• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ S. B.

28.03.2024

09:30

Ima strašne koke! Crne, da nema crnjih! A tek cena

S. B.

Vesti

Ima strašne koke! Crne, da nema crnjih! A tek cena

Podeli vest

U jednom dvorištu u naselju Pojate kod Paraćina svakodnevno šeta dvadesetak crnih lepotica...

Reč je o retkoj vrsti kokošaka, neobično crnog perja a čak im je i kljun crne boje! 

Milan Manojlović je pre četiri godine došao na ideju da ih gaji na porodičnom imanju.

- Od malena volim životinje i malo čudne stvari, tako da mislim da je Ayam Cenani, kako se zove ova sorta, neki spoj toga. Tražio sam ih po internetu, istraživao njihovo poreklo i genetiku, međutim, to je bilo tada malo teže naći. Kontaktirao sam ljude iz cele Srbije, imao sam neke ponude, i na kraju sam ih našao ovde u našoj okolini, što mi je malo i bilo čudno. Poslednje pare uložio sam u 10 jaja ove neobične vrste koka - priča Milan koji sada ima jato od 20 koka i "velike planove sa njima".

Sa četvorogodišnjim iskustvom ozbiljnog uzgajivača, Milan kaže da je reč o jednoj od najskupljih vrsta. Jedna crna koka košta od 50 pa do 80 evra, a cena bi mogla biti i mnogo veća u zavisnosti od porekla.

Foto: S. B.

Milan Manojlović, odgajivač neobičnih koka

 

Njegove koke vode poreklo od vrste Cemani, koja potiče iz 13. veka i vremena drevnog kraljevstva sa ostrva Java, gde su pronađeni prvi tragovi ove rase. U Evropu su stigle tek 1998. godine, zahvaljujući Holanđanima...

 

Njihovu izuzetno crnu boju, objašnjava genetskom mutacijom. 

- Zove se fibromelanoza, prekomerna pigmentacija. Javlja se i kod neke druge živine. Meso je skroz drugačijeg ukusa od piletine, a u Indoneziji i drugim zemljama jugoistočne Azije smatraju je simbolom zdravlja. Iako je cela crna, sa crnim perjem, telom, pa čak i kostima, ipak jaja ove kokoške nisu crna već nalik bilo kojem jajetu obične kokoške - otkriva Milan. 

U odgajanju mu svakodnevno pomažu roditelji...
- Hranimo ih miksom žitarica, povremeno i mikrobiljem zbog dodatnih vitamina i minirela - kaže Milan. 

 

Prepelice s plavim jajima

Gazdinstvo Manojlović osim crnih kokošaka gaje i neobične vrste prepelica.


- Čuvamo i prepelice, poput japanskih koje nose svetlo plava jaja. Njih je bilo teško nabaviti, a neobične su baš. Specifične su po tome što mužjak i ženka imaju gen koji daje plavu boju jaja - dodaje Milan.


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set