• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.04.2024

08:00

Ovako su "saveznici" Srbima čestitali praznik! Na bombama koje su razarale Beograd i ubijale decu pisalo je "Srećan Vaskrs"! (VIDEO)

sites.google.com

Beograd

Ovako su "saveznici" Srbima čestitali praznik! Na bombama koje su razarale Beograd i ubijale decu pisalo je "Srećan Vaskrs"! (VIDEO)

Podeli vest

Ni 80 godina posle jednog od najužasnijih bombardovanja koje je doživela srpska prestonica, na Vaskrs, 16. i 17. aprila 1944. godine, ne zna se koliko je tačno bilo žrtava u više savezničkih razaranja glavnog grada tokom Drugog svetskog rata.

Procene poginulih premašuju 2.000, iako su Nemci tvrdili da ih je bilo skoro 4.000, a samo 16. i 17. aprila stradala je 1.161 osoba, a 1.468 teško ranjeno. Mnogi su završili u masovnim grobnicama, nepopisani, a najveća je bila na Novom groblju.

Najmlađa upisana žrtva, pokazuju matične knjige, imala je samo šest meseci, a najstariji stradali 84 godine. Među poginulima bilo je mnogo dece od tri, četiri ili pet godina, kao i tinejdžera od 13 do 17. U porodilištu, u Krunskoj ulici, stradale su 22 porodilje sa bebama.

Međutim, uskršnje bombardovanje nije bio ni prvi, a ni poslednji "praznični poklon" saveznika te godine. Prvi vazdušni napadi na našu zemlju krenuli su još 1943. godine, a na meti je bio Niš, napadnut 20. oktobra 1943.

Foto: wikipedia.org

Beograd nakon bombardovanja saveznika

Bombe su padale po svim delovima grada, a naročito oko železničke stanice, na Senjaku, Čukarici, Rakovici, Topčideru, Terazijama, Slaviji, Bajlonijevoj i Kalenićevoj pijaci, Vračaru. Pogođen je kompleks bolnica, kao i porodilište u Krunskoj, zatim mostovi, fabrike, javne zgrade.

Drugog dana pogođen je Centralni higijenski zavod, Dom slepih, Bolnica za zarazne bolesti, Državni dom za mušku i isti takav za žensku decu, Dečja bolnica. Pogođen je i logor na Sajmištu, gde je poginulo 60, a stradalo oko 150 zatočenih logoraša, kako navodi Paunović, uglavnom Srba.

Na jednoj bombi koja je ostala neeksplodirana Beograđani su otkrili poruku ispisanu ćirilicom "Srećan Uskrs!" Veliki broj građana pobegao je iz grada. Živeli su pod šatorima i u zemunicama između Avale i Torlaka.

Podsećamo, u nastavku operacije saveznika, unapadu 18. maja saveznici su na glavni grad izručili oko 300 bombi, od kojih nijedna nije pala na neki važniji nemački cilj, već su završile na privatnim kućama. Najviše su stradali Pašino brdo, Neimar i okolina Kalenićeve pijace. Procenjuje se da je bilo oko 350 mrtvih i 650 ranjenika. Šestog juna stradali su delovi oko železničke stanice i današnje Mostarske petlje, a na meti 3. septembra bili su mostovi. Šestog je pogođen veliki broj privatnih kuća u Kralja Aleksandra, Zorinoj, Beogradskoj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)
Live TV

Pokrenut totalni udar na Vučića! Jovanović: Dokle god imamo hejterske opozicione medije, znamo da smo na pravom putu! (VIDEO)

Šta će biti sa Republikom Srpskom? Da li spremaju novu Oluju na Kosovu i Metohiji? Aleksandar Vučić napadnut je sa svih strana. Kampanja mržnje još je jača od kad je pomereno glasanje o sramnoj rezoluciji o Srebrenici. Sa kakvim se pritiscima suočava Srbija u "Info danu" govorili su Boško Vasiljević, sturčnjak za srpsko-ruske odnose i analitičar Veljko Jovanović.

29.04.2024

16:10

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!
NIJE IM TREBALO

Rusija se osvetila! Neprijatno iznenađenje za saveznika SAD! Ova država je sada platila najstrašniju cenu!

Rusija je Australiji priredila krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ove podatke. Ruska Federacija i Australija su veoma udaljene jedna od druge, a njihovi odnosi se teško mogu nazvati bliskim. Nedavno su svedene na minimum: australijska vlada je uvela ekonomska ograničenja protiv Ruske Federacije i nekoliko puta ih proširila. Međutim, Rusija ne bi bila svoja da nije našla način da se obračuna sa svojim protivnikom. Prema rečima kineskih novinara, pre izvesnog vremena Kanbera je počela da dobija alarmantne vesti, a ispostavilo se da je povezana sa Moskvom. Ovo je objavila publikacija Guanča.

29.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set