• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti, Informer.rs

27.04.2024

08:23

Zapad mobiliše nove snage za udar na Vučića! Preko noći u političku arenu uveden Manojlović, Đilasu podvalili priču o bojkotu

Ata images

Vesti

Zapad mobiliše nove snage za udar na Vučića! Preko noći u političku arenu uveden Manojlović, Đilasu podvalili priču o bojkotu

Podeli vest

Izborna trka u 83 grada i opštine juče je zvanično startovala. Predsednica parlamenta Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike u 66 lokalnih samouprava za 2. jun, dok je to isto za 17 prestoničkih opština učinio predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

Dajući zeleno svetlo za novo nadmetanje političkih stranka, Brnabićeva je pozvala sve aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude:

- Izbori u ovim lokalnim samoupravama održaće se na isti dan kada i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda, odnosno 2. juna. Radujemo se što smo iz parlamenta poslali snažnu poruku svim našim građanima, da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i postignemo dogovor, uprkos svim našim razlikama. Smatram da je ovakav dogovor pobeda svih odgovornih ljudi.

Ipak, čini se da je jednu političku pobedu i pre otvaranja birališta odneo politički zapad. Naime, pokazali su se, po ko zna koji put, kao "nevidljiva ruka" koja precizno vuče poteze na izbornoj šahovskoj tabli. Zato je indikativno kako je Đilasov SSP, gotovo preko noći, skrajnut sa kapetanske pozicije opozicionog fronta. Upravo je bivši gradonačelnik Beograda postao najveća žrtva tog zapadnog manevra, a u toj grupaciji su još Zelenovićev blok Zajedno, Jovanovićeva NADA i Ponoševa stranka Srbija centar. Zajedničko im je što su svi za bojkot izbora, a tu ideju su im smišljeno nametnuli njihovi zapadni partneri koji su znali da to neće na kraju biti opcija.

Tako se otvorio prostor za Sava Manojlovića i njegov Pokret Kreni promeni, koji je sa Aleksićevim Narodnim pokretom Srbije, Lazovićevim Zeleno-levim frontom, DS, Ćutinim Ekološkim ustankom, Pokretom slobodnih građana, a po proceni zapadnih centara moći, postaje nova snaga za rušenje Aleksandra Vučića i njegove vlasti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. A Đilas i prvobitni miljenici ostaju nasukani na sprudu prevelikog poverenja u mentore.

Učesnici izborne utakmice imaće manje od dve nedelje, uključujući i neradne praznične dane, da prikupe i overe potpise neophodne za kandidaturu. Rok im ističe 12. maja u ponoć dok za predstavljanje svog programa biračima imaju 34 dana. Zasad su u prestonici poznata samo tri učesnika izbora, a u narednim danima trebalo bi da se iskristališu stavovi svih stranaka o izlasku pred birače.

Gradska izborna komisija Beograda proglasila je juče listu grupe građana "Ćale, ovo je za tebe - Petar Đurić". Prvi na listi je Đurić, po zanimanju instruktor ekstremnih sportova. Na glasačkom listiću za prestoničke izbore, zasad će se zasigurno naći, lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek".

Istovremeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je da su netačni navodi u vezi sa snimkom koji se pojavio na društvenim mrežama, a u kojem se navodno vide državljani BiH koji se prijavljuju na adrese u Novom Sadu. Iz MUP ističu da je u pitanju "još jedan primer grube zloupotrebe", ovog puta, kadrova koji prikazuju građane koji, posle radnog vremena, koriste mogućnost da u PU Novi Sad zakažu termin za izradu ličnih dokumenata za naredni dan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05