• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV/ Alo, Beograde

23.10.2023

07:20

(VIDEO) Ovo je srpski Notr Dam! A tek da vidite šta ima unutra! Neverovatno!

Informer Tv/ Alo, Beograde

Vesti

(VIDEO) Ovo je srpski Notr Dam! A tek da vidite šta ima unutra! Neverovatno!

Podeli vest

Crkvu Presvete Bogorodice u Donjoj Kamenici kod Knjaževca zbog neobičnog arhitektonskog stila za naše svetinje, zovu i srpkim Notr Damom! Ona je obavijena velom misterije ne samo zbog uticaja gotskog stila gradnje već i zbog vremena kada je podignuta, ali i zbog neverovatnih fresaka koje su oslikane vizantijsko plavom bojom...

Selo Donja Kamenica nalazi se na petnaestak kilometara regionalnim putem od Knjaževca prema Pirotu. Crkva posvećena Bogorodici sagrađena je između 13. i 14. veka, ali se pouzdano ne zna ko je bio njen ktitor. 

Ana Brdarac Mladenović iz turističkog info centra kaže da to nije jedina zagonetka u vezi sa ovom svetinjom i da je sličnost s katedralom u Parizu, Notr Damom očigledna naročito s prednje strane, ali ističe i da je specifičnost što su freske slikane retkom vizantijsko plavom bojom.

- Ova boja je zastupljena je još na Hilandaru, Sopoćanima i Studenici. Zanimljivo je da su do pandemije korone ovde obično dolazili samo Bugari, a posle korone, kao da su je Srbi otkrili, i počeli s više da je posećuju - kaže Brdarac Mladenović.

Foto: Informer Tv/ Alo, Beograde

U ovoj crkvi se nalazi jedinstvena freska našeg freskoslikarstva - Sveta Petka obnaženih grudi

Crkva ima i sprat a na spratu se nalazi freska Svete Petke obnaženih grudi, koja je jedinstvena u našem freskoslikarstvu. 

- Sve freske sem Tajne večere i Svetog Lazara su oštećene jer su žene nekada pod uticajem paganskih običaja smatrale da će lečiti vid ako izgrebu lice freske - otkriva ona.

Kakve još tajne krije ova sveta građevina i kako je opstala u doba komunizma, pogledajte u prilogu emisije "Alo, Beograde, Srbija zove":

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set