• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.10.2023

10:40

Dva saveznika na ivici sukoba! Putin doneo važnu odluku kad je Kina u najvećoj krizi: Potez Rusije zapanjio Peking!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Dva saveznika na ivici sukoba! Putin doneo važnu odluku kad je Kina u najvećoj krizi: Potez Rusije zapanjio Peking!

Podeli vest

Ruska državna energetska kompanija Inter RAO počela je da ograničava isporuke struje Kini nakon što je taj ključni saveznik i trgovinski partner Vladimira Putina odbio povećanje cena.

Ruska državna energetska kompanija Inter RAO počela je da ograničava isporuke struje Kini nakon što je taj ključni saveznik i trgovinski partner Vladimira Putina odbio povećanje cena. To je potez koji je zapanjio Peking.

Spor u najgorem energetskom trenutku za Kinu 

Spor dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa ozbiljnim problemima sa električnom energijom nakon suša i ograničenja za povećanje domaće proizvodnje uglja, a Rusija pokušava da nadoknadi pad svoje valute, što je naštetilo prihodima od izvoza.

Jedan stručnjak je za Njuzvik rekao da Kina pokazuje tvrdoglav pregovarački pristup ruskim zahtevima i da je u jakoj poziciji.

Zapadne sankcije protiv Rusije, koje su usledile nakon invazije na Ukrajinu, primorale su Moskvu da se okrene drugim tržištima, pri čemu je Rusija označila zemlje kao "prijateljske“ i "neprijateljske“. U martu, tokom posete Si Đinpinga Moskvi, Putin je pohvalio snažne veze između Moskve i Pekinga.

Rusija poskupela izvozne takse za struju od 1. oktobra

Izvan Ekonomske unije drugih bivših sovjetskih država koju predvodi Moskva, Kina je bila najveće tržište za ruski izvoz električne energije u 2022. godini, sa rekordnih 4,7 milijardi kWh, javila je ruska državna novinska agencija Tass.

Inter RAO je saopštio da će nove izvozne tarife, koje su stupile na snagu 1. oktobra, značiti povećanje cene struje za 7 odsto za kupce u Kini, ali i u Mongoliji, Azerbejdžanu i otcepljenom gruzijskom regionu Južne Osetije.

To je potez Moskve koji je zapanjio Peking.

Moskva je u septembru najavila da će ove izvozne carine biti vezane za kurs rublje na određenu robu između 4 i 7 odsto, ako je jedna rublja manja od 80 za američki dolar.

U utorak se ruskom valutom trgovalo za 99 američkih dolara. Nafta i gas bili su među ruskim izvoznim artiklima koji su izuzeti od povećanja cena.

Izvan Ekonomske unije drugih bivših sovjetskih država koju predvodi Moskva, Kina je bila najveće tržište za ruski izvoz električne energije u 2022. godini, sa rekordnih 4,7 milijardi kVh, javila je ruska državna novinska agencija Tass.

Inter RAO je saopštio da će nove izvozne tarife, koje su stupile na snagu 1. oktobra, značiti povećanje cene struje za 7 odsto za kupce u Kini, ali iu Mongoliji, Azerbejdžanu i otcepljenom gruzijskom regionu Južne Osetije.

Ruski poslovni list Komersant je u avgustu objavio da je predstavnica Inter RAO Aleksandra Panina rekla da bi, ako cena bude odbijena, mogla u potpunosti da prekine snabdevanje strujom.

- Razgovori sa Kinom se nastavljaju - rekao je Rojtersu predstavnik Inter RAO.

- Od danas počinjemo sa delimičnim ograničenjima - dodao je on. 

Mongolija je pristala na rusko poskupljenje.

Kineske energetske kompanije oduvek poznate kao veoma strpljive u pregovorima

- Kineske energetske kompanije i država oduvek su bile poznate kao tvrdoglave i veoma strpljive u energetskim pregovorima sa Rusijom - rekao je geopolitički analitičar i stručnjak za energetiku iz Berlina Tomas O'Donel.

- Kina je imala velike koristi od pritiska na Rusiju kada se borila sa izvozom nafte i gasa - rekao je on za Njuzvik, dodajući da je Peking dobio povoljne cene gasa i jeftiniju naftu nakon Putinovog gubitka evropskog tržišta zbog sankcija.

- Ruski državni monopol na izvoz električne energije ne može da ostvari profit, ili vrlo mali, uz izvoznu taksu od 7 odsto. Dakle, mora da zahteva više cene od svog najvećeg kupca, Kine, i nekih drugih kupaca - objašnjava O'Donel, prenosi Mondo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija