• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2024

19:06

Ratno stanje! Sve gori, eksplodirala još jedna zemlja! Evropa neverovatnom brzinom srlja u ambis!

Tanjug/AP

Vesti

Ratno stanje! Sve gori, eksplodirala još jedna zemlja! Evropa neverovatnom brzinom srlja u ambis!

Podeli vest

Poljoprivrednici iz nekoliko oblasti severne Grčke okupili su se danas u Solunu, kako bi, povodom otvaranja 30. Međunarodne izložbe poljoprivrede "Agrotika", izneli svoje zahteve za jačanje poljoprivrednog sektora.

Oni su se u podne okupili na južnom luku Međunarodnog izložbenog centra u Solunu i tu će ostati sve vreme trajanja "Agrotike", odnosno do 4. februara. U centru grada nalaze se stotine traktora.

U podne su počeli su govori o temama koje se tiču poljoprivrednog sektora, a kasnije će farmeri posetiti tu izložbu.

 

 

Poljoprivrednici iz okoline Langade i Seresa zajedno su krenuli ka Ulici 26. oktobra, a zatim su obalskim frontom stigli do južnog luka Međunarodne izložbe u Solunu.

Farmeri iz Kufalije, Kilkisa i Janice stigli su u Solun kroz zapadni ulaz. Na skupu učestvuju poljoprivrednici sa Halkidikija, kao i pčelari iz Nikitija i ribari iz Mihanione.

Protest u Briselu

Danas se takođe održava protest poljoprivrednika u Briselu, gde je oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica u tom gradu, posebno u blizini Evropske četvrti, gde se očekuju lideri EU na vanrednom sastanku Saveta Evrope.

 

 

Na tom protestu su izbili neredi, uz slučajeve požara i bacanja kamenja, a saobraćaj u Briselu i okolini je otežan. Farmeri su gađali Evropski parlament jajima i kamenicama. Policija je iskoristila vodene topove.

Traktori su se kretali briselskoj obilaznici , a dve prodavnice su zatvorene zbog protesta farmera.

Protest i u Portugalu

Portugalski farmeri blokirali su traktorima najmanje tri puta koji povezuju Portugaliju sa Španijom, pridruživši se protestima širom Evrope zbog niza pritužbi, od jeftinijeg uvoza do nedovoljne državne pomoći i birokratije.

Vlada je juče najavila hitnu pomoć u vrednosti od 500 miliona evra za poljoprivrednike kako bi pokušali da izbegnu masovne proteste kao u Francuskoj i Briselu, ali je mala grupa farmera, koja se osećala nedovoljno zastupljenom u javnoj raspravi o tom pitanju, preko društvenih mreža se organizovala i odlučila da preduzme akciju.

 

 

Od samog svitanja, stotine farmera sa traktorima i drugim vozilima polako su krenule ka četiri glavna prelaza ka susednoj Španiji.

Saobraćajna policija saopštila je da su dva portugalska auto-puta blokirana u oba smera blizu granice sa Španijom, u mestu Vilar Formozo na severu i Kaja na jugu, kao i manji nacionalni auto-put u regionu Alentežo.

Portparol policije rekao je da su protesti bili mirni i ne zahtevaju "upotrebe sile" uprkos blokadama.

- Poljoprivrednici su veoma loše tretirani u poslednjih nekoliko godina u Portugaliji. Mislim da ovo nije način da se postupa sa ljudima, farmeri su veoma jaka snaga u ovoj zemlji - rekao je Žoze Martins, farmer koji protestuje u Kaji, navodeći smanjenje subvencija.

Poljoprivrednici se, takođe, žale da Vlada smanjuje pomoć za organsku i mešovitu poljoprivredu.

- Naš pokret je građanski i nestranački, a naš cilj je da skrenemo pažnju na probleme sektora, a ne da blokiramo zemlju - rekao je Rikardo Estrela, koji je predvodio proteste u mestu Vilar Formoso.

On je istakao da je paket pomoći koji je juče objavljen bio neuspešan pokušaj da se farmeri povuku.

Preokret u Francuskoj

Većinski sindikati FNSEA i Mladi poljoprivrednici pozvali su na obustavu blokada farmera u Francuskoj zbog najava mera premijera Gabrijela Atala.

- Odlučili smo da u ovom trenutku, s obzirom na sve što je najavljeno, moramo da promenimo naše načine delovanja i zato pozivamo naše ljude da obustave blokade i uđu u novi oblik mobilizacije - ukazao je Arno Gajo, pored šefa FNSEA Arnoa Rusoa.

Francuski premijer je, kao odgovor na krizu farmera, najavio da želi da zakonski zapiše cilj suvereniteta u pogledu hrane, dajući nove najave tokom konferencije za novinare u Matignjonu nakon desetodnevnih protesta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija