• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. S.

19.04.2024

07:00

11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma! Dačić: Kurti nema nameru da pravi ZSO, EU više nema kredibilitet!

Informer

Politika

11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma! Dačić: Kurti nema nameru da pravi ZSO, EU više nema kredibilitet!

Podeli vest

Priština na čelu sa lažnim premijerom Aljbinom Kurtijem nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština iako je to njihova obaveza još od 2013. godine, kada je potpisan Briselski sporazum!

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je taj sporazum, nažalost, samo tužna epizoda i tužno sećanje na to da je u ovom trenutku, 11 godina posle, veoma upitan kredibilitet Evropske unije kao medijatora i garanta za sprovođenje Briselskog sporazuma.

- Bio sam jedan od potpisnika, zajedno sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton. Eštonova je najavila da će uskoro posetiti Beograd, što će biti prilika da razgovaramo o tome zašto nije realizovano ništa od onoga što je bila obaveza Prištine. Sada je jasno da je EU izgubila kredibilitet, jer se takozvano 'Kosovo' očigledno igra kredibilitetom EU, a Brisel mu to dopušta. Aljbin Kurti je samo dan posle sramne odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči prijem takozvanog 'Kosova' u tu organizaciju izjavio da ZSO neće nikada ni da se formira!?! I niko na to ne reaguje?! Još je rekao da Srbi 'imaju previše prava'?! - ogorčen je Dačić.

Činjenice o ZSO

* Treba da je čine deset opština sa srpskom većinom severno i južno od Ibra

* Treba da obuhvata oko 20 odsto teritorije Kosova i Metohije
* Treba da ima simbole, predsednika, veće, statut, odbor, administraciju
* Treba da kontroliše policiju, zdravstvo, školstvo, finansije, energetiku, infrastrukturu
* Treba da ima mogućnost blokiranja odluka Prištine koje su suprotne interesu Srba
* Treba da ima direktnu institucionalnu vezu sa Beogradom

Prema njegovim rečima, uzrok svih problema na Kosovu i Metohiji je to što Priština ne želi da ispuni ništa od obaveza iako je to samo jedna jedina obaveza iz Briselskog sporazuma.

- Sada imate vrhunac cele te političke i svake druge krize koja se ogleda kroz trajnu nestabilnost na KiM, nedostatak institucija, teror na Srbima, što se sve prenebregava u pokušaju da se lažna država na silu ugura u Savet Evrope. Zajednica srpskih opština mogla bi da nadomesti sve probleme koji trenutno postoje u pokrajini. Videli smo jasnu i izraženu želju da oni nemaju nikakvu nameru da to formiraju, već je njihova jedina želja da se Kosovo i Metohija etnički očisti od Srba - upozorava Dačić.

Nikola Selaković, Ministar za rad

Srbi žive u getu na Kosovu i Metohiji. Proterali su 219.000 Srba! Kosovo je teritorija sa najmanjim procentom povratnika nakon ratnog perioda na svetu. Nad srpskim narodom se sprovode etničko čišćenje i kulturni zločin, a neko izađe pred Evropu i kaže: 'Evo, ova teritorija je ispunila uslove za članstvo u Savetu Evrope.' Sramota! 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija