• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/wp

04.04.2023

16:30

MISLITE LI DA BI VEŠTI DIVERZATI OVO SEBI DOZVOLILI?! Misterija jahte "Andromeda" postaje sve veća, izvučena je na more samo da bi bila - lažna meta?!

Reuters

Vesti

MISLITE LI DA BI VEŠTI DIVERZATI OVO SEBI DOZVOLILI?! Misterija jahte "Andromeda" postaje sve veća, izvučena je na more samo da bi bila - lažna meta?!

Podeli vest

Istražitelji su skeptični u vezi sa ulogom jahte Andromeda u eksplozijama na gasovodima Severni tok, piše Vašington post.

Pretpostavlja se da je više od jednog broda korišćeno za sabotažu, a Andromeda je bila potrebna da bi se skrenula pažnja.

Zvaničnici veruju da je više od jednog plovila bilo uključeno u sabotažu prošle godine da bi se digao u vazduh gasovod Severni tok i pitaju se da li je 15-metarska jahta koju su istražitelji tražili tragove mamac.

Kada su saboteri ozbiljno oštetili gasovode Severni tok prošlog septembra, nemačke vlasti su skrenule pažnju na iznajmljenu jahtu koja se navodno koristila za postavljanje eksplozivnih naprava na dno Baltičkog mora.

Međutim, nakon višemesečne istrage, policija sumnja da 15-metarska jahta Andromeda najverovatnije nije bila jedino plovilo korišćeno u ovom smelom napadu. Po njihovom mišljenju, jahta bi mogla biti lažna meta: izvučena je na more kako bi se skrenula pažnja sa pravih diverzanata koji ostaju na slobodi.

Ovo su rekli zvaničnici koji su bili direktno upoznati sa tokom istrage koju vodi nemačko glavno tužilaštvo. Oni su, pod uslovom anonimnosti, govorili o detaljima istrage, uključujući sumnje u ulogu Andromede, koje ranije nisu bile prijavljene.

Foto: Reuters

Misterija jahte "Andromeda"

Jahtu bi neko primetio

Ovi izvori se nadaju da će informacije o pravoj svrsi Andromede u operaciji podrivanja gasovoda u dubokom moru dovesti do novih nagađanja u ovom međunarodnom slučaju visokog profila, na kraju dovesti do počinilaca i pomoći u razjašnjavanju njihovih motiva, koji su trenutno teško razumljivi. 

Američke i evropske vlasti kažu da još ne znaju ko stoji iza podvodne sabotaže. Ali neki od njih dele sumnje Nemaca koji ne veruju da bi šestočlana posada na jednoj jahti mogla da postavi stotine kilograma eksploziva i onesposobi Severni tok 1 i deo Severnog toka 2, koji je položen kasnije, a još nije pušten u rad.

Stručnjaci napominju da je ručno postavljanje eksploziva na cevovod teoretski moguće. Međutim, teško je čak i iskusnom roniocu da zaroni na dubinu veću od 200 stopa (oko 60 metara) do morskog dna, a zatim se polako izdigne na površinu, poštujući vreme dekompresije.

Da biste izvršili takvu operaciju, potrebno je da napravite nekoliko zarona, ali u ovom slučaju jahtu bi primetili brodovi u blizini. Ovaj zadatak bi bio lakše prikriven korišćenjem ROV-a ili malih podmornica, kažu stručnjaci za ronjenje i spasavanje koji su radili na području eksplozije, gde se često dešavaju oluje i prolazi veliki broj brodova.

Nemački istražitelji su utvrdili da se "vojni" eksploziv pronađen na stolu unutar brodske kabine poklapa sa onim korišćenim na gasovodu. Neki sumnjaju da bi iskusni i vešti diverzanti ostavili tako jasne dokaze o svojoj krivici. Sumnjaju da su tragovi eksploziva pronađeni nekoliko meseci nakon vraćanja jahte vlasnicima tu namerno ostavljeni. Trebalo je da navedu istražitelje na pogrešan trag, ubeđujući ih da je upravo Andromeda korišćena u potkopavanju gasovoda.

Nesposobnost ili...


- Pitanje je da li cela ova priča o jahti treba da odvuče pažnju ili da stvori lažnu sliku - rekla je osoba upoznata sa istragom.

Drugi priznaju da su saboteri jednostavno postupili nesposobno.

Nemački istražitelji su otkrili da iznajmljena jahta pripada poljskoj kompaniji u vlasništvu evropske firme povezane sa istaknutim Ukrajincem. Zbog toga su se u Berlinu, Varšavi i Kijevu pojavile sumnje da bi zainteresovana i veoma imućna osoba mogla da finansira operaciju. Ime poljske kompanije i ime Ukrajinca, kao ni njegovi mogući motivi, još nisu poznati.

Na osnovu prvih nalaza nemačke istrage, agencije za sprovođenje zakona sugerisale su da bi poljska ili ukrajinska vlada mogla biti umešane u sabotažu. Neki kažu da je Poljska imala motiv, jer je bila najglasniji kritičar projekta Severni tok od samog početka njegove implementacije krajem 90-ih. Varšava je i tada upozoravala da će naftovodi postavljeni od zapadnog dela Rusije do Nemačke povećati energetsku zavisnost Evrope od Kremlja.

Marčin Pšidač, viši savetnik poljskog predsednika za spoljnu politiku, rekao je da treba biti veoma oprezan kada se donose zaključci na osnovu početnih podataka. Složio se da bi Andromeda mogla biti lažni trag, ali je sugerisao da bi Moskva mogla da stoji iza toga.

- Mogla bi da bude ruska igra za okrivljavanje Poljske, rekao je Przidacz u intervjuu održanom u predsedničkoj palati u Varšavi.

- Poljska nema nikakve veze sa ovim - rekao je on.

Obaveštajne službe nisu pronašle ubedljive dokaze o umešanosti Rusije, iako je ona na početku bila glavni osumnjičeni.

Foto: Reuters

Jahta "Andromeda"

"Lažna zastava"

Postojale su i sumnje da bi Ukrajina mogla biti umešana u podrivanje Severnog toka. Ovo gledište je delimično zasnovano na presretnutim podacima pristalica Kijeva, koji su razgovarali o mogućnosti sabotaže na gasovodima. O tome je ranije izveštavao Vašington post.

Visoki bezbednosni zvaničnik sa saznanjima o tajnom prikupljanju obaveštajnih podataka rekao je da je prepiska otkrivena nakon bombaških napada, kada su zapadne obaveštajne agencije počele da traže tragove.

- Ukrajina definitivno nije učestvovala u dizanju Severnog toka u vazduh - rekao je prošlog meseca Mihail Podoljak, glavni savetnik predsednika Volodimira Zelenskog. Pitao se zašto bi njegova zemlja sprovela operaciju koja bi „destabilizovala region i skrenula pažnju sa vojnih operacija“.

- Za nas je to apsolutno neisplativo - naglasio je Podoljak.

Oni koji sumnjaju da je Kijev umešan u incident kažu da bi dizanje gasovoda u vazduh mogao biti pokušaj da se ojača podrška saveznika, posebno da se ojača odlučnost Nemačke. Ova zemlja suspendovala je sertifikaciju Severnog toka 2 nekoliko dana pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je da se ne prebrzo donosi zaključak o tome ko je odgovoran za eksploziju. On je naveo da bi ono što se dogodilo mogla biti operacija "lažne zastave". Ovu ideju su preuzeli i drugi nemački političari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija