• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.03.2024

12:53

Ko je bio srpski general Pavković? "Neraskidiva karika" je zadivljujuća biografija srpskog heroja! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ko je bio srpski general Pavković? "Neraskidiva karika" je zadivljujuća biografija srpskog heroja! (VIDEO)

Podeli vest

U hotelu Moskva u Beogradu predstavljena je knjiga "Neraskidiva karika" Miodraga Jevtića o generalu Nebojši Pavkoviću. Predstavljena je i u Nišu u Domu vojske, a biće i u Novom Sadu. O ovoj knjizi u "Info jutru" govorili su Milorad Đošić, pukovnik u penziji i Miodrag Jevtić, pukovnik.

Pukovnik Miodrag Jevtić rekao je da je general Pavković došao do najvišeg stepena u vojnoj karijeri.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Miodrag Jevtić

-Bio je načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije. Radi se o čoveku koji je vodio računa o svojim vojnicima, o tehnici i nastojao je da i o pojedincima lično vodi računa. To je jedan human čovek i svaki susret sa njim bio je prijatan. Ipak, bio je i strog. Potčinjeni su znali da moraju da urade svoje zadatke. On nikada nije povisio ton, a jedinice kojima je on komandovao proglašavane su za najbolje. Obično u prvim godinama nikada se ne daju najviše ocene. General Pavković je od prve svoje ocene do poslednje ima: ističe se ili odličan. Pretpostavljeni su videli o kakvom se čoveku radi. Pre nego što je počela NATO agresija, on je bio komandant Prištinskog korpusa. 1998. godina bila je u mnogim elementima teža nego 1999. Mi smo imali brojne gubitke. U zasedi Šiptara stradaju policajci. Kasnije su napadali i vojsku. Pobuna je bila toliko velika da policija nije mogla to da obuzda- rekao je Jevtić.

On je ispričao kako je dobio inspiraciju da napiše knjigu "Neraskidiva karika".

-Inicijativa za knjigu potekla je od generala Milorada Đorđevića. Ovo je čovek fanscinantne biografje. Ova knjiga prerasla je u istorijsku. General Pavković je od 1991. do 2002. godine nalazio se na vrlo bitnim državnim funkcijama. On je mogao da utiče na dluke u vojsci, ali i u državi- rekao je Jevtić.

Pukovnik u penziji Milorad Đošić rekao je da se on 1999. godina nalazio na teritoriji treće armije.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Milorad Đošić

-To što se radilo 1999. pripremalo se još 1995.  Mi smo čista obraza izašli sa Razolucijom 12/44. Mi smo bili vezani za naše ratno vazduhoplovstvo, a generala sam kasnije video. 2016. godine dolazi kod mene novinar i traži mi da primim Srbe iz Srebrenica u naš Kulturni centar. Te godine smo izvanredno odradili Dane Srebrenice. Dolazi pukovnik Jevtić u Kulturni centar i pita me da li bismo mi hteli da izdamo knjigu "Neraskidiva karika" jer se mi bavimo izdavanjem knjiga. Ja sam pitao da li je moguće da neće niko drugi to da radi. Onda smo mi pristali i to sa zadovoljstvom. Kakvi bi mi ljudi bili kad ne bismo hteli da izdamo knjigu našeg komandanta? Prezentaciju knjige smo uradili u ratničkom hotelu Moskva- rekao je Milorad Đošić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Makron bi da bude lider cele Evrope! Da li će Francuska slati vojsku u Ukrajinu? (VIDEO)
Live TV

Makron bi da bude lider cele Evrope! Da li će Francuska slati vojsku u Ukrajinu? (VIDEO)

Rusija ima informacije da Francuska već sprema kontingent od 2.000 vojnika za slanje u Ukrajinu, kaže Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije. On je poručio da će francuski vojnici postati legitimna meta Oružanih snaga Rusije i da će doživeti sudbinu svih Francuza koji su ikada sa mačem došli na teritoriju ruskog sveta. Da li sa ovim planovima postaju jasnije namere Evrope, kada je reč o ratu u Ukrajini, preti li opasnost od proširenja konflikta u Evropi? Na ova pitanja u "Info jutru" odgovarali su analitičar Emil Zoronjić i Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost.

20.03.2024

09:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija