• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.04.2024

13:49

Ovo pokazuje koliko je Srbija ulagala u vojsku! Predsednik Vučić sa vežbe "Vihor 2024"

Tanjug/R. Prelić

Politika

Ovo pokazuje koliko je Srbija ulagala u vojsku! Predsednik Vučić sa vežbe "Vihor 2024"

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024".

Taktička vojna vežba Vihor 2024 počela je u 12 časova na Privremenom poligonu "Pešter".

 

 

Vojnoj vežbi prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik je istakao značaj vojne opreme koju poseduje Srbija. 

- Hoću da čestitam svim pripadnicima naše armije. Ono je onako kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti, tako ćemo reorganizovati našu vojsku. Tako treba da nam izgledaju tenkovi, do toga da ste mogli da vidite više tipova dronova, 12-13 od 15 dronova kamikaza je pogodilo cilj. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova. zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše Vojske, ali moramo još mnogo da radimo - kazao je Vučić.

Tom prilikom predsednik je istakao da je u proteklih 10 godina Srbija mnogo uložila u Vojsku Republike Srbije što je rezultiralo ovakvim rezultatima.

- Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojskuOvo je način kako biu to trebalo da izgleda u budućnosti. Ovo je gotovo sve novo, gotovo ništa nismo imali pre 10 godina. Ovo pokazuje koliko je Srbija uspešna i koliko je Srbija ulagala u svoju vojsku - ističe Vučić. 

Foto: Printscreen

 

Potom predsednik se osvrnuo i na Briselski sporazum.

- Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM. Onda kažete strašan je problem, jedan je bio pripadnik tzv. vojske Kosova i sumnjalo se da je počinio neki zločin, drugog zadržali 24 sata i to je bio najveći problem na svetu. Sa tim licemerjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti - rekao je on. 

Kako je naveo, na nama je da brinemo po Ekspu 2027 kao i o jačanju naše vojske. 

- Naše je da mi snažimo, mi da jačamo i da naša zemlja ekonomski napreduje i raste. Da brinemo o Ekspu 2027, o svim projektima, i uvek o snaženju naše armije, da bi bili dovoljno jaki da možemo da se zaštitimo - ističe Vučić. 

Foto: Printscreen

 

Predsednik je govorio i o moralnim pridikama ministra spoljnih poslova BiH na račun Srba i jučerašnjeg skupa.

- To je zajednički princip za sve one koji rade protiv Srbije. Kada govore nešto najpokvarenije što sam video, nije ti bilo mnogo ljudi na mitingu, evo bilo je 100 ljudi, to je zato što su im frižideri prazni, a znaju da se na mitingu ne puni frižider. Da podsetim da su u Sarajevu pre 10 godina imali 100 evra veću platu, a sad imaju 150 evra manju nego u Srbiji. Naslušao sam se gluposti svih ovih godina - rekao je Vučić. 

Na pitanje novinara o situaciji u Novom Pazaru i njegovom dolasku u ovaj grad, predsednik je odgovorio: 

- Za mene je važno da uvek i u svakom trenutku pozovem Bošnjake i Srbe, hvala svim ljudima koji razumeju da moramo da živimo zajedno i svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Pazara i Tutina. Svi koji misle da mogu da naruše mir i spokoj koji postoji i nadu da možemo da živimo bolje neće imati podršku državnih organa i nadležni će reagovati u skladu sa zakonom. Kada imate skup u Sarajevu svih Bošnjaka da li ste videli da je neko od nas uvredio Zukorlića? Mi reč nismo rekli, a nema koga nisu vređali - rekao je Vučić. 

Potom se osvrnuo i na prisustvo komandanta KFOR-a na vojnoj vežbi "Vihor2024".

- Naslušali smo se brojnih laži i mislim da je važno što je bio ovde. Imamo korektnu saradnju. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je u interesu obeju strana i nemam šta tome da dodam. To su vojnici koji svoj posao obavljaju profesionalno - rekao je predsednik. 

Foto: Printscreen

 

O Grčkoj

- Ne zna on šta je ofanzivno, a šta defanzivno, govorim o ovima iz Prištine. Što se tiče Grčke, pratićemo glasanja i u skladu sa tim ćemo se izjašnjavati. Bakojani, mislim da je sramota to što je radila. Trebalo je da se vidimo, pa su odložili, pa da razgovaramo i to nije bilo. Zaboravi se preko noći da je osnovni princip bio ZSO, ništa novo. Hvala vam što ste mi danas omogućili da u potpunosti budem predsednik Srbije - rekao je Vučić. 

Na vojnoj vežbi su prisustvovali i ministri Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića.

Obraćanje Milorada Dodika

Predsednik Republike Srpske, ovom prilikom, čestitao je Vojsci Republike Srbije na sjajnoj vežbi.

- Čestitam svima uspešno izvedenu vežbu koja je pokazala sposobnost i visok stepen morala. Važno je da iz RS znamo i posmatramo sposobnosti koju pokazuje Vojska Srbije. Čestitam svim vojnicima i mislim da Srbija pokazuje sposobnost da na svim poljima napreduje. Današnja vežba to najbolje govori i mislim da sveopšti napredak koji Srbija pokazuje može sve da raduje - rekao je Dodik. 

Vežba "Vihor 2024"

Brigadni general Siniša Stašević, komandant Druge brigade Kopnene vojske, rekao je da se vežba izvodi po temi izvođenja napadne operacije. Vežbu izvodi je Druga brigada kopnene vojske, ojačana delom jedinica Vojske Srbije.

Učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Izviđački dronovi "vrabac", na početku vojne vežbe, prikupljaju podatke. Angažovane su i četiri plaforme "mali miloš". Podaci se prosleđuju na komandno mesto brigade.

Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“.

Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

"Vrabac" bombarder i samoubica "osa" napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

Foto: Tanjug

 
Blokada naseljenog mesta i dejstvo vojne policije

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.

Uništavaju i diverzantsko-terorističku grupu.

Rakete "kornet" uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa "kornet" dejstvuje po ciljevima.

"Oganj" pogodio cilj

Velika vojna vežba je u toku. Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstvovali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Modularni lanser raketa "oganj m-18" takođe je pogodio svoj cilj.

Dejstvuje "perun", pogođena dva cilja

Smohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

Helikopterski desant specijalnih snaga

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

"Migovi" u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu.

Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

Helikopter "gama" neutralisao sva borbena vozila neprijatelja

Laki helikopter "gama", koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

Foto: Tanjug Rade Prelić

 
Borbena pešadija izašla na položaje

Dva tenkovska voda izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

Pešadijska četa nastupila sa vozilima "lazar 3".

Uvođenje drugog ešalona i rezerve

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupa kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

Angažuje se i pojačani tim specijalnih snaga.

Foto: Tanjug Rade Prelić

 
Dat je signal i vežba je završena

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca.

Nova ratna tehnika i bojeva gađanja

Na vežbi se koristi i modernizovani radar “žirafa“, dronovi "vrabac", platforme "mali Miloš". Na vežbi učestvuju tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, "Miloš", "Lazar-3", MRAP, samohodna haubica 155 mm "Nora-B52", modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi". Na vežbi su angažovani i avioni "MiG-29", modernizovani "Orao", "Super Galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "Gama" i transportni avioni CASA C-295 i An-26. Takođe, učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i "PANCIR-S1", kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "Repelent".

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ''Vihor 2024'' jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi, saopšteno je iz Ministarstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija