• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.08.2023

12:44

Krade identitet na internetu radi veličanja Veljka Belivuka! Zločinac javno objavljuje adrese žrtava! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Krade identitet na internetu radi veličanja Veljka Belivuka! Zločinac javno objavljuje adrese žrtava! (VIDEO)

Podeli vest

Mnogi roditelji su se našli u strahu i panici jer su montirane slike njihovih ćerki osvanule na TikToku u formi videa uz slogane koji veličaju Veljka Belivuka. Na ovu temu govorili su gosti Info dana IT stručnjak Vladan Nenadić, novinar Milan Dudvarski i član svetske Asocijacije šefova policije Marko Nicović.

IT stručnjak Vladan Nenadić ukazao je na propuste u sajber bezbednosti i sa kakvim se problemima susrećemo kada je suzbijanje zloupotreba u pitanju.

- Moramo raditi na kolektivnoj informatičkoj pismenosti jer vi na internetu lako možete biti žrtva. Mi zakonski nismo uredili onlajn prostor, i vi tu počiniocu ne možete gotovo ništa, poenta je da decu zaokupiramo korisnim aktivnostima, da nebi imali vremena za štetan sadržaj na TikToku. Mimo krađe identiteta dešavaju se i prevare u onlajn kupovini, gde ljudima na adresu stižu pogrešni paketi za stvari koje su platili više i mi tome ne možemo da uđemo u trag - izjavio je Nenadić.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Novinar Milan Dudvarski objasnio je šta se tačno desilo i na koji način je počinilac izvršio zloupotrebu identiteta korisnika na TikToku.

- Jedna osoba je napravila lažan profil na TikToku, uzimajući slike devojaka i montirajući ih da izgleda kao video u kome te devojke veličaju zločine Belivukovog klana, dok u pozadini idu slike leševa i drugih gnusnih scena. U opisu tih videa je ostavljao adrese tih devojaka. Osumnjičeni se preko interneta rugao roditeljima koji ga traže, govoreći da ima zaštitu svojih fanova. Počinitelj je objavio sliku broja pratilaca koji ima što nam ukazuje na to da mu odgovara pažnja. Pisao je za devojke čiji je identitet uzeo da su prostitutke, i ostavljao njihov broj telefona - rekao je Dudvarski.

Dudvarski je dalje naveo kako se nada da će policija pronaći počinioca pre roditelja i to isključivo za njegovo dobro.

Foto: Pedja Milosavljević

Milan Dudvarski, Vladan Nenadić i Marko Nicović

Član svetske Asocijacije šefova policije Marko Nicović naveo je u koje se sve svrhe danas koristi IT sektor i da li to predstavlja izazov policiji.

- Mafija danas angažuje IT stručnjake u Americi, i kriminalne grupe iznajmljuju povremeno da hakuju banke i račune. Policija neće moći da postigne da pogasi sve pretnje i zloupotrebe na internetu što je odlična prilika za kriminalne grupe. Ovo je problem za sve policije sveta jer nema zakonske regulative. Veštačka inteligencija je ozbiljna pretnja našoj bezbednosti, i mi moramo da radimo na informatičkoj pismenosti - rekao je Nicović.

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija