsednikom Vučićem uspela je da pokrene svet. Nije tačno da smo mi mali. Mi smo malobrojni, ali nismo mali. Nigde u istoriji našeg naroda ne može da se nađe da je srpski narod nekada bio genocidan. To mogu da kažu za Amerikance i Nemce. Mene boli to što se desilo. Mi vojnici poštujemo međunarodno ratno pravo. Onaj ko je to uradio, to nije poštovao. Sa ovim što se desilo u Srebrenici, prekršeno je Međunarodno ratno pravo- rekao je Stević.

Politikolog Andrija Lović javi se uživo u program gde je komentarisao odlaganje donošenje sramne odluke o Srebrenici.

Foto: Informer printscreen

Andrija Lović

-Ta rezolucija se čak odlaže za nekoliko dana. Čuli smo da neke muslimanske države traže rezoluciju o genocidu u Palestini. Izraelskim snagama se sad žuri. Imali smo udar Irana na Izrael, pa mislim da će se njihova ofanziva intenzivirati. Ako se stavimo u izraelske cipele, onda neke stvari izgledaju logično. Ono što se dozvoljava Bogu ne dozvoljava se volu. Međunarodno pravo je po svim kvalifikacijama umrlo baš raspadom bivše Jugoslavije i napadom na Srbiju 1999. Tu agresiju niko ne želi da osudi, niko ne želi da osudi agresiju Izraela na Gazu, ali se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. Upravo na ovom odlaganju donošenja ove sramne rezolucije pokazuje koliko se naš predsednik bori u Njujorku. Retki su momenti da se jedan predsednik bori ne samo za svoju državu, nego i za svoj narod. On je shvatio da mora u ovom trenutku da lobira za srpske interese- rekao je Lović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ministar Selaković na promociji kulturne razmene Srbije i Kine! Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju
Politika

Ministar Selaković na promociji kulturne razmene Srbije i Kine! Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na promociji kulturne razmene Srbije i Kine sa temom „Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju“ koju je, u okviru zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga našoj zemlji organizovala Kineska medijska grupa u saradnji sa Radio-televizijom Srbije da, zahvaljujući susretu na najvišem nivou, danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje.

07.05.2024

19:04

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija