• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.05.2024

09:09

Dobročinstvom spremamo sebe za život u Božijoj radosti! Sveštenik govorio o ključnom svojstvu čoveka na zemlji! (VIDEO)

Informer

Live TV

Dobročinstvom spremamo sebe za život u Božijoj radosti! Sveštenik govorio o ključnom svojstvu čoveka na zemlji! (VIDEO)

Podeli vest

Svrhu Vaskrsa kao jednog od najvažnijih hrišćanskih praznika i zamisao Boga za čoveka na zemlji, analizirao je gost Info jutra, sveštenik Gligorije Marković.

Sveštenik Gligorije Marković istakao je da objava Vaskrsa znači da smrt više ne vlada i da koliko god neko bio dugovečan i bogat prema ljudskim merilima njegovo vreme na zemlji za tren prođe.

- Čovek je sebe izmestio u drugačiju realnost od one koje mu je Bog namenio, a svojim vaskrsenjem Hrist nam daje priliku da život koji nam je namenjen nakon smrti živimo ovde i sada. Objava Vaskrsa je da smrt više ne vlada, koliko god bio bogat i dugovečan po ljudskim merama je malo jer je to samo broj i za tren prođe. To vidimo kroz sve istorijske epohe. Hristos pokazuje da smrt nije zaustavna tačka, već je to večan život sa Bogom. Znamo da ovo nije jedino vreme koje ćemo provesti živi, da li je to čineći dobro ili zlo, sami sebe pripremamo za svoju večnost. Vaskrsom mi sebi kupujemo kartu za taj večni život i Bog nam stalno daje te prilike da svoja dela popravimo. Videti sebe u večnosti je videti da je ovo vreme i prilika na zemlji da počnemo sebe da pripremamo za život sa Bogom - rekao je Marković.

Foto: informer/printscreen

 

Naš sagovornik je objasnio kako zlo i njen pojam nije prirodan svojstvu čoveka, već je nastao odsustvom Boga i čovekovom otuđivanja od njega.

- Jedina snaga nam dolazi od Boga i on je darodavac svega što nam se dešava. Mi činimo dobro birajući da to radimo, a naš Bog je to činio znajući da mu se to neće vratiti. Hrišćani veruju u Boga koji činio dobro znajući da mu se dobro neće vratiti. Kada se na zlo odgovara zlom ono se nadima i raste, jer čovek čini da ono ovde bude. Ono nastaje u odsustvu Boga koji čoveka nije kreirao u svojstvu da bude zla, a na samom početku je pisalo kako je Bog stvorio čoveka i bi dobro. Ljubav prema sebi nije seboljublje već prema Bogu, jer nas nebeski otac tako uči. Hrišćanstvo se ne bavi srećom nego radošću i ovaj svet je slika onoga u šta smo ga mi pretvorili, a to je svet koji živi u zlu - rekao je Marković.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu;




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

18.05.2024

16:32

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)
Politika

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kome profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život svih građana.

18.05.2024

16:27

Hronika

Sport

Stojić kao Nikola Jokić! Prespavao Piksijev spisak!
EURO 2024

Stojić kao Nikola Jokić! Prespavao Piksijev spisak!

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije, Dragan Stojković saopštio je preliminarni spisak od 35 igrača koji su kandidati za put na Evropsko prvenstvo! Polako pristižu i prve reakcije sa raznih strana na spisak koji je doneo neka iznenađenja!

18.05.2024

16:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12