• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rt.com

13.07.2023

07:32

Kina zadala težak udarac Zapadu! Vašington u panici: Peking nam preuzima dominaciju na Pacifiku

EPA/ANDY WONG

Vesti

Kina zadala težak udarac Zapadu! Vašington u panici: Peking nam preuzima dominaciju na Pacifiku

Podeli vest

Amerika je u žestokoj panici jer je počela da gubi uticaj na Pacifiku, i to u korist Kine. Peking je uspeo da Solomonska ostrva pridobije na svoju stranu, te da sa tom državom čak napravi i bezbedonosni sporazum.

Premijer Solomonskih ostrva Manase Sogavare otputovao je u ponedeljak u Peking kako bi potpisao devet bilateralnih sporazuma o ekonomskoj, tehničkoj i policijskoj saradnji sa svojim kineskim kolegom premijerom Li Ćijangom, kao i predsednikom Si Đinpingom.

Sporazumi su uključivali zajedničku izjavu objavljenu u utorak u kojoj se potvrđuju novo „sveobuhvatno strateško partnerstvo“ dve zemlje, kao i sporazum o „pojačanju saradnje u oblasti sprovođenja zakona i bezbednosnih pitanja“ kojim se Kina obavezala da će nastaviti da podržava Solomonska ostrva obučavanjem policijskih snaga i kroz opremu do 2025. godine.

Treba napomenuti da je Peking ranije izvršio obuku pripadnika organa reda ove ostrvske države, te isporučio replike oružja i opremu za kontrolu demonstracija, uključujući i vozila sa vodenim topovima.

- Solomonska ostrva, gospodine, imaju mnogo toga da nauče iz iskustva kineskog razvoja - rekao je premijer Sogavare kineskim liderima, dodajući da je željan „daljnjeg jačanja odnosa“ između dva naroda.

Peking želi da proširi svoju inicijativu ''Pojas i put kroz Pacifik'' širom Azije i Afrike, mrežom luka i druge infrastrukture, rekao je Si Sogavareu na kasnijem sastanku, dodajući da se zemlja nada da će značajno ulagati u pacifički region kroz postojeće i kineske startap kompanije „bez političkih obaveza“.

- Kina razume da se zemlje pacifičkih ostrva suočavaju sa ozbiljnim izazovima zbog klimatskih promena i spremna je da ojača razmenu i saradnju - nastavio je Si.

Foto: Reuters

 

Zapad uznemiren zbog  jačih odnosa s Pekingom

Sogavare će zvanično otvoriti ambasadu Solomonskih ostrva u Pekingu pre nego što se vrati kući u subotu. Solomonska ostrva su 2019. promenila diplomatsko priznanje s Tajvana na Kinu i najavila veliki bezbednosni i diplomatski sporazum sa Kinom prošle godine.

Sve jače partnerstvo između Solomonskih ostrva i Kine poslednjih meseci, posebno u bezbednosnom sektoru, uznemirilo je zapadne države, pre svega SAD i Australiju.

Delegacija Stejt departmenta posetila je Honiaru samo nekoliko dana nakon što je najavljeno partnerstvo sa Kinom, upozoravajući da će SAD morati da „reaguju u skladu sa tim“, ukoliko dozvole Pekingu da tamo uspostavi vojno prisustvo. Premijer Sogavare je više puta uveravao Amerikance da u njegovoj zemlji neće biti kineske vojne baze, dugoročnog prisustva ili sposobnosti za projekciju moći kao rezultat sporazuma.

U pokušaju da se takmiči za uticaj u južnopacifičkom regionu sa Kinom, Amerika je u februaru otvorila svoju ambasadu na Solomonskim ostrvima. U regionalnom smislu, Bajdenova administracija održala je svoj prvi samit Sjedinjenih Država i ostrvskih država u Pacifiku septembra 2022. i tom prilikom obećala 810 miliona dolara regionu u programima koji se kreću od borbe protiv klimatskih promena do pomorske bezbednosti i obrazovanja.

Foto: Pixabay/RebeccaLintzPhotography

 

Australiju potisnula Kina

U međuvremenu, Australija nastavlja da se bavi bezbednosnom saradnjom i razgovorima sa Solomonskim ostrvima kao deo deceniju duge tradicije, u kojoj je Australija primarni pružalac bezbednosti pacifičkoj ostrvskoj državi.

Pre Sogavareovog puta u Kinu, australijski ministar odbrane Ričard Marls boravio je dva dana u Honiari kako bi razgovarao o bezbednosti, piše VOA.

Nakon ovog susreta, međutim, predsednik Sogavare je pozvao na reviziju bezbednosnog sporazuma između Solomonskih ostrva i Australije, ističući da je taj potez neophodan kako bi se uzeli u obzir "promenjivi bezbednosni izazovi s kojima se suočavaju obe zemlje".

Ipak, neki poznavaoci prilika smatraju da su Sogavareov poziv na preispitivanje bezbednosnog partnerstva s Australijom i odluka o potpisivanju novog sporazuma o policijskoj saradnji s Kinom jasni pokazatelji da Solomonska ostrva menjanju kurs svoje spoljne politike.

- Izgleda da ova odluka potiskuje Australiju i Novi Zeland, koji su bili uključeni u održavanje policijske i bezbednosne saradnje i zamenili je Kinom - rekla je An-Mari Brejdi, ekspert za kinesko-pacifičku politiku na novozelandskom Univerzitetu Kenterberi.

Ubrzo posle potpisivanja kontroverznog bezbednosnog pakta, koji je izneo široke uslove pod kojima bi pacifička ostrvska država mogla tražiti od Kine da pošalje naoružano policijsko i vojno osoblje, Solomonska ostrva su poslala delegaciju od više od 30 policajaca na obuku u Kinu.

Činjenica je da postoje razlike između kineskog policijskog sistema i sistema zapadnih zemalja, uključujući Solomonska ostrva i nju ističe i Mihai Sora, bivši australijski diplomata na Solomonskim ostrvima i istraživač u programu Pacifičkih ostrva na Institutu Loui.

- Očigledna zabrinutost je kakav će to uticaj imati na policijske snage Solomonskih ostrva, posebno kada razmislimo o tome kako je kineska policija odgovorila na političke proteste i domaće neslaganje u Hong Kongu, Sinjangu i Tibetu - rekao je Sora za Glas Amerike.

Foto: EPA/ANDY WONG

 

Spoljna politika u usponu

- Iako predsednik Sogavare ističe da je pozicija njegove zemlja neutralna, njegova politika se kosi sa tim dugogodišnjim spoljnopolitičkim principom - dodaje Brejdi.

Ona je istakla da Sogavareova vlada bira stranu i isključuje druge partnere, napominjući da Solomonska ostrva nastavljaju da promovišu politike koje su u skladu s kineskim planom u regionalnim grupama.

Međutim, čini se da stvari nisu tako ni crne, ni bele. Po svemu sudeći, mudri Sogavare je pribegao pragmatičnom spoljnopolitičkom kursu i želi da dobije najviše od svih zainteresovanih strana u ovom odnosu.

- On koristi stratešku anksioznost tradicionalnih partnera poput Australije i SAD i stratešku nameru novih partnera poput Kine da izvuče što više koristi od svih partnera koliko može - rekao je.

Iako je sveukupni pravac međunarodne politike Solomonoskih ostrva pod Sogavareovom vlašću i dalje maglovit, Sora kaže da napori Kine da udvostruči odnose s određenim zemljama na Pacifiku dovode u pitanje postojeću regionalnu arhitekturu i podrivaju jedinstvo u ovom delu sveta.

- Dok se SAD i Australija bave regionalnim problemima radeći kroz Forum pacifičkih ostrva, Kina traži načine da zaobiđe regionalno međuvladino telo - naglasio je.

- Videćemo ovaj kontinuirani pritisak Kine da maksimizira one odnose koji joj idu u prilog na Pacifiku, a to će stvoriti povećan nivo nelagodnosti među pacifičkim državama - dodao je Sora.

Foto: EPA/ANDY WONG

 

''Pouzdana braća''

Na pomenutom sastanku održanom u ponedeljak popodne, predsednici dve zemlje Sogavare i Si Đinping su se dogovorili da uspostave sveobuhvatno strateško partnerstvo, navodi kineska državna televizija.

 - Kina i pacifičke ostrvske zemlje su zemlje u razvoju i trebalo bi da ojačaju međusobnu pomoć u okviru saradnje jug-jug - rekao je Si na sastanku.

Kina već dugo podržava takozvanu saradnju jug-jug, koja se odnosi na saradnju između nacija u razvoju kao jednakih na obostranu korist, prenosi Rojters.

Opisujući dve zemlje kao "pouzdane prijatelje i pouzdanu braću", Si je rekao da su veze Kine i Solomonskih ostrva postavile "dobar primer solidarnosti i saradnje" između zemalja različitih veličina i između zemalja u razvoju.

Sogavare ostaje u Kini do subote i zvanično će otvoriti ambasadu svoje zemlje u Pekingu.

Borba za uticaj na Pacifiku se nastavlja u narednim decenijama. Prekomponovanje svetskog poretka u korist Kine je u toku. Ostaje da se vidi koja od dve svetske sile će imati stratešku prevlast u pacifičkom regionu.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija