• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

19.04.2024

17:43

Kako da vam bašta bude rajska? Vlasnik najlepšeg dvorišta centralne Srbije otkrio najvažnije

S. S.

Vesti

Kako da vam bašta bude rajska? Vlasnik najlepšeg dvorišta centralne Srbije otkrio najvažnije

Podeli vest

Šumadija sajam u Kragujevcu sve do nedelje biće najlepše mesto u ovom gradu. Na najvećem Sajmu hortikulture u regionu već prvog dana na platou ali i pod krovom velike hale, okupilo se stotinu izlagača i nekoliko puta više posetilaca.

Baštensko i sobno cveće, ukrasno bilje, mlade sadnice, oprema za održavanje, razni alati, pa ukrasne figure, fontane - ko želi ovog proleća da uredi baštu po poslednjoj modi, na ovom mestu sve može da pronađe! 

Od prodavaca cveća i ukrasnog bilja, među kojima su mnogi generacijama posvećeni ovom poslu, možete dobiti savete o održavanju i šta da činite ako biljka ne napreduje, ali kako da imate baštu iz magazina, najbolje je da saslušate one koji takvu imaju godinama. 

Foto: S. S.

Stotinu izlagača na Sajmu hortikulture u Kragujevcu

 

Kragujevčanin Dušan Mrvić, vlasnik je zvanično najlepšeg porodičnog dvorišta u Šumadiji. Kaže da je prvi i najvažniji korak odabir biljaka, ali i mesta gde ćete ih posaditi.

Preporučuje "terene" odnosno biljke "trajnice", one koje se jednom posade i nadalje samo neguju.

 - Vrlo je važno odrediti koliko je mesto gde smo planirali sadnju osunčano odnosno osenčeno, važno je odrediti i kvalitet zemljišta, njegov sastav, mineralnu vrednost, jer različite biljke traže često potpuno različite uslove. Od svega ovoga i još mnogo toga zavisi kako će biljka da se razvija i na kraju koliko će da bude lepa - savetuje Mrvić.

Foto: Privatna arhiva

Deo dvorišta porodice Mrvić, višestrukog pobednika u takmičenju za najlepši vrt

 

On dodaje i da je za "rajski vrt", posebno u proteklim godinama od kada su leta izuzetno topla i sušna, ključno navodnjavanje.
 - Bez odgovarajuće vlažnosti  i prihrane biljaka ne očekujte da će biljke da rastu i cvetaju kako treba. Na Sajmu hortikulture obično su izloženi sistemi za navodnjavanje koji su prilagodljivi praktično za sve vrste dvorišta. Tu je i druga oprema neophodna za vrhunske rezultate - kosilice, vertikuleri, prozračivači…- podseća Mrvić. 

Foto: Privatna arhiva

I kreativnost je važna - vrt porodice Mrvić

 

Sa suprugom i decom, i ovog proleća sređuje svoj vrt u Šumaricama, ali napominje da je od svih "pomagala" i neobičnih cvetova, od svega najvažnije da imate vremena i ljubavi.     

- Nije dovoljan naporan rad i dobra oprema. Ništa ne može da se postigne bez ljubavi i posvećenosti kao što ništa ne može ni da zameni trenutke sa porodicom, rodbinom i prijateljima provedene u vrtu koji ste za sebe i svoje najbliže sami napravili - dodaje Mrvić.

Za ljubitelje lepog okruženja, cveća i ukrasnog bilja sajamske kapije biće otvorene i za vikend od 10 do 20 sati, a ulaz je besplatan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set