• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.09.2023

15:03

Savo selektor BiH! Evo koji Srbi trenutno vode druge reprezentacije

Starsportphoto

Fudbal

Savo selektor BiH! Evo koji Srbi trenutno vode druge reprezentacije

Podeli vest

Nekada najbolji jugoslovenski napadač definitivno preuzima fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Odluka je definitivno doneta, proslavljeni srpski fudbaler Savo Milošević (50) postaće novi selektor Bosne i Hercegovine!

Ono što se spekulisalo danima unazad danas je dobilo potvrdu, pošto su brojni sarajevski, banjalučki i bijeljinski portali dobili informacije iz tamošnjeg Saveza da legendarni napadač stiže na klupu reprezentacije.

Foto: Starsportphoto

 

 

Javnost je podeljena oko toga da li nekadašnji golgeter naše reprezentacije i bivši trener Partizana treba da preuzme nacionalni tim, ali odluka je već doneta i Savo će imati priliku da nasledi Meha Kodra, koji je zbog loših rezultata dobio otkaz.

Savi će to biti prvi selektorski angažman, a kao što je poznato, dosad je samostalno vodio Partizan i ljubljansku Olimpiju. Ipak, kada je reč o srpskim trenerima na klupama drugih reprezentacija, Milošević trenutno nije jedini u svetu.

U ovom momentu, trojica Srba predvode druge reprezentacije, a jedan je napustio taj posao pre nekoliko dana, pa ćemo i njega uvrstiti na ovu listu.

 

Mladen Krstajić (Bugarska)

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Kao što je poznato, a nama i najbliže, nekadašnji selektor Srbije i legenda Partizana Mladen Krstajić (49) predvodi nacionalni tim Bugarske. Neko će reći sa ne mnogo uspeha, ali treba napomenuti da ni Bugari nisu preterano kvalitetna reprezentacija.

Ovaj nacionalni tim je u grupi sa Srbijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i malo je falilo da krajem juna u Razgradu napravi veliko iznenađenje i sruši "orlove". Bugari su poveli golom Kirila Despodova, a bod Srbiji doneo je Darko Lazović u nadoknadi vremena.

Bugarska je trenutno imaju dva boda iz pet utakmica u kvalifikacijama i skoro da ne postoje šanse da se uključe u borbu za EURO. Što se tiče Krstajića, verovatno neće biti još dugo selektor, ali ko zna, možda ih ipak preporodi.

 

Aleksandar Janković (Kina)

 

Foto: EPA

 

 

 

Nekadašnji strateg Crvene zvezde Aleksandar Janković (51) trenutno je selektor Kine, gde je stekao vrlo značajan status u prethodnih nekoliko godina. Stručnjak koji je crveno-bele predvodio u sezonama 2007/08. i 2012/13. prvo je predvodio ekipu do 19 godina, pa 20, pa 23. Onda je u februaru dobio poverenje tamošnjeg Saveza da preuzme prvi tim i još uvek je selektor.

Mada, pitanje je dokad, jer se nedavno spekulisalo da će i on, poput Krstajića, dobiti otkaz.

 

Milutin Mićo Sredojević (Uganda)

 

Foto: EPA

 

 

 

Mićo kouč, kako zovu čuvenog stručnjaka Milutina Sredojevića (54), zaslužio je da bude na ovoj listi, iako je pre samo nekoliko dana raskinuo ugovor sa reprezentacijom Ugande. Razlog je taj što je Sredojević u toj zemlji imao maltene status božanstva, a predvodio je i selekcije Ruande i Zambije.

Pre nekoliko godina Ugandu je odveo na Afrički kup nacija posle 39 godina, gde mu je napravljen spektakularan doček. Kako je sam tada rekao, dočekan je kao Tito u Ugandi, a bio je i trener egipatskog Zamaleka i južnoafričkog Orlando Pirata, klubova sa ogromnom reputacijom u Africi.

 

Aleksandar Ilić (Liban)

 

Nišlija Aleksandar Ilić (54) od 2022. godine predvodi nacionalni tim Libana i veoma je cenjen u toj zemlji. Znaju i oni zagriženiji ljubitelji fudbala u Srbiji o kakvom se stručnjaku radi. Nakon završetka fudbalske karijere 2005. godine, otisnuo se u trenerske vode i počeo u grčkom Panilijakosu.

Kratko je u dva navrata predvodio Radnički iz rodnog Niša, a onda je otišao na Bliski istok i u arapski svet, gde je trenirao Al Ahli, Al Raed, Šortu iz Iraka i Kadisiju iz Kuvajta. Ti poslovi preporučili su ga za selektora Libana, na čijoj klupi sedi od prošle godine.

 

 

 

To su, u ovom trenutku, Srbi koji vode druge reprezentacije, uz napomenu da je Sredojević otišao sa klupe Ugande pre samo nekoliko dana. Zasad je, od srpskih stručnjaka, najveći uspeh sa stranom selekcijom napravio Milovan Rajevac, koji je sa Ganom igrao četvrtfinale Svetskog prvenstva i bio je na pragu polufinala.

Foto: EPA Images

 

 

Čuveni Velibor Bora Milutinović je vodio pet različitih reprezentacija na Mundijalima, a to je činio sa Meksikom, Kostarikom, SAD, Nigerijom i Kinom. Sa svim tim selekcijama, osim sa Kinom, uspevao je da prođe prvu rundu takmičenja.

Osim njih, druge reprezentacije vodili su Goran Stevanović (Gana), takođe Rajevac (Alžir, Katar, Tajland), Vladimir Petrović Pižon (Irak, Kina, Jemen), Ratomir Dujković (Gana, Venecuela, Mijanmar, Ruanda, Sirija), Nikola Kavazović (Šri Lanka, Tadžikistan), Ljubiša Tumbaković (Crna Gora), Branko Smiljanić (Jordan, Libija), Ljubinko Drulović (Makedonija), Željko Petrović (Irak), Milovan Ćirić (Indija), Ljubiša Broćić (Egipat), Momčilo Vukotić (Kipar), Milan Živadinović (Gana, Irak, Jemen, Mijanmar), Slobodan Santrač (Saudijska Arabija, Makedonija)...

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija