• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.04.2024

11:02

Sutra ističe rok za prijavu osnovaca za besplatne udžbenike: Evo koja su tri nova kriterijuma od ove godine!

informer.rs

Društvo

Sutra ističe rok za prijavu osnovaca za besplatne udžbenike: Evo koja su tri nova kriterijuma od ove godine!

Podeli vest

Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva za učenike osnovnih škola. Konkurs je otvoren do 20. aprila.

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobijaju udžbenike za srpski, odnosno maternji jezik, matematiku, svet oko nas, odnosno prirodu i društvo i strani jezik.

Učenici od petog do osmog razreda, dobijaju knjige iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

Slavica Jašić, načelnica u sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje rekla je da je 792 miliona u budžetu izdvojeno za ovu aktivnost Ministarstva prosvete.

- Ove godine imamo tri nova ktiretijuma na osnovu kojih deca mogu dobitiudžbenike: to je za učenike koji boluju od retkih i teških bolesti; zatim učenici koji žive u porodici gde je nosilac roditeljskog prava jedan roditelj, odnosno jedan roditelj je preminuo ili je nepoznat, i deca koja ostvaruju prava na tuđu negu i pomoć - objasnila je Jašovićeva.

Foto: Lj. S.

 

Prijave se primaju do 20. aprila ali gledaće se interes učenika u slučaju da neko od roditelja zakasni sa prijavom iz opravdanih razloga.

- S tim da mi uvek gledamo u najboljem interesu učenika da u slučaju da neki roditelj nije blagovremeno informisan od strana škole, pa prođe i taj 20. april kao rok, prihvatimo prijavu, jer je vrlo važno da svako dete kome je potrebno dobije udžbenike koje smo opredelili - ističe Jašovićeva i dodaje da bi udžbenike đaci trebalo da dobiju na kraju školske godine.

Svi potrebni podaci nalaze se na sajtu Ministarstva prosvete, kao i najčešća pitanja i odgovori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15