• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. I.

21.04.2024

08:05

Bio je na izdisaju kad su ga pronašli! Spasioci naišli u pravi čas

Privatna arhiva

Vesti

Bio je na izdisaju kad su ga pronašli! Spasioci naišli u pravi čas

Podeli vest

Zapleten u žicu i kanap od malina, u sumrak, pored reke Moravice, jelen se danima borio za život. Životinja se, po pretpostavci lovočuvara, tu nalazio nekoliko dana i nije je mnogo delilo od smrti. Da nisu naišli dobri ljudi, pitanje bi bilo koliko bi još poživeo...

U ataru sela Bogojevića, nedaleko od Arilja, u lovištu "Mali Rzav", baš na ušću reke Rzav u  Moravicu, gde se najčešće lovi divlja svinja, lisica, zec i fazan, usamljeni Evropski jelen se kretao već neko vreme i pratili su ga članovi Lovačkog udruženja "Branko Đonović" iz Arilja. 

Donosili su mu hranu, a neretko ga i viđali. Ni sami ne znaju odakle je došao, jer ih njihova lovišta ranije nisu imala, ali pretpostavljaju da je u ovaj kraj zalutao iz okoline Nove Varoši ili Čajetine.

Nedavno se u ovom selu dogodila jedna neuobičajena situacija, kada je meštanin Aco Radojević prolazeći pored reke Moravice, primetio istog jelena, zapletenog "podvezama" za maline, iscrpljenog i u veoma teškom stanju.

Foto: Privatna arhiva

Sat vremena su ga oslobađali od žice i upletenog kanapa

 

Odmah je obavestio lovočuvara Gorana Vukosavljevića i ispričao mu šta je video, pa su se sa predsednikom Udruženja ubrzo uputili u ovaj deo Bogojevića, da spasu zarobljenog jelena.

- Odmah smo izašli  na teren i videli ga. Bilo je baš tako kako mi je Aco ispričao. Prvo smo pokušali da mu nekako skinemo zamršenu žicu i kanap sa rogova, ali je bilo teško. Branio se, "gicao" nogama, jedva smo mu prilazili. Tek kada se kol'ko- tol'ko primirio, počeli smo da razmršavamo žicu i kanap - priča nam Goran.

Spašavanje jelena, kaže, trajalo je više od sat vremena, a pored lovočuvara prisustvovali su i Mirko Luković, predsednik LU "Branko Đonović", kao i Aco Radojević sa suprugom i sinom, zahvaljujući kome je jelen i pronađen. Svi oni pomogli su da se jelen oslobodi i nastavi svoj život u prirodi.
- Pretpostavljamo, kada se zavrzao, da je kanap bio duži, a kako se kretao u krug, kanap se umotavao i skraćivao. Kada smo ga zatekli bio je skroz zarobljen i nije mogao baš puno da se kreće - objašnjava Vukosavljević.

Sreća je, zaključuju, te ga je neko primetio, inače bi, za dan, dva okončao svoj životni vek.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set