• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.04.2024

12:52

Simić: Sve što je napisano u korist Srba u briselskom sprorazumu - mrtvo slovo na papiru

Tanjug

Politika

Simić: Sve što je napisano u korist Srba u briselskom sprorazumu - mrtvo slovo na papiru

Podeli vest

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je gostujući na RTS da je sve što je napisano u briselskom sporazumu u korist Srba mrtvo slovo na papiru 11 godina od donošenja tog pravnog akta u sedištu Evropske unije.

- Kada govorimo o briselskom sporazumu, ono što je napisano u korist Srba ostalo je mrtvo slovo na papiru odlukom vlasti u Prištini i uz podršku mentora kosovske nezavisnosti. Onih istih koji su trebali da nam garantuju da će se uz Zajednicu sprskih opština stvoriti krovna institucija za zaštitu pojedinačnih i kolektivnih prava srpskog naroda. Gde su Srbi 11 godina kasnije, pitanje je na koje je teško dati odgovor. Većina nas je i dalje dole, ali jedan deo nas je otišao primoran i pod pritiskom režima u Prištini koji predvodi Aljbin Kurti. Verujem da su oni samo privremeno napustili prostor KiM, očekujemo da se vrate. Pod represijom tog režima, Srbi su to morali da urade i ovde ću naglasiti da Srbi ne napuštaju KiM zbog ekonomije, kako to čine Albanci. Srbi to rade isključivo iz bezbednosnih razloga jer ne mogu da garantuju bezbednost svojoj deci i budućnost na prostoru KiM - naglasio je Simić.

Dodaje da su očekivanja Srba od EU izneverena.

- Nismo mi ni pre 11 godina verovali albanskom rukovodstvu, kao što ne verujemo ni danas. Ali smo smatrali da je došlo vreme da EU i Zapad prihvata Srbe i da Srbi na KiM mogu biti ravnopravni sa Albancima. Verovali smo da EU prihvata Srbe iz Srbije kao nekoga ko želi da doprinese da EU bude jača, snažnija, da se poštuju prava Srba. Razočarali su nas predstavnici EU, razočarali su nas predstavnici zapadnog sveta koji su nam tada govorili da će Srbi na KiM biti zaštićeni, a oni to nisu, ni tada, ni sada. Govorili su kako niko neće moći da ugnjetava Srbe, a to je ono što vidimo svakog dana i na jugu i na severu sa ciljem progona Srba - poručio je potpredsednik Srpske liste.

Naglasio je da tačne podatke koliko je Srba napustilo Kosovo u proteklih 11 godina ne zna, ali može da kaže da se broj Srba rapidno povećao u proteklih godinu i po dana kad je Aljbin Kurti pokrenuo seriju unilateralnih, eskalatornih poteza, sa ciljem stvaranja neuslova u kojima Srbi ne mogu da ostanu i planiraju budućnost za sebe i svoju decu na KiM. Ipak, ističe da Srpska lista ima saveznika u Beogradu.

- Srbi na prostoru KiM su složni, da nema Kancelarije za KiM ne bi bilo Srba na Kosovu i Metohiji. To se najbolje oslikava u ovim danima. Naše oči su uprte u Beograd i to su bile ceo život. Beograd je naš jedini prirodni saveznik i Srpska lista nikad nije krila da smo povezani sa Beogradom. Imamo saveznike koji žele da nas saslušaju. Ne slažemo se uvek, mi nekad na terenu uradimo nešto drugačije, ali u Beogradu imamo saveznika na istom cilju da se borimo za opstanak Srba na Kosovu. To je borba od koje ne možemo da odustanemo - poručuje.

Kako kaže, ovakvo Kosovo sa ovim režimom kao članica Saveta Evrope deluje paradoksalno.

- Režim koji otima imovinu, bez ikakvih akata i pravnih procesa, koji drži u svojim kazamatima Srbe bez ikakvih optužnih akata i pravnih procesa, režim koji na osnovu izjava dva svedoka uhapsi ljude zbog ratnog zločina, koji pošalje do zuba naoružane specijalce da prebijaju decu, režim koji je dozvolio da njihovi pripadnici upucavaju srpsku decu na Badnji dan i sve to prođe bez ikakve kazne. Takav režim dobije viznu liberalizaciju, povećanje saradnje sa Natom i sada potencijalni ulazak u Savet Evrope, to deluje smešno i paradoksalno. To je sramota, to je bruka i mrlja na obrazu ove Evrope, ali ako se vratimo malo unazad i setimo se šta je bilo pre 25 godina, to očigledno nije iznenađenje - rekao je Simić.

Ističe da uredba o ukidanju dinara bila vrh ledenog brega.

- Srbima na Kosovu zabranjena je hrana koja dolazi iz Srbije, zabranjeni su lekovi, ja sam pre nekoliko dana probao da kupim aspirin, u Kosovskoj Mitrovici nemate aspirina, jer svaki dan eskadroni specijalaca upadaju u apoteke, otimaju lekove i onemogućavaju normalno lečenje. Nama je više od dve godine ukinuto svako dešavanje koje podrazumeva učestvovanje ekipa ili kulturnih radnika iz Srbije, zabrana vakcinacije, zabrana izbora, eto, koliko je demokratija uznapredovala pod Kurtijem, kao šlag na torti imali smo otimanje srpske zemlje i izgradnju ilegalnih baza, hapšenje Srba. Sve što ima prefiks srpski postaje meta Aljbina Kurtija. Sada takav režim treba da se stara o ljudskim pravima, vladavini prava i parlamentarnoj demokratiji. To je apsurdno- zaključio je Simić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15