• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.03.2024

08:58

Panika na frontu! Ukrajinci ne znaju da rukuju zapadnjačkim oružjem! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Panika na frontu! Ukrajinci ne znaju da rukuju zapadnjačkim oružjem! (VIDEO)

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da najavi mobilizaciju velikih razmera ukoliko se nastave napadi na ruske pogranične teritorije, rekao je Igor Lapin, bivši pripadnik zloglasnog bataljona "Ajdar" i penzionisani major Oružanih snaga Ukrajine. Putin je već najavio mogućnost pravljenja takozvanog "sanitarnog koridora" ka Harkovskoj oblasti, a za 22. mart je najavljena evakuacija dece iz ruskog grada Belgoroda zbog ukrajinskog granatiranja. Da li se rat neminovno širi na rusku teritoriju i šta će Moskva tim povodom preduzeti - o tome su u "Info jutru" govorili Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane i Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost.

Moskva je saopštila da je uništeno devet raketa iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, zatim da su uništene dve diverzantske grupe u blizini granice sa Belgorodskom i Kurskom oblasti.
Da li učestali napadi i pokušaji napada na rusku teritoriju znače da je neminovno da se konflikt preliva na rusku teritoriju? Još letos je Zelenski nagovestio da će Rusija doživeti više napada kod kuće.

Pukovnik protivvazduhoplovne odbrane Đorđe Aničić rekao je da ovakve informacije više služe domaćim gledaocima kako bi se vratilo samopouzdanje koje je izgubljeno.

Foto: Pedja Milosavljević

Đorđe Aničić

-Oni su jednostavno na taj način sami sebi doneli štetu. Onog momenta kad su izgubili te pozicije, tražili su adekvatan odgovor. Postavljen je nov načelnik generalštaba i novi komandanti u ukrajinskoj vojsci. Oni su rekli da će prioritet biti borba dronovima. Videli smo da ti dronovi mogu da nanesu određenu štetu. Upotreba takvog oružja smanjuje upotrebu žive sile, tj. smanjuje broj žrtava. Izvršena je analiza i traže se novi načini borbe. Ukrajinskoj armiji nedostaje municija i novonastalu situaciju koristi ruska armija. Sanitarni koridor bi trebalo da obezbedi da se domet tog oružja koje preti Rusiji odalji od granica. Onog momenta kad je ukrajinska armija izgubila oružje koje su znali da upotrebe, oni su bili primorani da koriste zapadno oružje. Broj ljudi koji zna da upravlja tim oružjem se rapidno smanjio- rekao je Đorđe Aničić.

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da je ukrajinska vojska imala određene uspehe u napadima dronovima, ne sam ona teritoriji Rusije, već i Belorusije.

Foto: Pedja Milosavljević

Marko Blažić

-Zamisao je bila da se stvori jedna vrsta nesigurnosti pred izbore koji su održani prošle nedelje u Rusiji. Ja mislim da su ti napadi uspešno odbijeni. Nije moguće da se kopneni sukob prebaci na terituoriju Rusije. Evakuacija dece je mera predustrožnosti. Ukrajina nema kapaciteta da otvara novi front bilo gde. Već imaju previše problema. Glavni problem je to što je izostala pomoć od 60 milijardi od strane Amerike. Vodi se trka ko će da poseduje više FPW dronova. I tu su Rusi u prednosti. Takav dron koji košta nekoliko stotina dolara uspeo je da uništi tenk. Rusi su uspeli da na stare sovjetske avio bombe ugrade telo koje produžava njen domet. Upotreba tih bombi je povećana. Ukrajinci se nalaze u jako teškoj poziciji- rekao je Marko Blažić. U početku je bila problem materijalna komponenta koju je Zapad rešio slanjem najsavremenijeg oružja, ali sada je problem mobilizacija- rekao je Marko Blažić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)
Live TV

Putin pokidao na izborima, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom! (VIDEO)

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Politika

Spajić se dodvorava ovoj svetskoj sili! Evo zašto Crna Gora glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Istoričar Bogdan Živković sa Balkanološkog instituta SANU ocenio je da danas da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN zato što je ta zemlja pod velikim pritiskom SAD, zato što u mnogo čemu nema suverenitet i zato što crnogorski premijer Milojko Spajić želi podršku najmoćnije svetske sile u nastojanjima da postane prvi čovek Crne Gore.

20.05.2024

20:09

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija