• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

22.04.2024

12:11

Poslednji put ovakva sezona viđena pre dve decenije! Tinejdžeri ne pamte ovakve derbije! (VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

Poslednji put ovakva sezona viđena pre dve decenije! Tinejdžeri ne pamte ovakve derbije! (VIDEO)

Podeli vest

Ljubitelji fudbala u Srbiji imali su priliku minulih meseci da gledaju nekoliko spektakularnih utakmica u režiji Crvene zvezde i Partizana, a otkako se igraju po tri večita derbija u sezoni, nikada nije postignut veći broj golova!

Nagledali smo se dosadnih derbija bez mnogo pogodaka i šansi, ali ove sezone u sudarima dva naša najtrofejnija kluba sve puca od golova i sjajnog fudbala!

Prvo smo videli tri pogotka, pa četiri i na kraju pre dva dana - pet puta su se tresle mreže računajući samo golove koji su priznati! 

Činjenica da je postavljen rekord sa 12 pogodaka u sezoni jasan je pokazatelj zašto su "delije" i "grobari" uživali u izdanjima svojih ljubimaca.

Krenimo redom! Partizan je u 171. večitom derbiju slavio sa 2:1 na svom terenu, na kojem je ponizio najskuplji tim u istoriji Crvene zvezde! Epitet jesenjeg šampiona pripao je crno-belima, a tome su doprineli Bibras Natho pogotkom sa bele tačke u 41. i Mateus Saldanja u 66. minutu, dok je poraz ublažio Šerif Ndijaje 71. minutu susreta.

 

Varničilo je u narednom okršaju ljutih rivala, pošto je na "Marakani" bilo 2:2 uz sudijske odluke koju su izazvale burne reakcije.

Strelci za Zvezdu su bili Uroš Spajić u 44. i Šerif  Ndijaje u 67. minutu, dok su Saldanja u 45. i Kalulu u 49. minutu bili precizni za Partizan. Osim toga, taj derbi obilovao je šansama, naročito pred golom crno-belih, koji su usled kadrovskih problema i činjenice da su na "Rajko Mitić" došli s bodovnom prednošću, rešili da se uglavnom brane.

 

 

Minule subote, iako je objektivno gledano taj susret doneo najmanje uzbuđenja u najavi jer je prvenstvena trka i pre njega bila maltene završena, dobili smo najuzbudljiviji, najdramtičniji, najefikasniji, najduži (računajući istorijsku nadoknadu dužu od 15 minuta) i derbi koji je izazvao nezapamćene reakcije. Takve da iz Humske i dalje prete da već u sredu neće izaći na teren da sa večitim rivalom podele megdan u polufinalu Kupa Srbije. Dakle, fudbaleri crveno-belih su na "Marakani" u uzbudljivom meču savladali goste sa 3:2, a o dešavanjima i diskutabilnim sudijskim odlukama i dalje se priča.

Bila je Crvena zvezda na ivici poraza, Partizan na korak do povratka u šampionsku trku,dva puta je vodio, ali... U samo tri minuta crno-beli uspeli su da ispuste sve što su tokom 90 minuta gradili na "Marakani".

Neki kažu da je sve uništio sudija Pavle Ilić, ali ono što se piše je da su strelci za domaćina bili Gelor Kanga u 15. miutu sa bele tačke, Šerif Ndijaje u 89. i Aleksandar Katai iz penala u devetom minutu sudijske nadoknade, dok su Samed Baždar i Ksander Severina bili precizni u 11, odnosno 56. minutu susreta.

 

 

Prethodno smo ovako golgeterski bogate derbije u jednoj takmičarskoj godini imali u sezoni 2007/2008, kada je postignuto 11 golova, ali je sada nadmašen učinak u efikasnosti.

Te sezone, 29. septembra 2007. u Humskoj viđen je remi (2:2), a u strelce su se upisali Ognjen  Koroman u 32. i 76. minutu za Zvezdu, dok su za Partizan precizni bili Stevan Jovetić u 67. i Almami Moreira u 79. minutu susreta.

 

Već 1. marta 2008. godine Zvezda je na "Marakani" deklasirala večitog rivala sa 4:1 u meču odigranom bez publike. Đorđe Lazić je već u 3. minutu šokirao domaćina, da bi Dejan Milovanović iz slobodnjaka u u 19. minutu anulirao prednost gostiju. Crno-bele su dotukli Segundo Kastiljo u 36. i 56. minutu, da bi Nenad Milijaš stavio taču iz penala u 68. minutu susreta.

 

 

Posledni derbi te sezone okončan je kao i prvi remijem, ali sa dva gola ukupno - 1:1. Igran je  5. aprila u Humskoj, Zvezda je povela preko Burzanovića u u 23. minutu, da bi Žuka u 29. postavio konačan rezultat.

 

 

Definitivno najefikasnija sezona u istoriji derbija je 1994/1995, ali tada su se igrala četiri meča! Viđeno je čak 14 pogodaka, a vrhunac uzbudljivog šampionata bio je jubilarni 100. susret ljutih rivala na Đurđevdan.

 

 

Crveno-beli su napravili preokret nakon vođstva Partizana koji je u 71. minutu preko Nenada Bjekovića juniora obezbedio prednost! Slavili su golom Darka Konačevića iz penala i  pogotkom Mitka Stojkovskog i potom osvojili titulu. Tim Ljupka Petrovića upisao se u istoriju pobedom u jubilarnom duelu, a dres Zvezde na tom meču nosili su: Milojević, Stefanović, Đorović, Radmanović, Stojkovski, Bajčetić, Adžić (Živković), Krupniković, Kovačević, Petković (Perović) i Sakić.

Za Partizan, čiji je trener tada bio Ljubiša Tumbaković, igrali su: Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Bolić, Đurić, Tešović, Ćurčić (Trenevski), Bjeković, Ćirić, Milošević. 

Inače, te sezone su derbiji završavali rezultatima 1:1, 3:2, 2:2 i ovaj poslednji 2:1 u korist crveno-belih!

Strelci na prvom duelu te sezone u Humskoj bili su Nenad Kovačević u 12. minutu i Dragan Ćirić u 18.

 

Zvezda je slavila na sledećem 26. novembra 1994. godine sa 3:2 kod kuće, a precizni su bili Krupniković, Stanković, Đurić, Petković i Ćirić.

 

 

Još jedan derbi na stadionu Partizana te sezone završen je nerešenim ishodom (2:2), a u strelce su se upisali Nebojša Krupniković u 16. i Ivan Adžić u 28. minutu za Zvezdu, dok su crno-belima remi doneli Damir Čakar iz penala u 67. i Niša Saveljić u 77. minutu.

 

 

Posle mnogo godina uspavanke, napokon su navijači u Srbiji ponovo uživali u fudbalskoj svetkovini. Nadamo se da će to biti slučaj i u sredu, kada Crvena zvezda u 19 časova dočekuje Partizan u okviru polufinala Kupa Srbije.  

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Atlija Milorad

pre 1 nedelju

U Ligi Sampiona takodjer spektakularno.

Dragan

pre 1 nedelju

Ovakve svinjarije ne pamtimo ni mi koji derbi gledamo 45.god.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija